Let, moderat eller krævende? Hvor hårdt arbejder din hest?

Annoncørbetalt artikel

Moderat arbejde er en kategori mange ryttere er tilbøjelige til at placere deres hest i. Det kommer nok bag på de fleste, hvor meget du skal arbejde med din hest for at den belastes moderat. Hvilken kategori vil du placere din hest, hvis du skal vurdere om den er i let, moderat eller krævende arbejde?

Vidste du, at udover hestens vægt, så er dens arbejdsindsats den vigtigste faktor, når du skal sammensætte en foderplan? Elementer som hestens og rytterens fysiske og psykiske helbred også spiller ind. For ikke at tale om rytterens balance. Ja, det er mere kompleks end som så, hvis du vil fodre din hest korrekt.

Vil du betegne din hest som værende i let, moderat eller krævende arbejde? Foto: Canva Pro

Sådan beregner du hestens arbejdsindsats

Mange ryttere kan nok tilslutte sig den gruppe af hesteejere, som træner deres hest 30-40 minutter om dagen 1-6 gange om ugen. Og de fleste vil nok synes, at det er en ret grundig træning.

Sagen er dog den, at hvis du ser på arbejdet ud fra et fodringsmæssigt perspektiv, så hører denne arbejdsmængde til under kategorien ”let arbejde”. Det er nok overraskende nyheder for mange, men ikke desto mindre er det ifølge Regulator Complete sådan det hænger sammen, når man ser på sunde og raske heste. Regulator Complete henholder sig til KER/Kentucky Equine Research normer.

Læs også: “Hjertet skal være med, når vi er sammen med vores heste”

Rytter og udstyr påvirker belastningen af hesten

Det er ikke kun arbejdsmængden, der påvirker belastningen af hesten. Rytterens og udstyrets vægt gør det også. Når du beregner belastningen af din hest, er det vigtigt, at du også tænker dit udstyr ind i regnestykket.

”Jeg blev selv overrasket da jeg stod på vægten. 12 kg var mit bud på vægten af min letvægts sadel, sommer ridetøj og det øvrige udstyr, men det var faktisk 18,5 kg” siger Ingeborg Rahbek Pedersen, som står bag Regulator Complete.

Det optimale forhold mellem rytterens og udstyret samlede vægt og hestens vægt er 1:5.

Hvis vægten af dig selv og dit udstyr overstiger 20% af hestens vægt, har din hest ifølge Regulator Complete brug for en større dosering af vitaminer og mineraler for at den kan kompensere for belastningen.

Husk at medregne udstyr, når du ser på den samlede vægtbelastning af hesten. Foto: Canva Pro

Dårlig balance kræver mere af hesten

Din balance på hesten samt korrekt placering af udstyr har også indflydelse på belastningen af hesten.

Hvis du sidder skævt eller hvis sadlen ligger skævt vil det øge belastningen af hesten, og det vil også kræve en større tildeling af vitaminer, mineraler.

Når det er sagt, så er det naturligvis altid bedst, hvis rytter og udstyr er i balance. For udover fodringsproblematikken har mangel på balance også helt andre konsekvenser i form af øget risiko for overbelastningsskader og andre fysiske udfordringer hos hesten.

Fysisk og mental balance påvirker belastningen af hesten. Foto: Canva Pro

Fysisk og mental sundhed spiller ind

Sundhed generelt hos både hest og rytter er også noget, som direkte påvirker belastningen hos hesten. Sundhed indeholder mange aspekter, og det er vigtigt at tænke dem alle ind, hvis du vil danne dig et overblik over hestens sundhedstilstand.

Det påvirker fysisk sundhed
  • Generelle sundhedstilstand
  • Kropsbygning, muskulatur og vægt
  • Stald- og foldforhold
  • Underlaget, som træning foregår på
Det påvirker psykisk sundhed
  • Fysisk sundhedstilstand og skader
  • Sociale kompetencer og relationer
  • Fysiske omgivelser
  • Træningens art
  • Stress

Alt omkring hesten påvirker den

Alt hvad vi gør med vores heste, hvor vi placerer dem, hvad vi fodrer dem med og hvem de omgiver sig med, påvirker dem.

Man bør tænke alt ind, når man kategoriserer sin hest eller pony. Foto: Canva Pro

Det er noget, som man hos Regulator Complete har tænkt ind, da man udviklede Every Day Happy: En ny og forbedret version af den originale Regulator Complete, som du nok kender.

Every Day Happy er nøje sammensat ud fra tanken om det enkle staldkøkken der gør det let at fodre fleksibelt og balanceret. Every Day Happy bidrager til optimal ydeevne, god indlæring, effektiv restitution og stressbalancering.

Regulator Complete har fokus på aktive ingredienser i mængder, der gør en mærkbar forskel for hestens sundhed. I hver 20 kg Every Day Happy er der:

  • 4 kg Hørfrø
  • 400 gram tørrede Aroniabær
  • 250 gram Spirulina
  • 200 gram RC Herbal Fushion #1

Alle er ingredienser naturlige og GMO fri. Indholdet af Kisel er optimeret. Herudover er Every Day Happy fri for lucerne, korn og gær.

Læs også: Er du en god leder for din hest?

Et enkle staldkøkken skal være tilgængeligt for alle

Forarbejdet og detaljerne i din foderplan skal være på plads, hvis det skal være let for dig at fodre i hverdagen.

Regulator Complete har lavet en overskuelig, men samtidig detaljeret doseringsplan for Every Day Happy, der gør det nemt for den enkelte hesteejer at tilpasse fodringen til hestens aktuelle situation. Indenfor hver arbejdsmængde kategori; let, moderat og krævende, er der 3 underkategorier; normal, ekstra og maksimal, der fokuserer på hesten sundhedstilstand.

Normal

Dosering til heste, der er sunde og raske.

Ekstra

Til heste, der enten har fysiske eller mentale udfordringer eller er belastet af andre faktorer end deres egen vægt. Denne dosering kan også bruges som en booster over en begrænset periode.

Maksimal

Denne dosering er til heste med stor belastning på én eller flere fysiske/psykiske faktorer. Eksempler kan være stress, svækket fordøjelse eller immunforsvar eller langvarig transport.

Ingeborg Rahbek Pedersen
Ingeborg Rahbek Pedersen går ind for det simple staldkøkken. Foto: Privat

Sådan gør kvinden bag Regulator Complete selv

”Når jeg fodrer mine heste, blander jeg altid Every Day Happy, fiber mash og salt sammen i rigeligt vand. Det tager kun 15 minutter, så er det opblødt og klart til fodring”.

Ingeborg Rahbek Pedersen forklarer, at opblødningen i vand optimerer hestenes væskeoptagelse og sikrer, at nærigsstofferne rejser som et slags depot gennem tarmen og optages på den bedst mulige måde.

”Min hest Jötunn spiser alt, men Kasthor og Dansari er mine kræsne heste og de kan ikke sortere noget fra på den måde,” siger Ingeborg.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce