Som hestemenneske kan du højst sandsynligt genkalde den frustrerende følelse af ikke at vide, om din hest har ondt. Måske har den ændret adfærd, svært ved at udføre en bestemt øvelse eller fremstår pludselig ulydig eller slukket. Heste kan af gode grunde ikke selv fortælle os mennesker, når de føler smerte. Derfor bør vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at lære at tyde deres eget sprog, nemlig kropssproget. Spørgsmålet er altså, hvordan vi kan lære at spotte, om en hest har ondt, også vi ikke forlanger noget af den, som den ikke er i stand til. I den forbindelse er hestens hoved fuld af indikatorer for, om den har smerter – vi skal blot lære at tyde dem.
Ører
De fleste hestemennesker ved heldigvis, at et sæt ører, er en rigtig god kommunikationsform, som vi som mennesker kan lære at forstå. Der er grund til at være bekymret, hvis hesten lægger ørene bagud i forbindelse med mennesker, udstyr og ridning. Ligeledes hvis ørets åbning peger ud til siden og en smule nedad, sådan at afstanden mellem ørerne bliver større. Medmindre hesten står og blunder.
Øjne
Hvis man kender sin hest, så kan man også se på dens øjne for at finde ud af, om den har ondt. Er det tilfældet, så vil musklerne omkring øjnene spænde op og give øjets udtryk en trekantet form. Der vil ofte ses rynker over øjnene. Blikket bliver anspændt og måske endda helt fraværende. Ofte undgår hesten at blinke, eller blinker hurtigt, hvis den er i akut stress eller smerte.
Læs også: Ved du, hvad hesten siger med øjnene?
Mule
En mule kende vi som blød og rund – og nok lidt blævret. Hvis den pludselig er blevet mere stram og kantet, kan det skyldes, at hesten af ren skær smerte står og spænder op. Ofte trækker hesten overlæben frem og spænder op. Spidsen af mulen vil føles hård og det er tydeligt at hesten ikke slapper af.
Næsebor
Normalt skal hestens næsebor være bløde og aflange. Hvis de er mere firkantede og spændte – hvilket særligt kan ses, når hesten trækker vejret ind – har den med stor sandsynlighed ondt et sted.
Ansigtsmuskulatur
Også musklerne på siden af hestens ansigt, og særligt kæben, spænde op, hvis der er noget, som gør ondt. Det sker, fordi hesten bidder tænderne sammen.
Læs også: Hvad fortæller hesten os med mulen?
Vi må huske på, at heste ikke nødvendigvis har ondt dér, hvor vi kan se tegn på det. At man kan bruge hestens hoved og ansigtsudtryk som indikatorer, betyder altså langt fra, at det også er omkring hovedet, at den er gal. Når man har konstateret, at hesten har ondt, er det derfor altid det mest forsvarlige at tilkalde en dyrlæge til at undersøge den. For mere information søg på: pain face in horses.
Kilder
Langthesteliv.dk
Causes of Back Pain in Horses, Equuus.com
Gleerup, Forkman et. Al. 2015: An Equine Pain Face, Veterinary Anaesthesia and Analgesia.