Heste i krig – Middelalderen, Del 1: Remmer og tøj

Så langt som mennesker kan spores tilbage, har hesten også været der. Intet andet dyr haft større betydning for vores forfædre. Det var hesten, der spredte folkeslag til alle verdens hjørner. Både i krig og i fredstid. Vores fortid er uadskillelig, for den enes historie skaber den andens. Vi hylder vores tætteste allierede i dyreriget igennem tre tidsaldre. Dette er fortællingen om trækdyret, budbringeren, og våbnet. Heste i krig.

Idéen om det helt rigtige rideudstyr blev bredt til Europa. Tiden efter antikken bragte nye udfordringer med sig. Selvfølgelig skulle hesten have en hovedrolle i alle afkroge af samfundet. Heldigvis fik hesten hjælp en række opfindelser, der var begyndt at blive rigtig populære. Det var nogle helt særlige og meget vigtige opfindelser, der stadigvæk bruges den dag i dag. Og de har stort set ikke ændret sig siden indførelsen i middelalderen.

Læs også: Heste i Krig – Middelalderen, Del 2: Ridderen

Hestens dyre designersko

Hestesko var gået hen og blev en rigtig god forretning i løbet af middelalderen. De kom fra Romerriget, og de forhindrede slid og skader på hoven. Hvis din hest skulle mere end bare gå og se flot ud på marken, så var hestesko en fornuftig investering. Smeden, der normalt havde dette arbejde, var en fast del af datidens samfund, både i byer og på landet.

Man begyndte at se hestesko som et symbol på held. Jern kunne modstå ild, og man brugte oprindeligt syv søm – et ældgammelt og magisk tal – når man skulle besko en hov. I England var hestesko så vigtige, at du i en periode kunne betale skat med dem!

LÆS OGSÅ: 24 ting du kan lave ud af hestesko

Stig på og tag plads

Og hvis du allerede var på besøg hos den lokale smed, så kunne han sikkert også give dig et tilbud på et par gode stigbøjler. Den opfindelse kom fra Kina og spredte sig i løbet af middelalderen til hele Europa. Den gav ryttere et sted at hvile foden, og gjorde det lettere at stige op på hesten og – endnu vigtigere – holde sig på hesten. Det nyttigt for krigere, der nu kunne bruge mere af deres kropsvægt i nærkamp.

Et bedre sæde

Sammen med stigbøjlen var sadlen begyndelsen på en ny tilgang til ridning. Vi har selvfølgelig brugt sadler af læder og stof i lang tid, men den nye træsadel fordelte rytterens vægt over hele hestens ryg. Den solide sadel var dækket med læder og polstret med bomuld eller hestehår, og gjorde ridning lettere og mere skånsomt for hesten. Gjorden var spændt tæt ind på kroppen, så nu kunne man tage mere og tungere udstyr i brug på hesteryg. Uden at risikere skader.

LÆS OGSÅ: Lene Olesen: “Jeg gør det samme som alle andre, bare uden udstyr”re-bare-uden-udstyr

Damesadlen
I middelalderens Europa burde ingen anstændige og dydige kvinder ride ”overskrævs”. Datidens kvinder bar nemlig kjoler og nederdele i stedet for bukser. Når kvinder skulle til hest, var der brug for en damesadel. Der sidder rytteren med begge ben til samme side, så det krævede en rolig hest med en behagelig gangart. Selvom rytteren ikke har samme grad af balance på en damesadel, så bevarede den en vis popularitet, da ridning gik over til at være en fritidsinteresse. Verdensrekorden i spring med damesadel blev i 2013 slået af irske Susan Oakes og Holsteiner-hingsten Atlas. Sammen klarede de et spring på utrolige 203 cm.

Luksusdyr

Det nye rideudstyr var meget vigtigt, når det kom til at trække vogne, sende beskeder og slås. Hesten gik hen og blev grundlaget – bogstavelig talt – for ridderen. Og rollen som kongens håndlanger og pladsen i overklassen bragte både fordele og forpligtelser med sig. Det var forventet, at en ridder kunne forsvare sin ophøjede status – oftest på hesteryg. Så det gjorde han med stor succes i omkring tusinde år. Lige indtil indførelsen af en sprængfarlig opfindelse, der igen skulle få os til at genoverveje heste i krig.


Kilder: https://www.chronofhorse.com/article/my-horseshoe-must-be-working, https://www.britannica.com/topic/stirrup, https://www.britannica.com/topic/saddle-horsemanship

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce