Tandlæge: “Jeg oplever hestetænder, der er tydeligt formet efter biddet”

Hvorfor lægger vi et bid i hestens mund, og kan vi overhovedet tillade os det? Det kan virke som et provokerende spørgsmål, men ikke desto mindre er det et spørgsmål, som dyrlæge og hestetandlæge Mette Aarup synes er vigtigt.

Annonce

Mette Aarup bruger hele sin arbejdstid på tandpleje og behandling af sygdomme i hestens tænder og mund – og hun ser dagligt skader efter brug af bid. Hun vil gerne have, at vi som ryttere tager stilling og er mere bevidste om det stykke metal, vi lægger ind i vores hestes munde.

For de fleste hesteejere inkluderer det at ride en hest helt automatisk en trense, hvor der er fastgjort et bid på. Det er noget, man har gjort i årevis og noget, som mange af os har lært i de spæde år på rideskolen. Men har du nogensinde spurgt dig selv, hvorfor du lægger et bid i munden på din hest og tænkt over, hvad det betyder for den og dens mund?

”En ret stor andel af de heste, som jeg møder, har en form for bidskader, og ofte er det noget, som man ikke er opmærksom på. Derfor synes jeg det er vigtigt at forklare eventuelle skader og klæde hesteejere på i forhold til bid og udstyr,” siger Mette.

Læs også: Hvad er et mildt bid?

Bid på række
Tal allerhelst med en fagperson om, hvilket bid der vil passe bedst til din hests mund. Foto: Arkiv.

Typiske bidskader

En af de mest almindelige bidskader er slid på kindtænderne, fordi hesten har holdt fast på biddet med sine tænder. Det gør en hest kun, hvis biddet generer, f.eks. ved at det ligger for uroligt og slår imod tænderne, eller hvis det er strammet for højt op.

”Jeg oplever hestetænder, der er tydeligt formet efter biddet, fordi hesten har forsøgt at tage kontrollen ved at holde fast i biddet,” forklarer Mette.

Andre bidskader kan være knækkede ulvetænder, som er blevet skadet, fordi biddet slår ind imod tænderne. Eller slidtage på kanten af de forreste kindtænder, fordi biddet er spændt for stramt op, og hele tiden ligger op mod tænderne. Begge dele er smertefulde for hesten. Især knækkede tænder med tilhørende fri adgang til de sensitive nerver er noget, der kan gøre meget ondt på hesten.

Hestemunden er meget følsom

Heste er meget følsomme i deres mund – ligesom mennesker. Biddet er et fremmedlegeme af metal, som vi beder hesten om at acceptere – ofte uden forudgående forklaring. Vi hiver i tøjlerne og bevæger dette fremmedlegeme, så det trykker på hestens tunge og ladere.

Vi mennesker lægger basalt set et bid i munden på hesten for at kontrollere den – en kontrol, som sker via smerte.

”Biddet forvolder smerte, hvis vi hiver i det,” forklarer Mette Aarup, som er en stor fortaler for, at vi er meget bevidste om vores handlinger, når vi har fat i tøjlerne. For korrektion, pres og ryk i tøjlerne kan være lig med straf i munden for hesten.

Betyder det så, at det er forkert at ride med bid?

Vejen til det gode bidsamarbejde

”Bid er helt ok, hvis de bare bliver brugt rigtigt, og bliver introduceret for hesten på en god måde,” forklarer Mette Aarup.

Forestil dig, at du køber en ung hest, der aldrig har haft et bid i munden før. Det vil føles underligt for den de første mange gange, for det er ikke naturligt at have metal i munden. Det kræver nænsom og gradvis tilvænning, hvis hesten skal have en god opstart med biddet.

Tilvænning til biddet er en proces, som er værd at bruge tid på. Foto: Arkiv.

Når en hest skal tilvænnes til bid, skal den ifølge Mette Aarup først og fremmest have tid. Tid til at undersøge og vænne sig til biddet. Hvis hesten ikke kan finde ro med det, må vi som hesteejere finde en anden model. Det handler om velbehag, respekt og samarbejde.

Et godt sted at starte er at uddanne hesten fra jorden med bid i munden. Når det er ok, kan man koble signaler til biddet og arbejde videre herfra. Men først når hesten er klar til det.

”Jeg synes, at biddet skal være det sted, hvor hest og rytter mødes. Kontakten skal være ligeværdig, og det skal være et samarbejde. Man taler om, at hesten går til biddet – og det er vigtigt at hesten møder sin rytter dér, med en venlig og blid hånd. Biddet er stedet, hvor hest og rytter mødes og er sammen,” siger Mette.

Vælg det rigtige bid

Under besøgene hos kunderne oplever Mette, at snakken ofte falder på bid og bidtilpasning, for hvem har ikke prøvet at finde vej i junglen af bid, bruge oceaner af penge på det og stadig opleve, at hesten ikke accepterer biddet.

”Det er vigtigt at huske, at når vi lægger et bid i munden på hesten, så låner vi plads. Og det er noget, der i forvejen ikke er meget af i hestens mund,” siger Mette.

Her ses henholdsvis et Pee Wee bid, et baby pelham bid med gummi og et kandar. Foto: Mette Aarup.

Mette oplever ofte bid, som ikke er det rigtige for den pågældende hest og dens mund, bid med den forkerte størrelse eller bid, som ikke er monteret korrekt. Mette forklarer, at anatomien i den enkelte hests mund kan variere meget, og at det derfor er en god idé at få sin hestetandlæge til at vurdere biddet i forhold til hestens mund under det årlige tandtjek.

God råd til bidtilpasning

Vælg et bid, som passer i bredden. Det må ikke stikke ret meget ud på hver side af hestens mund.

Vælg et slankt bid, så du låner så lidt plads som muligt.

Bid skal placeres, så hestens mundvige lige akkurat berøres. Glem alt om 1-2 rynker.

Udelt, todelt eller tredelt?

Heste er forskellige, og foretrækker forskellige typer bid. Generelt kan man sige, at et 3-delt bid bevæger sig meget i munden, et 2-delt mindre og et udelt bid er helt uden bevægelighed. Den unge hest vil ofte foretrække et udelt bid, fordi det ligger mere roligt.

Det udelte bid – også kendt som stangbiddet – har et ry for at være det skrappeste bid, men i virkeligheden er det det mildeste, netop fordi det ligger mere stille i munden. Da det ikke har nogle led, er der desuden ikke risiko for, at det kan nive hesten.

Det udelte bid fås også med såkaldt tungefrihed. Det er ikke altid en fordel, fordi det ikke fordeler vægten fra biddet. Derimod lægger det mere vægt på laderne.

Det todelte bid er det mest brugte i mange dele af verden. En af fordelene ved dette bid er at de kan give en mere præcis kommunikation, fordi det er muligt at lægge mere pres på den ene side af munden. En af ulemperne ved dette bid er, at det kan lægge et stort pres i ganen, hvis rytteren hiver i begge tøjler samtidig.

Annonce

Det tredelte bid har den fordel, at det ikke lægger pres på ganen, når rytteren trækker i begge tøjler. Ulempen ved biddet er, hvis det er for langt, at det kan nive hesten i munden og lægger et uhensigtsmæssigt tryk på blødvævet i munden.

Læs også: Bidløs ridning kan mindske en lang række smertesignaler hos heste.

Næsebånd er ikke nødvendigt for den erfarne ridehest

Næsebåndet er et emne for stor debat, og med god grund. Hvis det spændes for stramt, kan hesten ikke bevæge sin kæbe – noget, som er altafgørende for dens balance og mulighed for formgivning. Herudover lukker et for stramt næsebånd af for luftindtaget.

Det er vigtigt at følge anvisningerne om at der skal være plads til 2 fingre på højkant ved den forreste del af næsebåndet. Så giver man hesten frihed til at kunne åbne munden, gabe og finde balancen under ridningen.

Næsebåndet på en akademisk trense påvirker ikke placeringen af biddet. Foto: Deuber & Partner.

Dog mener Mette Aarup ikke, at den erfarne ridehest har brug for et næsebånd. Det er kun pynt. Den unge hest kan dog have gavn af et løst næsebånd, som kan støtte den.

Ved valg af næsebånd er det relevant at se på, om det påvirker biddet. Eksempelvis skal man ved et hannoveransk næsebånd være opmærksom på, om det presser biddet op i mundvigene. Mette Aarup anbefaler et engelsk eller akademisk næsebånd, som ikke har indvirken på biddet, fordi det sidder højere oppe.

Mette Aarup har altid et stort udvalg af bid med i bilen, når hun besøger kunderne. Så kan hun vejlede om både størrelse, type og montering til den enkelte hest. Du kan læse mere om Mette og hendes arbejde på hendes hjemmeside.

Kilder: Dyrlæge og hestetandlæge Mette Aarup / . Anders Eriksson: Horse Management and Training.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce