Har du nogensinde haft med en hest at gøre, som har rystet meget på hovedet? Så lider den måske af det såkaldte ‘headshaking-syndrom’. Headshaking er for mange et velkendt, men i høj grad også frygtet fænomen. Men hvornår skal du være bekymret for din hests hovedrysten? Læs med her, og bliv klogere på headshaking.
Symptomer på headshaking
Hovedrysten hos heste er ikke unormal adfærd. Hesten er et meget følsomt dyr, som let bliver irriteret af eksempelvis fluer, støv mv. Men hvis hovedrystningen er vedvarende og måske bliver så voldsom, at den er til fare for både dig og hesten selv, kan der være tale om headshaking-syndromet.
Headshaking ses ofte som en rysten på hovedet, ofte i vertikale ryk. Men headshaking kan også vise sig gennem andre adfærdsmønstre, såsom at gnubbe mulen mod sit ben, jorden, et hegn eller andet. Derudover kan det også ses, hvis hesten krænger overlæben op, hvis den har anspændte næsebor eller hvis den strækker hovedet frem.
Hvis hesten kombinerer de gentagende bevægelser med samtidig at vise ubehag på anden vis, eksempelvis gennem at pruste og fnyse, virke anspændt eller angst, kan bevægelserne være et tegn på at hesten har ondt.
Du skal altså begynde at reagerer, hvis din hest i en længere periode slår med hovedet eller på anden måde laver gentagende bevægelser, samtidig med at den eksempelvis fnyser meget eller virker anspændt.
Læs også: Sådan ser du, om din hest har ondt
Årsager
Selvom at headshaking viser sig som en adfærd hos hesten, så er det aldrig et decideret adfærdsproblem. Derfor skal man tage det alvorligt og ikke blot irettesætte hesten.
Til trods for at man har forsket i headshaking, er man stadig usikker på, hvad der præcist fremkalder det. Man har både set sammenhænge i racer, køn, årstider, og derfor er det svært at komme med én årsagsforklaring – og måske er forklaringen på dette, at headshaking kan være et symptom på flere ting.
Man er dog meget sikker på at headshaking kan blive fremkaldt som en reaktion på ‘fysiske’ og ydre faktorer, så som en sadel der trykker, en rytter, som sidder skævt eller en fold, der støver meget. Der er altså en masse ydre faktorer, som kan have betydning for hestens headshaking, og dermed også behandlingen af det.
Andre kendte årsager er mider i ørerne, smerte i tænder og/eller mund, øjenproblemer, mellemøre- og bihulebetændelse, smerter i nakken samt luftvejsproblemer som allergi.
Nervesmerter
Udover at headshaking kan blive fremprovokeret af ydre forhold, mener man også at headshaking kan blive fremkaldt fra en overaktivitet i hestens nervesystem i dens hoved – kaldet trigeminus-nerven.
Trigeminus-nerven er et nervesystem, som går ud i tre grene over hestens pande og ned over dens næseryg. Hvis disse bliver trykket eller klemt, kan det fremkalde stor smerte hos hesten, som viser sig gennem headshaking.
Lys kan påvirke headshaking
Forskere har set sammenhæng mellem sæson og headshaking. De har observeret, at der særligt i foråret og sommeren er en større forekomst af headshakers, end i efteråret og vinteren. Årsagerne til dette er dog forskellige.
En af årsagerne er sollys. Nogle heste reagerer på lys, hvilket man kalder for fotisk headshaking. Ligesom når vi mennesker kan nyse ved at kigge op i lys, kaldets fotisk lys, kan lyset også fremprovokerer headshaking hos hesten. Hvis dette er tilfældet, vil du måske opleve at hesten forsøger at have sit hoved i skyggen, at den er utilpas i dagstimerne og mere afslappet, når det bliver mørkt.
Vallakker er mere tilbøjelige til headshaking
Udover sollys, har man også set en sammenhæng mellem hormonbalance og headshaking. I en undersøgelse var det næsten 90% af hestene med headshaking, som var vallakker, og man har set lignende tal i andre undersøgelser. En forklaring på dette kan være, at når vallakkerne bliver kastreret, får de en ændret hormonbalance. I foråret stiger antallet af de reproduktive hormoner, men da vallakker ikke er reproduktive, opstår der en ubalance. Ubalance i hormonerne menes at kunne påvirke trigeminus-nerven, og derfor forårsage headshaking.
Selvom der er lavet nogle undersøgelser inden for kønsforskelle og headshaking, er der dog ikke videnskab nok til at kunne kalde dette en egentlig sammenhæng.
Hvad kan du gøre
Hvis du har bemærket at din hest er begyndt at ryste på hovedet, kan du forsøge at undersøge om der er noget, som fremprovokerer hovedrystningen. Er der nogle fysiske årsager? Gør hesten det kun, når den har bid i munden? Når den har sadel på? Ved at finde ud af om der er en sammenhæng mellem hestens fysiske tilstand og dens headshake, kan du muligvis også finde kilden til smerten.
Du kan eksempelvis begynde med at:
- Forsøg at ændre dit udstyr, eller helt at ride uden udstyr, for at se om dét er årsagen.
- Lad en anden ride din hest – se om det er måden, som hesten bliver redet på, som er årsagen.
- Lad hesten skifte fold, stald mv., for at se om det kan være allergi eller støv, som påvirker hesten.
En anden mulighed er at prøve nye hjælpemidler, eksempelvis en maske eller et næsenet. En maske eller et næsenet kan være en måde at afhjælpe headshakening på. Disse kan hjælpe, hvis hesten er generet af støv, insekter eller solen.
Uanset om du selv finder kilden til headshakingen eller ej, anbefaler vi at du kontakter din dyrlæge, hvis din hest ryster på hovedet over en længere periode. Hvis du ikke kan finde det, som får hesten til at reagere, kan det skyldes smerter, som du ikke selv kan afhjælpe, eller at nerverne i hestens hoved er overaktive.
Læs også: Hvornår har din hest allergi?