Hvad vælger du ud fra, når du køber hest? Skal hesten ligne dig i personlighed eller leder du efter noget, som er helt anderledes? Nogle ryttere går specifikt efter nogle helt særlige egenskaber som eksempelvis høj tænding, fordi det er brugbart til stævner, mens andre går helt målrettet efter et roligt sind. Men har du tænkt over, hvilke konsekvenser sammensætningen af jeres individuelle personligheder har for jeres samarbejde?
Kunne det tænkes, at en sensitiv rytter med en sensitiv hest kunne blive for skrøbeligt et partnerskab? Eller at en dominerende rytter og en hest med høj tænding kan blive en højeksplosiv cocktail? Eller at en ekvipage med samme personligheder i virkeligheden er en dobbelt så god kombination?
Vi har taget en snak med Ditte Young om emnet. Hun har talt med mange hesteejere om netop den problemstilling, og under en session med hoppen Diosa valgte hun at vende emnet. Herunder kan du læse et uddrag af Dittes samtale med Diosa om netop det dilemma.
Læs også: Er vores heste emotionelle skraldespande?
Synes du, at det er godt for en sensitiv hest og et sensitivt menneske at være sammen?
”Hvis det er min mor og jeg, du hentyder til, så ja, for jeg ville ikke være noget andet sted i hele verden end med min mor. Vi kan jo netop optimere samarbejdet, fordi vi er sensitive begge to. Vi kan ikke opnå den forbundethed, dybde og simultane bevægelighed to sjæle imellem, hvis vi ikke begge er sensitive.”
”Tag et eksempel: Hvis rytteren har et stort ego, har store ambitioner og presser sin hest, så er der ikke nogen forbindelse. Så er der en hest der makker ret og gør sit bedste. Det er noget helt andet,” siger Diosa.
Hvor meget skal vi mennesker lytte efter vores heste? Kan man lytte for meget?
”Selvfølgelig skal I lytte efter os heste. Hvorfor har I ellers fået os? Jeg synes ikke, at man kan lytte for meget til os. Men I mennesker kan komme til at læse et behov ind i os heste, som reelt set ikke er vores,” siger hun.
Hvad kunne det være?
”Hvis nu at man er angst som menneske, så kan man komme til at sende den angst over i os heste. Noget, som intet har med os at gøre,” siger hun.
Mener du, at en rytter kan være overpylret eller lave en curlinghest?
”Ja det kan du jo kalde det. Men det kan også være i andre situationer. Såsom hvis nu der har været et styrt. Så kan rytteren jo stadig være bange, men hesten er fuldstændig upåvirket af det,” siger Diosa.
Læs også: Tema for marts: Hvordan du vinder gennem din kraft og indre ro
En styrke kan blive til en faldgrube
Hvis man skal lytte til Diosas svar til Ditte, kan det altså godt være positivt, hvis hest og ejer ligner hinanden i personlighed. Det kan styrke samarbejdet, og der er optimale muligheder for at få det allerbedste ud af partnerskabet. Ditte Young mener absolut, at den bedste forbundethed opstår når både hest og rytter kan mærke hinanden både mentalt, følelsesmæssigt og fysisk. Det kan kun opstå, hvis man er i kontakt med sine følelser og sin sensitivitet.
Ditte mener dog, at det kan være en faldgrube, hvis vi overfører vores egne behov og følelser til hesten. Noget der kan ske, hvis man projicerer sin egen angst over på hesten. Det kan også ske, hvis man ikke er i kontakt med sine følelser overhovedet. Så vil man få en stor tendens til at dominere hesten.
“Hvis man som rytter er usikker på sig selv og har en sensitiv hest med et chok/traume oven i, inviterer det partnerskab dig til at blive mere selvsikker i en fart. Hesten vil have brug for, at du ved hvad du laver, fordi den er ikke sikker på sig selv. Én af jer skal passe på den anden part i det partnerskab. Det handler med andre ord om at se ressourcerne i de ens personligheder på den rigtige måde i en ligeværdig relation, hvor der er balance og en indbyrdes respekt,” slutter Ditte.