Guide: Få enderne til at mødes med studie og hest

Efter en god lang sommerferie for manges vedkommende, begynder hverdagen snart igen. Det kan give udfordringer i forhold til at nå både arbejde, studie og hest. Vi har samlet de bedste råd fra Julie Herskind, også kendt som SuHesten, så du kan få hverdagen til at hænge sammen her efter ferien.

Læs også: Hest og studie – redaktørens historie

Annonce

Tilbage til hverdagen

For mange har sommeren betydet sommerferie og dermed tid til lange rideture og masser af tid i stalden. Endeløse sommernætter med lange rideture ud i det blå, og ingen dårlig samvittighed over en mail, man lige bude svare på.

Men inden længe begynder hverdagen så småt at indfinde sig igen, og tiden til hesten kan blive knap, når den skal klemmes ind mellem arbejde eller studie og tid til andre ting. Kabalen kan være svær at få til at gå op, men med struktur og stram planlægning, får 25-årige Julie Herskind hverdagen med både arbejde, studie, hest og et socialt liv til at gå op.

Her kan du få hendes bedste råd til at få enderne til at nå sammen, når der skal findes tid og penge til det hele. De bedste råd fra Julie kan dog opsummeres ganske kort: 

“Hvis du lærer at planlægge din tid og dine ressourcer, skaber det mere frihed, overblik, energi og i sidste ende større succes med dine mål, drømme og dig selv!”

Julie Herskind

Julie Herskind er 25 år gammel og læser til radiograf samt arbejder på Zwei Grosse Bierbar. Hun flyttede til Aalborg i 2019 i forbindelse med studiet, og sidste sommer rykkede hun også hesten Axel til Aalborg.

Axel er en Hollandsk Varmblod, som har hun haft i 10 år og startet c-stævner i både dressur og spring på, inden hun blev studerende. Stævnerne er dog lagt på hylden, ind til hun er færdig som radiograd i 2023. Følg Julie på Instagram-profilen @suhesten, hvor hun deler ud af tips og tricks til at få livet med hest til at hænge sammen med at være studerende og arbejde.

Struktur, planlægning og prioritering

For Julie er nøgleordene struktur, planlægning og prioritering, hvis hverdagen skal hænge sammen for den unge studerende, hvor hun både skal nå studie, arbejde og Axel.

”Jeg har et skema, hvor jeg skriver ganske nøje, hvornår jeg er i skole, hvornår jeg skal arbejde, og hvad jeg ellers har af planer, så jeg ved, hvor meget tid jeg har til Axel. Der er struktur noget af det vigtigste for mig, og der er ikke så meget plads til spontane aftaler, fordi jeg har et presset program i forvejen.”

Læs også: At være studerende hesteejer – en udfordring men ikke umuligt

Lav en ugeplan

Her kan du få et eksempel på, hvordan Julies ugeplan kan se ud – både for sommerferien og i hverdagen. Du kan lade dig inspirere af Julies skemaer, hvis du allerede nu er stresset over, hvordan tingene skal gå op, når hverdagen går i gang igen efter sommerferien.

Ugeplanen er nøje planlagt for den unge studerende, og selv om den har været gemt lidt væk henover sommeren, begynder hun så små at kigge på den igen i løbet af august. På den måde er hun lidt på forkant med planlægningen, når hun igen skal til at planlægge hverdagen ned til mindste detalje.

For nogen vil den stramme struktur måske virke som for meget af det gode, men for Julie er det med til at give hende et godt overblik over, hvad der er vigtigt for hende at nå i løbet af ugen.

Det er bare så vigtigt, at man gør op med sig selv, hvad der er vigtigt for en, og hvor man gerne vil lægge sin energi. Hvad er det, der gør en glad i hverdagen. Det skal ikke dræne en og være en sur tjans at have hest. Hvis det gør det, må man kigge på, om der er noget, man kan lave om i sin hverdag. Axel gør mig så glad og giver mig mentalt overskud, og det er her, jeg kobler fra,” forklarer Julie.

Annonce

For Julie har det også krævet nogle ændringer i den måde, hun har hest på, hvis hun skal have hverdagen til at hænge sammen. Stævnerne er blevet nedprioriteret, og det har også gjort, at træningsintensiteten er mindre i hverdagen, og det er en af måderne, hvor på Julie finder tiden til at have hest i hverdagen.

”Jeg får ikke redet i samme omfang, som jeg gjorde dengang, hvor jeg red stævner hver weekend, men det gør også, at jeg kan nedtone mine forventninger til, hvad jeg skal lave med Axel. Nogle gange tager jeg bare herover for at klappe ham, give ham foder og muge hans boks, men jeg synes også, der er noget helt psykologisk i bare at være omkring ham og høre ham spise hø eller mash,” fortæller Julie.

Der er ingen tvivl om, at Axel står højt på listen over ting, som Julie gerne vil finde tid til på trods af en presset hverdag. Foto: Lea Theodora Hartwigsen // Hartwigsen Photography

Gør det nemt at have hest i en travl hverdag

For at få enderne til at nå sammen i hverdagen, har Julie også gjort det så nemt som muligt at have hest. Det betyder blandt andet, at hun bor lige overfor stalden, hvor Axel står, hvilket minimerer transporttiden. For netop transporttid er noget af det, som gør, at Julie kan få hverdagen til at hænge sammen.

”Jeg bruger ikke hverken tid eller penge på transport ud til hverken Axel eller universitet, og det gør, at jeg nemt kan komme over og lukke ham ud, og så gå hjem igen,” lyder det fra Julie.

På den måde kan Julie optimere sin tid, og det er også en vigtig faktor i forhold til at finde tid til det hele, når hverdagen begynder igen efter sommerferien.

”Sommerferien betyder, at jeg mere har tid Axel og sociale aktiviteter, fordi jeg ikke også skal presse studiet ind, men jeg ved også, at jeg skal tilbage til skemaer og planlægning, hvis min hverdag skal hænge sammen. Jeg skal ind i rutinerne igen, så jeg går nok i gang med at lave skemaer i løbet af august, så jeg er klar til september, hvor der igen skal findes tid til det hele,” fortæller hun.

Der skal være plads til det hele

Det kan ikke siges nok ifølge Julie, men struktur er virkelig nøgleordet, hvis hverdagen skal hænge sammen med hest, studie og arbejde.

”Jeg kan ikke sige det nok, men struktur er simpelthen så vigtigt. Det går bare ikke op for mig, hvis ikke jeg har struktureret og planlagt mine dag,” forklarer Julie.

Strukturen gør, at Julie har en hverdag, som langt de fleste uger hænger sammen, hvor der er plads til det hele – men dermed ikke sagt, at det ikke også glipper for hende nogle gange. Hvis undervisningen på studiet trækker ud, eller Axel tager længere tid end først antaget, må der laves om i planerne – mere fastlagt er de nemlig heller ikke.

”Selv om jeg laver alle de her lister og strukturer min tid, går det alligevel galt for mig nogle gange. Jeg har aldrig 100 % styr på det hele, selv om det virker sådan. Der også dage, hvor jeg bliver nødt til at vælge noget fra, selv om det er planlagt ned til mindste detalje, men jeg har et godt udgangspunkt for at nå det hele, og det er vigtigt for mig.”

Læs også: Ambitiøs rytter og småbørnsmor: “Man skal virkelig ville det”

Der er dage, hvor man bare er nødt til at vælge noget fra for at få det hele til at gå op. Og indimellem er det hesten, der må få en ekstra fridag, fortæller Julie. Foto: Lea Theodora Hartwigsen // Hartwigsen Photography

Fremtiden

De fleste hesteejere kan nok skrive under på, at der går rigtig mange timer i stalden, og at man ind i mellem må give afkald på andre ting. Bevæbnet med lister og gode planlægningsevner, er det dog sjældent, at Julie oplever, at hun må vælge eksempelvis sociale aktiviteter fra.

”Det sker, at jeg må give afkald på en cafétur, men i og med, at jeg er så god til at planlægge min tid, så er det virkelig sjældent, jeg må melde afbud. Når det en sjælden gang sker, at jeg må melde afbud, har mine venner og studiekammerater altid haft fuld forståelse for det, fordi de ved, hvor meget Axel giver mig. Det gør det nemmere at have hest i en travl hverdag,” fortæller hun.

I forhold til fremtiden har Julie også gjort sig lidt tanker om, hvordan hun skal få tingene til at hænge sammen, men det bliver formentligt på samme måde med udgangspunkt i struktur, planlægning og prioritering. Dog er Julie også indstillet på, at hun måske må prioritere anderledes på længere sigt.

Annonce

”Mit drømmescenarie er, at jeg kan blive ved med at have tid og overskud til det hele og kan strukturere det, men jeg tænker også, at en part ville kunne give mig lidt mere frihed. Som tingene er nu, fokuserer jeg bare på at tage tingene en dag ad gangen, og det fungerer rigtig godt for mig.”

Axel er det vigtigste

Rigtig mange hesteejere kan nok nikke genkendende til den dårlige samvittighed, som rammer én, når der efter en endt sommerferie ikke længere er alt tid i verden til lange rideture og grundige strigleture. Sådan har Julie også haft det i perioder, men med tiden har hun lært at slippe den dårlige samvittighed.

”Da jeg lige fik Axel herop, gik jeg med en følelse af, at der altid var noget, jeg kunne gøre bedre. Med tiden har jeg bare fundet ud af, at selv om jeg strukturerer tingene så meget, kan jeg bare ikke altid nå det hele. Det er her, prioriteringen kommer ind i billedet, for så må jeg jo finde ud af, hvad der er vigtigst for mig at få gjort,” fortæller Julie.

Derfor har Julie også erfaret, at det er vigtigt, at hun også prioriterer at få slappet af, før hun skal i stalden. For en ting er at finde tiden til ens hest i hverdagen, men noget andet er også at have det mentale overskud til det.

”Jeg har også dage, hvor jeg er helt fyldt op i hovedet med anatomi og fysiologi, og de dage ved jeg bare, at jeg skal lige skal slappe af i en time, før jeg tager stalden. Hvis mit hoved er et andet sted, har jeg ikke overskuddet til at være i stalden, fordi jeg kan mærke det på mit humør, og det smitter af på Axel. Men det skal ikke gå ud over ham, når jeg er træt, så det er vigtigt, at jeg også husker at prioritere at få slappet af ind i mellem i en travl hverdag, hvis det hele skal fungere for mig,” fortæller Julie.

Der er ingen tvivl om, at Axel står højt på listen over ting, som Julie gerne vil finde tid til på trods af en presset hverdag, hvor der ikke altid er tid til ridning.

”Jeg når det, jeg gerne vil nå, og så kan jeg ikke bede om mere. Det betyder, at jeg nogle dage bare er ovre for at klappe Axel og se ind i hans store brune øjne, og det kan jeg ikke undvære. Der har jeg gjort op med mig selv, at det vigtigste for mig er, at jeg har ham – og så gør det ikke noget, at vi ikke altid får redet, men jeg kan simpelthen ikke undvære ham i min hverdag.”

Gode råd, når man både har studie og hest

8 gode råd fra Julie
  1. Struktur, planlægning og prioritering – lav gerne et ugeskema, så du hele tiden ved, hvor meget tid du har til rådighed.
  2. Tænk over, hvad der gør dig glad, og hvad der giver dig energi i din hverdag.
  3. Overvej en part, hvis det slet ikke hænger sammen for dig.
  4. Nedton forventninger til, hvor meget du skal nå – både i forhold til dit sociale liv og din hest, og accepter, at nogle dage er det eksempelvis nok bare at fodre og klappe din hest.
  5. Vær til stede i det, når du er på arbejde/studie eller i stalden.
  6. Tænk over, om du fortsat drømmer om stævner, eller om det skal nedprioriteres i en periode.
  7. Accepter, at du bare ikke kan nå det hele – heller ikke selv om du strukturerer og planlægger din tid til punkt og prikke.
  8. Vær realistisk i forhold til planlægningen, så du når det, du sætter dig for.
Foto: Lea Theodora Hartwigsen // Hartwigsen Photography

Læs også: Lyt til din hest når du træner

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce