Er du en god leder for din hest?

Heste er utrolig følsomme dyr med stærke instinkter. De samler og bearbejder hele tiden indtryk, og reagerer ud fra disse indtryk. Det betyder blandt andet, at de holder tæt øje med deres menneske og tilpasser deres adfærd ud fra hvordan vi agerer med dem. Har du tænkt over hvordan din væremåde påvirker din hest og dermed hvilken type leder du er?

Hvordan vil du fungere, hvis din chef var humørsvingende, og ikke påtog sig lederskabet på en ordentlig måde? Eller hvis vedkommende hverken var præcis eller konkret i sin kommunikation? Ville det være et trygt sted at arbejde eller ville du føle dig usikker?

Hestedyrlæge Rikke Mark Schultz beskriver i sin bog “Forstå din ridehest” hvordan rytteren påvirker sin hest utrolig meget med sin egen opførsel.

Hvis du er utryg på ryggen af din hest, vil den ofte også blive utryg. Foto: Canva Pro

Du får hvad du udsender

Hvis du føler dig bange eller utryg, når du sidder på ryggen af din hest, vil din hest ofte reagere ved selv at blive bange og utryg. Hesten ved jo ikke, at den er grunden til at du bliver bange, men tror bare, at den skal være ekstra på vagt, fordi den kan mærke din anspændthed og overfladiske vejrtrækning. Der må jo være fare på færde.

Ifølge Rikke Schultz kan man dog påvirke sin hest meget bare ved at bruge sin vejrtrækning. Hvis hesten er anspændt, kan det hjælpe hvis du trækker vejret dybt og regelmæssigt. Gerne med lyd på. Hvis du smasker eller gaber, kan det være med til at hjælpe hesten endnu mere. Disse tiltag vil ofte få hesten til at slappe af og blive tryg igen.

Læs også: Sådan er vores adfærd med til at forme hestens adfærd

Du får hvad du udsender. Foto: Canva Pro

Modstridende signaler forvirrer hesten

Modstridende signaler fra rytteren kan forvirre hesten i en sådan grad, at den enten overreagerer eller bliver døv for signalerne. Heste, som disse bliver ofte tolket som dumme eller uopdragne, men i virkeligheden reagerer de bare på inkonsekvent ledelse.

Hvis rytteren er meget svingende i forhold til om hun tager ledelsen, eller hvis reglerne kun gælder nogle dage, vil hesten blive forvirret. Den mangler noget at holde sig til, og det er i sig selv et utrygt sted at være. For hvilke regler gælder og hvornår?

Dt samme gælder, hvis rytteren har humørsvingninger, er forvirret eller ligefremt er opfarende eller voldelig. Det er ikke ligefremt en god grobund for godt lederskab.

Annonce

Heste kan hviske eller råbe

Heste har en reaktion på alt, hvad der foregår omkring dem. De føler ifølge Rikke Schultz hele tiden, om de føler tillid eller føler sig utrygge. Hvordan hesten udtrykker dette, er meget forskelligt. Nogle heste bider meget i sig, og især hos disse heste kan det være svært at se tegn på utilpashed. Man kan sige at de hvisker signalerne, og man skal derfor holde godt øje, hvis man skal opdage det.

Andre heste råber signalerne. De kan virke voldsomme, fordi deres signaler er mere voldsomme og udadreagerende.

De heste som har opmærksomme ejere, har ofte ikke brug for at råbe. De kan nøjes med at hviske, og bliver straks lyttet til. Heste som har knap så opmærksomme ejere eller ejere, som ikke interesserer sig for hesteadfærd, må ofte råbe for at få opmærksomhed. Og det sidste kan resultere i nogle ret voldsomme reaktioner.

Læs også: De slukkede heste: Når nervesystemet reagerer på længerevarende stress

Ikke nødvendigt med store armsving

Heste er mestre i at opfange stemninger og signaler, og det er derfor ikke nødvendigt at tale med store ord, råbe eller være voldsom, når vi kommunikerer med dem.

Hvis hesten ikke reagerer, er det ofte fordi den ikke forstår budskabet.

Den gode leder guider sin hest på en god måde. Foto: Canva Pro

Den gode leder forstår at guide hesten

I hesteflokken er den gode leder ikke den, der hundser rundt med de andre heste. Den gode leder er den, som styrer flokken i retningen af vand, mad og trygge hvilesteder.

Af samme grund har hesten det som regel godt med at have en leder, som guider den og giver den tryghed.

KILDER

“Forstå din ridehest. Kom i harmoni og balance med din hest” af Rikke Mark Schultz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce