Hvornår har din hest allergi?

 Af Kate Hore – Registeret Senior Animal Nutritionist hos NAF

Mens mange af os ser frem til varmt vejr og at udendørssæsonen starter, er miljøændringerne på dette tidspunkt af året ikke lige positive for alle. Ligesom vi måske er tilbøjelige til sundhedsmæssige problemer, såsom høfeber, så er nogle heste og ponyer også modtagelige for allergier i det gode vejr.

Hvad er en allergi?

En allergi udvikler sig, når din hests immunsystem bliver følsom overfor et ‘allergen’, ofte på dette tidspunkt af året træ- eller plantenpollen. Allergener er stoffer, der ved berøring, kontakt med slimhinder, indtagelse eller indsprøjtning kan give allergi. Der er ofte tale om proteiner eller stoffer med en proteindel. En del af de stoffer, der giver senreaktioner (eksem), er haptener, mens mange af de allergener, som giver straksreaktioner (astma, høfeber m.m.), er glykoproteiner.

Gentagen eksponering får din hests krop til at overproducere antistoffer, der er specifikke for det allergen. Dette efterfølgende kroppen til at frigive store mængder af det kemiske stof, histamin. Udskillelsen af histamin forårsager de symptomer, vi ser ved en allergisk reaktion.

Heste har lavere hosterespons end mennesker

De symptomer, vi ser ved en allergisk reaktion på for eksempel pollen, er forskellige, og adskiller sig fra hest til hest. Nogle er måske mere relateret til en akut reaktion og nogle til en mild allergi, der opstår én gang årligt.

Luftvejsproblemer dominerer, især næseudflod og hoste. Det er værd at huske, at heste har en meget lav hostrespons sammenlignet med mennesker, hvilket betyder, at en kontinuerlig hoste fra din hest aldrig bør ignores, da det næsten helt sikkert indikerer åndedrætsbesvær.

Det kan være udfordrende at identificere, diagnosticere og effektivt behandle sæsonbestemte hesteallergier. Hvis hesten er diagnosticeret med ‘sommergræsningsassocieret obstruktiv lungesygdom (SPAOPD)’, mere almindeligt kendt som pollenallergi, er der skridt, du kan tage for at minimere reaktionen.

Du bør for eksempel holde nøje øje med dagens pollental og sørge for at hesten står i en godt-ventileret stald, når tallene er på sit højeste. Hvis du har mistanke om, at din hest lider af en allergirelateret sygdom, skal du sørge for at konsultere din dyrlæge.

Kig også på foderet

Der er også ting, rent fodringsmæssigt, du kan kigge på, for at hjælpe din hest gennem allergisæsonen. Du skal kigge efter et stærkt antioxidanttilskud, som kan understøtte hestens eget immunsystem i at skylle giftstoffer og de inflammatoriske markører ud, der er forbundet med allergiske reaktioner. Ideelt bør ernæringsstøtte indføres før starten på sæsoen, for at sikre, at sundheden opretholdes i hele sommerperiodens længde. Det er altså nu, du skal starte med at fodre din hest med tilskud for at styrke sundheden indefra.

Læs også: Giv dit føl den bedste start på livet

NAF Respirator Boost

Respirator Boost giver vigtig ernæringsmæssig støtte til hestens åndedrætssystem samt de delikate kapillære blodkar, der omgiver lungerne. Undersøgelser viser, at hestens lunger kan få værdifuld støtte ved at komplementere foderet med naturlige anti-oxidanter. Respirator Boost indeholder en koncentreret blanding af naturlige anti-oxidanter samt urter som ingefær, hyben og blåbær. NAF har også inkluderet Echinacea og essentielle olier i Respirator Boost for at støtte op omkring immunforsvaret.

Læs mere om Respirator Boost her >> NAF

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce