Foretrækker heste skyggen i varmt vejr? Forskere har undersøgt sagen

Hvor kan heste bedst lide at hænge ud, når der er varmt og solen bager? Direkte i solen eller i skyggen? Det er noget, som et hold polske forskere har lavet et mindre studie omkring, og resultaterne er en anelse overraskende.

Studiet, som inkluderede 12 voksne heste, blev udført på en jordfold uden foder eller vand i juli måned, hvor temperaturen var 32 grader. På halvdelen af folden var der skygge fra høje træer, mens den anden halvdel af folden var i direkte sol. På den solbeskinnede del af folden var der i et hjørne opsat et slags sprinkleranlæg med køligt vand, som hestene kunne vælge at gå gennem. Alle hestene blev vænnet til alle dele af folden forud for studiet.

Studiet foregik ved, at hestene blev sat ind på folden i 45 minutter. I denne periode kunne de frit bevæge sig rundt og vælge, om de havde lyst til at opholde sig i solen, skyggen eller ved sprinkleranlægget. Hestene blev udstyret med en pulsmåler for at følge deres puls og udslag i pulsen. Det sidste giver en indikation af hestens emotionelle status. Herudover blev kropstemperaturen målt før og efter tiden på folden.

Overraskende fund

Overordnet viste hestene som en gruppe ingen præferencer, når det kom til at opholde sig et bestemt sted på folden. Men når man så på den enkelte hest var der forskel. Nogle heste viste nemlig en stærk præference for en bestemt lokation på folden.

Under opholdet på folden var der ingen af hestene, der viste tegn på overophedning. Dog viste variationen i pulsen at hestene var mest afslappede i solen, og altså ikke i skyggen, som man umiddelbart skulle tro.

Heste bruger sved til afkøling

Sved er hestens primære middel til regulering af kropstemperaturen. Og på varme sommerdage kan heste svede, selvom de ikke bevæger sig så meget. Sveden er ikke altid synlig, da den ofte fordamper, før man når at opdage den.

Læs også: Do’s & don’ts: Sådan håndterer du sår hos din hest

KILDER

Janczarek, I., A. Stachurska, I. Wilk, A. Wisniewska, M. Rozanska-Boczula, B. Kaczmarek, J. Luszczynski, and W. Kedzierski. 2021. Horse preferences for isolation, shade or mist curtain in the paddock under heat conditions: Cardiac and behavioural response analysis. Animals 11:993.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce