Har din hest fået dig til at ændre mening om noget, som er vigtigt for dig?

Hesteverdenen er et sted med mange stærke holdninger, ambitioner og drømme. Det gør, at det er en verden, hvor der nemt kan opstå debat. Vi er mange, og vi er forskellige. Vi har hest på forskellige måder og er ikke altid enige. Men hvor er hesten i det hele – er det vores overbevisninger og drømme, som sætter dagsordenen eller er det hestens behov?

Mange discipliner at vælge mellem

Der findes et hav af forskellige discipliner, som inkluderer heste. Spring, dressur, western, akademisk, travløb, galopløb, distance, military. You name it.

Læs også: Derfor bør du være kæreste med en hestepige

Hvad mon den enkelte hesteejer vælger disciplin ud fra? En drøm om at suse over spring, udføre teknisk svære øvelser, nørde små detaljer eller ride virkelig hurtigt? I nogle discipliner er der penge på spil, mens andre udelukkende er for sportens og fornøjelsens skyld.

Annonce

Handler det om hvad hesten synes er sjovt eller har et talent for? Eller mere om vores drømme og ambitioner?

Læs også: Studie påpeger: Heste forstår ikke dine ord – de forstår dit toneleje

Hvad vælger du ud udstyr ud fra? Foto: Arkiv

Et hav af udstyr til alverdens formål

Hesteverdenen er fyldt med udstyr. Udstyr specielt tilpasset det, som vi ønsker at lave med hesten. Udstyr, som får hesten til at funkle på stævnepladsen, og udstyr som beskytter hesten.

Hvad vi vælger at lægge på hesten, er helt vores valg. Ikke hestens. Den har ikke et valg. Det har vi derimod.

Er det vores overbevisninger, som styrer showet?

Vi er som hesteejere ansvarlige for vores hestes liv. Deres hverdag og deres trivsel. Vi arbejder hårdt på at tilbyde vores heste det bedste, så de kan have et skønt liv med masser af goder.

Spørgsmålet er bare, hvad vi vælger ud fra, når vi vælger for vores heste?

Er det dine eller din hests behov, der styrer showet? Foto: Arkiv

Reflekterer du over dine valg på din hests vegne?

En hesteejer spurgte mig engang hvorfor jeg ikke lagde gamasher på min hest, når jeg skulle ride den. Jeg svarede på hendes spørgsmål med et modspørgsmål: Hvorfor hun lagde gamasher på sin hest?

Jeg ønsker selv et så naturligt hesteliv som muligt uden dækken og sko, og det forklarer nok også, hvorfor jeg ikke lægger gamasher på min hest.

Annonce

I forhold til sko var problemet for et par år siden bare, at min barfodshest gik stift og forsigtigt, når jeg trak hende hen til ridebanen, fra folden eller når vi red i skoven. Jeg prøvede boots, for sko ville jeg ikke lægge på hende. Jovist, det hjalp lidt at give hende boots på, men jo kun, når hun havde dem på. Når hun fik dem af, gik hun igen stift og forsigtigt.

Efter flere diskussioner med mig selv, besluttede jeg at prøve forsko. Og det virkede. Markant bedre bevægelse og en afslappet hest.

Jeg var imod beslutningen, men min hests reaktioner overbeviste mig.

Læs også: De slukkede heste: Når nervesystemet reagerer på længerevarende stress

Det er ikke altid os selv, der tager beslutningerne. Foto: Arkiv

Jeg ville ikke, men blev nødt til det

Jeg har også det meste af mit liv med heste været imod dækkener. Min holdning er, at de ødelægger hestens muligheder for at sætte pels og løfte pelsen, når det bliver koldt. Desuden er det også besværligt, og så kan de ikke undgå at stramme. Ja, fordommene er mange, og flere af dem nok også velbegrundede.

Efter et forløb hvor min hest havde udfordringer i underlivet bad dyrlægen mig om at lægge dækken på min hest, da hun ikke måtte fryse over lænden. Så det gjorde jeg. Det lykkedes mig at finde et dækken, som passede til hendes facon og et, som jeg kunne stå inde for.

Da hun fik dækkenet på, kunne jeg se meningen med det. Min hest sætter ikke meget vinterpels, og hun skutter sig, når det regner og sner. Dækkenet hjalp.

Så indtil videre har min hest og hendes behov fået mig til at gå imod mine ellers klare holdninger. Holdninger, som jeg egentlig ikke helt ved hvor kommer fra, eller for hvis skyld er opstået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce