Horsemanship: Derfor får hesten glæde af, at du træner dit fokus

Det er næppe nogen nyhed, at du får mest ud af at være fokuseret, når du er sammen med din hest. Du har måske også hørt, at heste bedst kan lide at være sammen med os, når vi er fokuseret på dem og det, vi laver med dem. Det er også mere sikkert at være fokuseret, når man håndterer et stort byttedyr med velbevarede instinkter. Men ved du også, at du bliver bedre til at praktisere horsemanship, når du træner dit fokus?

Horsemanship – teknik eller tilgang?

Jeg møder mange forskellige opfattelser af begrebet horsemanship. Det indeholder også mange facetter, så lad os lige fokusere på det et øjeblik. Noget af det, der går igen mange steder, er ideen om, at horsemanship betyder, “at træne hesten fra jorden”, at det er bestemte træningsteknikker, at det er brugen af bestemt udstyr, eller at det er “cowboy-ridning”.

Annonce

I virkeligheden er det dog mere tilgang end teknik. Tager vi udgangspunkt i ordet, så går det rent faktisk på det at være en “horseman”, altså en person, der håndterer heste. Og som hestemenneske ved vi jo godt, at håndtering af heste er så meget mere end træning.

Horsemanship handler kort sagt om vores filosofi og tilgang til hestene og til træningen af dem. Det er blandt andet:

  • at lytte til og respektere hesten (at lade hesten have en stemme).
  • at sætte rammer.
  • at være tålmodig.
  • at sørge for at have (opdateret) viden om hesteadfærd/sprog/fysik.
  • at sørge for, at man er den bedste version af sig selv over for hesten.

Det bedste, “horsemanship-værktøj” vi har, er derfor os selv – vores mindset og vores krop.

Nogle af tankerne bag Horsemanship er balance og harmoni. Foto: Arkiv.

Hvorfor er horsemanship så vigtig? 

Det korte svar er: Fordi din hest sætter pris på god horsemanship. Vi skaber de bedste rammer for hestevelfærd og for kommunikationen imellem os. Vi får skabt balance og harmoni.

Ved at være opmærksomme på og udvise god og harmonisk horsemanship i al omgang med hestene, det vil sige i alt fra daglig håndtering til træning og ridning, bliver vi bedre til at forstå hestene, vi får en større selvsikkerhed omkring det vi gør, vi opnår bedre resultater, og risikoen for farlige situationer og ulykker mindskes. Og som bonus får vi et tættere og mere givende forhold til hesten.

FEI har foretaget en stor undersøgelse for at få defineret begrebet horsemanship. Den kan du se her.

Læs også: Bog lærer børn om horsemanship

Derfor er det godt at træne dit fokus

Når vi træner vores mentale fokus, bliver vi bedre til at se, høre og mærke. Det kan være en fordel i mange henseender. Når vi er sammen med heste, er det specielt en fordel, da dette er med til at forbedre vores forståelse for og kommunikation med heste.

Annonce

Jeg kommer ofte ud til mennesker, der har problemer med at forstå hestenes signaler, og når først vi har arbejdet med sanserne og de begynder at se, høre og mærke mere, ja, så går tingene meget bedre. En meget typisk situation, hvor vi ikke fokuserer på hesten, er, når vi bruger vores mobil. Vi fokuserer på at tale med nogen, sende en besked, se, hvem det var, der skrev på Messenger. eller vi vil tage den berømte selfie.

Vi kan bare ikke fokusere på hesten, når vi bruger vores mobil. Og hestene bryder sig bare ikke om det. Hvis jeg tager mobilen frem – for eksempel for at tage et billede af min hest Braveheart – så bliver han sur og ‘siger’: “Så kan det også være lige meget!”. Er der græs i nærheden, er det 100 % sikkert, at han på et splitsekund står med mulen i græsset, og jeg står med dårlig samvittighed.

Den bedste måde at træne dit fokus på er ved at bruge dine sanser – gerne udenfor. Foto: Camilla Jacobs.

Når vi er fokuserede, kan vi til gengæld tydeligt mærke flowet – både i kommunikationen og i bevægelserne. Vi fornemmer de små nuancer og tilpasser signalerne derefter. Når vi er 100 % fokuseret, fornemmer vi de små nuancer og tilpasser signalerne derefter. Hvis Braveheart eksempelvis ikke forstår, hvad jeg beder om, opdager jeg det med det samme, og min hjerne leverer lynhurtigt et nyt forslag til, hvordan jeg kan bede ham udføre en øvelse. Det er sådanne fantastiske oplevelser, hvor vi står med en kæmpe “wow-fornemmelse” bagefter.

Vi skal også huske kroppen. Når vi træner fokus på vores krop, bliver vi bedre til at arbejde med vores kropssprog i kommunikationen med hestene. Det kan også hjælpe os i ridningen, hvis vi ikke sidder optimalt på hesten på grund af ‘issues’ i kroppen.

Læs også: Giver du din hest taletid?

Sådan træner du dit fokus

Den bedste måde at træne dit fokus på er faktisk, at du bruger dine sanser. Både i forhold til dine omgivelser og i forhold til dig selv. Fokus på omgivelser skærper fokus og giver bedre kommunikation. Fokus på, hvordan du bruger din krop, giver dig bedre sans for din timing og balance, og det giver bedre vilkår for kommunikation – både i håndtering og træning fra jorden og i ridning.

Her får du nogle ideer til øvelser, som baner vejen for et øget fokus.

Øvelse 1: Øv dig i at bruge dine sanser i forhold til omgivelserne

Sæt dig udenfor. Eventuelt ude ved en hestefold. Luk øjnene og læg mærke til lydene omkring dig. Måske hører du fuglesang, vind i trækronerne, eller en bil på vejen. Læg mærke til lugtene omkring dig. Måske fornemmer du blomsterdufte, lugten af nyslået græs, lugten af muld… Læg mærke til, om du kan fornemme en smag ud fra lugtene (vores lugte- og smagssanser er tæt forbundet).

Åben øjnene og læg mærke til omgivelserne. Små bevægelser i græsset. Måske er der en mus? En sommerfugl flyver forbi. Skyer der bevæger sig. Mærk efter, hvad der er omkring dig, og læg mærke til, hvordan det føles mod din hud. En hård sten. Er den varm eller kold? Glat eller ru? Mærk vinden mod din hud. Er den varm eller kold? Der er ingen grænser for, hvor mange oplevelser vi kan få ud af vores sanser.

Gør gerne dette jævnligt. Og læg så mærke til, hvor hurtigt du bliver bedre til at lægge mærke til hestenes signaler. Pludseligt lægger du mærke til flere signaler. Måske ser du for første gang, at din hest ser bekymret ud, når den går forbi et bestemt sted i stalden. Eller du mærker, at den ikke forstår en øvelse, så du må forklare den på en anden måde.

Din hest bliver rigtigt glad for, at du får et bedre fokus. Samtidig er denne øvelse en super god mindfulness-øvelse, så du kan få ro på systemet, hvilket naturligvis er rigtig godt for både dig og hesten.

Øvelse 2: Læg mærke til, hvordan du bruger din krop

Dette kan virke banalt, men er ikke desto mindre vigtigt. Når først vi har lært at gøre ting med vores krop, ender det ofte med at køre lidt på autopilot. Hvornår har du sidst tænkt på, hvordan du cykler, hvordan du lægger tøj sammen, hvordan du støvsuger?

Hvorfor er det nu interessant? Det er det fordi, at når vi er opmærksomme på, hvordan vi bruger vores kroppe, kan vi både forbedre vores fokus, vores proprioception (følelsen af ​​selvbevægelse og kropsposition) og som nævnt også vores timing og balance. Som bekendt er det vigtigt i forhold til vores kommunikation med heste under træning fra jorden og i vores ridning.

Næste gang du lægger tøj sammen, så læg mærke til, hvordan du gør det. Hvor mange gange folder du en t-shirt? Hvis du står op, har du så lige meget vægt på begge ben? Spænder du nogen steder i kroppen? Når du går op og ned ad trapper, så mærk efter de forskelle, der er på, hvilke muskler du bruger.

Næste gang du går med en hest, så læg mærke til, hvordan det føles i kroppen. Hvordan har fødderne det i støvlerne? Er de varme eller kolde? Spænder du i hænderne? Spænder du i skuldrene?

Udover st skabe fokus på, hvordan du bruger din krop, oplever jeg, at mange efter denne øvelse også bliver mere opmærksomme på, hvordan hesten bruger sin krop og derfor hurtigere kan opdage eventuelle problemer.

Mark Rashid omtaler i bogen Horsemanship through life eksempler på at praktisere horsemanship og slutter af med at skrive: “It is the way of harmony”. Så lad os træne fokus – til glæde for både heste og os – så vi kan opnå endnu mere harmoni i hestelivet.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce