Dine ubalancer påvirker hesten. Derfor skal den ikke være din terapeut

De fleste har erfaret, observeret eller hørt, hvordan en skævhed hos enten hesten eller rytteren kan påvirke den anden. Det er klart, at en skævhed i kroppen ikke giver den bedste balance, stabilitet og styrke. Trykket fordeler sig ikke ens, og det påvirker kroppen. Det ved jeg, at mange sadelmager er opmærksomme på: At sadlen ikke er skæv på grund af en skæv hest eller rytter. Så her giver det mening, at den ene parts skæve krop påvirker den anden og giver en ubalance. Men er det samme gældende for vores psyke og mentale velbefindende?

I mine øjne, så er det et rungende JA herfra. Denne artikel er dog udelukkende skrevet ud fra mine egne observationer og erfaringer. Både mine erfaringer igennem mit arbejde som behandler til mennesker og heste, men også ud fra min egen erfaring med at have hest.

Kathrine Dybdahl

Kathrine Dybdahl har firmaet Dybdahl Body & Mind. Kathrine er uddannet fysioterapeut og hestefysioterapeut. Efterfølgende har hun kombineret kranio-sakral terapi og en række andre uddannelser og kurser for at kunne hjælpe både dyr og mennesker af med alt det, som vi ikke altid kan se med det blotte øje.

Læs også: Det hele hænger sammen. Sådan kan stress gøre kroppen skæv

Et stresset nervesystem påvirker din hest

Jeg har tidligere skrevet en artikel omkring hvordan nervesystemet kontrollerer vores mentale tilstand. Herunder hvordan nervesystemet kan blive stresset ved fysisk skade, virus, blokeringer i nerver eller miljøændringer (foldskifte, kost, transport, ridningen). Et stresset nervesystem bevirker, at din hest ændrer adfærd, og kan ty til mere flugt, kæmp og frys tilstande.

Men jeg ser endnu en årsag til at hestens nervesystem kan reagere, og det er os menneskers mentale tilstand. Hvorfor? Vores nervesystemer ”snakker” sammen. Du har måske oplevet at træde ind i et rum og kunne mærke, at stemningen er trist eller vred. Eller du har kunne fornemme på din bedste veninde, at der er noget galt uden at hun/han har fortalt dig noget endnu.

Jo, der er selvfølgelig også kropssproget som vi aflæser. Men dem der er os nærmest, har vi en evne til at mærke i højere grad. Mærke hvordan de har det. Ja, nogen kan endda mærke andres smerte og følelser, som om de var deres egne.

Din hest kan mærke hvordan du har længe inden du selv kan. Foto: Arkiv

Hestene mærker det før vi gør

Hestene er på samme måde. Hestene er i mine øjne vanvittig sanselige, og kan før vi selv er bevidste om vores følelser og sindsstemninger reagere. Hestene har altid antennerne ude, og det er ikke altid vi registrerer, hvad vi udsender. Se det lidt som en radio. Måske kan de fleste af os mennesker kun sanse og registrere, hvad der svarer til 3 kanaler på en radio, mens hestene kan tage alle kanaler og både FM og AM.

Vi hænger sammen med vores heste

Jeg har behandlet heste, som har danset rundt på staldgangen, fordi de havde så meget uro i kroppen. Men ved at have fokus på ejer ved hjælpe af jordforbindelsesøvelser eller ved behandle ejer først, så slappede hesten af.

Heste mærker vores følelser og tanker. Jeg har oplevet heste have de samme skavanker igen og igen, hver gang jeg er kommet for at behandle. For at finde ud af at skavankerne stammer fra ejer, som står med smerter i lænden eller er stresset på arbejdet. Om vi vil det eller ej, så hænger vi uløseligt sammen med vores heste.

Men hvor smart er det lige fra hestens side. at den tager i mod alt det vi slæber rundt på? Ja rationelt kan du sagens tænke, at det ikke giver mening. Det er da virkelig dumt, at hesten tager alt det jeg roder med på sig. Jo, det kan man sige, og du kan vælge ikke at tro på det, og ikke forholde dig til det. Men svaret på hvorfor det sker, tror jeg hænger sammen med den kobling vi har. De fleste har et stærkt bånd til deres heste. Vi bruger hestene til vores pusterum og vi bruger hestene, når vi er stresset eller kede af det, for at komme ovenpå.

Heste er skabt til at læse signaler fra deres omgivelser. Foto: Arkiv

Tager det hele ind – også dine ubalancer

Hestens antenner er bare så åbne, at de tager det hele ind. Alt fra vores glæde til tristhed. Vores nervesystem er flettet sammen. Det samme siges omkring små børn og deres mødre. De første år er de forbundet med deres mor via nervesystemet. Jeg har set spædbørn have problemer med maven, men blev der arbejdet med morens bekymringer og stressen sluppet, så forsvandt barnets maveonde også.

Hestene kan hjælpe os til selvindsigt

Uden at blive for langhåret og tage røgelsespindene frem, så tror jeg også på, at hestene til en vis grad er her for at hjælpe os. Hjælpe os til at se indad på os selv. Tage ansvar for vores problemer. Hvem ved; måske forsøger de at hjælpe os ved at tage noget af smerten? Jeg har ikke svaret, så jeg kan kun gætte.

Skal jeg så ikke tage ud til hesten, hvis jeg har det dårligt?

Jeg ved, at for mange er tiden med sin hest åndehullet. Her hvor man kan slappe af, være nærværende og nyde tiden sammen. Jeg har selv brugt min egen hest på denne måde, og jeg har nogle fantastiske minder fra denne tid. Men jeg har selv erfaret og observeret, at hvis man som ejer konstant kommer med sine egne ubalancer, så kan hesten blive fyldt op.

Annonce

Dine ubalancer overføres til hesten

Hestens nervesystem kan ikke rumme mere ubalance. Vil du selv søge hen til mennesker som altid var stresset, sure og triste? Vi kan ende med at få hestens nervesystem i ubalance. Og det kan betyde, at hesten ændrer adfærd eller får en fysisk skade, fordi nerverne til det område påvirkes.

Jeg har desværre set en pony have en psykisk syg ejer, som på ingen måde var i behandling eller blev medicineret. Hun tog altid ud til hesten, når hun havde det dårligt. Hendes pony var måske i forvejen ikke skabt som den mest ressourcestærke, og det betød at alle ejerens ubalancer medvirkede at ponyen træk sig ind i sig selv. Slukkede ned for sig selv for at beskytte sig selv. Det er jo vanvittigt trist, og nogle vil også argumentere for, at det skyldes andre årsager, men dette er nu mit syn på det. Jeg behandlede dog ponyen hos en ny ejer, og vi fik den sammen glad igen, og til at have tillid og glæde ved mennesker.

Ser jeg det samme den anden vej? Ja, jeg ser også ejere få det dårligt fordi deres heste er i ubalance. Det er ikke så ofte, da det er få mennesker som er så åbne på radiokanalerne.

Læs også: Sådan påvirker trauma hestens nervesystem, hvis det ikke forløses

Hesten skal ikke bære ansvaret for om du har det godt. Foto: Arkiv

Hesten skal ikke være din terapeut

Jeg ved jeg kan provokere en del med denne artikel. Spørgsmål som ”Jamen skal jeg så ikke have hest, fordi jeg har angst” eller ”Jeg er sygemeldt og har mange smerter – skal jeg så ikke have hest?”. Og jo selvfølgelig skal du det! Fordi du og din hest kan hjælpe hinanden. Men jeg ønsker blot at sige med denne artikel, at hesten ikke kun skal fungere som terapien.

Din hest skal ikke have det fulde ansvar for at være din behandler. Det kræver også et arbejde med dig selv, og at ansvaret for at du skal få det godt ikke kun ligger på hestens skuldre. Der findes mange behandlere derude, som er klar til at hjælpe både dig og din hest.

Mærk efter hvad der føles godt for lige netop dig eller måske en kombination med både dig og din hest. Jeg gør ofte det, at begge parter behandles og nogle gange samtidig, fordi den enes ubalance fører til den andens. Vi skylder os selv og vores heste at have det godt.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce