Fantastiske Falabella – Mød den mindste hesterace i verden

Af Line Holm-Bode // Fotos: Stoeterij Hooidonkhof // Kilder: Falabella Miniature Horse Association & The European Falabella Studbook

De fleste hesteelskere har sikkert lagt mærke til den lille falabella hest på grund af dens nuttede udseende. Racens størrelse og ydre får de fleste mennesker til at smile og sige “nårh”. Men hvordan har racen egentlig udviklet sig, og hvad gør man med en så lille hest? Det er det, vi vil se nærmere på i denne artikel.

L igesom der er mange forskellige slags ryttere i verden, er der også mange forskellige hesteracer, og de er alle fascinerende og unikke. I vores forrige magasin kiggede vi nærmere på verdens største hesterace, shire, og nu skal vi se nærmere på den mindste hesterace – falabellaen.

LÆS OGSÅ: Hvis du var en hest, hvilken hesterace ville du så være?

Annonce

Hvor kommer Falabellaen fra?

Falabellahesten er kendt som den første og oprindelige miniaturehesterace. Racen kommer oprindeligt fra Argentina og er opkaldt efter Falabella-familien. Der findes mange myter og historier om, hvordan falabellaracen er opstået og blevet den hest, vi har i dag. Men International Falabella Miniature Horse Association fortæller én historie om en familie ved navn Falabella. Falabellahesten siges at nedstamme fra andalusiske og spanske barb-heste, som blev bragt til Argentina i det 15. århundrede, da Spanien forsøgte at overtage landet.

Der står 2 Falabellaen og kigger ind i kameraet, den ene er voksne den anden er et føl. beggrunden er gørn og sløret, men man kan fornemme at der er natur i baggrunden.
Foto: Stoeterij Hooidonkhof

Herefter blev hestene dog efterladt til at strejfe frit omkring i Argentina. I løbet af de næste århundreder forårsagede det barske miljø og indavl en reduktion af hestenes størrelse, og de blev naturligt små heste.

I 1840’erne blev disse små heste opdaget og indfanget af en mand ved navn Patrick Nutall. Han begyndte derefter at tage sig af disse små heste, og i sin avl sørgede han for at holde dem små. Senere gav han sine heste og al sin viden videre til sin svigersøn, Juan Falabella. Juan fortsatte derefter med at avle de små heste, og familien fik derefter sin såkaldte ‘Falabella Farm’.

Under avlsprocessen sørgede de for at bruge de mindste heste, men de fokuserede også på at få en bred vifte af farver. Dette er grunden til, at de falabellaheste, vi ser i dag, findes i så mange forskellige farver. 

Tog verden med storm

Da Falabella-familien havde skabt en ren og ensartet race, besluttede de sig for at dele den med resten af verden. Så snart de viste den søde og smukke race til andre lande, forelskede folk sig straks i den. Den lille race fik overskrifter i mange magasiner – selv National Geographic Magazine skrev om den.

Herefter blev racen meget populær, og nogle af de rigeste og mest berømte mennesker købte de små heste. Hestene blev for eksempel købt af konger, prinser, præsidenter og filmstjerner.

Racen blev vist frem for verden i 1960’erne, så den er stadig en forholdsvis nyregistreret race.

Smuk og nuttet

En af grundene til at falabellaen tog verden med storm er deres smukke ydre. De fleste hesteelskere mener, at falabellaens lille størrelse får dem til at se rigtig søde og bedårende ud, og deres elegante ydre gør dem smukke. Det faktum, at de findes i så mange vidunderlige farver, gør dem også meget elskelige.

Udover deres smukke udseende overvinder falabellaer også folk med deres temperament og personlighed. Det er en meget venlig og intelligent race og meget nem at arbejde med. Derfor kan de være velegnede til både børn og voksne. Udover dette er falabellaen typisk meget kærlig og loyal, og derfor ser de også ud til at nyde at være sammen med mennesker.

På billedet er der 1 hest, som står og kigger ind i kameraet. Meget flot, med lang man og lang pandelok. Bag hesten er der noget hegn som er lige så høj som hesten, og bag hegnet er der noget busk.
Foto: Stoeterij Hooidonkhof

LÆS OGSÅ: Forskere påpeger: Hestes personligheder afhænger af deres race

En sjælden hesterace

Racen er en sjælden hesterace, fordi der ikke findes så mange af dem på verdensplan. Det anslås, at der kun findes nogle tusinde falabellaheste rundt om i hele verden. Det faktum, at det er en så sjælden race, er også en af de mest almindelige grunde til at avle falabellaer. The Falabella Miniature Horse Association skriver på deres hjemmeside, at på grund af racens sjældenhed, ønsker man at beskytte og bevare racen gennem dedikeret avl og holde blodlinjerne rene.

De små heste bruges oftest ikke til ridning på grund af deres størrelse. Kun små børn kan sidde på dem. I stedet bruges de primært til kørsel, frihedsdressur, agility, til shows, som terapiheste eller endda bare som kæledyr.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce