Annonce

En værre mudderlighed: Kom godt igennem tiden med mudder på folden

Efterår, vinter og den første del af foråret er for de fleste heste og deres ejere lig med mudder til langt op over koder og ankler. Det kan bestemt give anledning til frustrationer. Interessant er det, at vi har vidt forskellige holdninger til, hvordan og i hvilket omfang man bør komme redeligheden – eller skulle vi kalde det mudderligheden – til livs. Her et par vidt forskellige bud, som vi hestemennesker med sikkerhed har hver vores og mindst lige så forskellige præferencer til. Hvad foretrækker du?

Læs også: Smed: Folde i danmark er som vådt sandpapir for hovene

Annonce

Spul benene eller lad dem tørre

Én af de mest oplagte muligheder er at spule hestens mudrede ben over med en vandslange. Det er effektivt, men man kan også risikere at gøre benene endnu mere fugtige end de var i forvejen, og det øger blandt andet risikoen for muk. Derfor er det bedst at spule benene og tørre dem grundigt med et håndklæde eller en føntørrer. Alternativet er at lade hesten stå tørt til mudderet er størknet og man kan strigle det af. Dermed undgår man at gøre benene mere våde, end de allerede er, og hvis man har klippet sin hest, er det endnu hurtigere at få børstet væk.

Hesteben i dyb mudder
Når mudderet bliver så dybt, at det går op over hestens koder, bør man virkelig være sikker på, at der også er et tørt sted på folden, hvor hesten kan stå. Foto: Shutterstock.

Brug foldgamacher

En anden mulighed er at investere i et sæt foldgamacher, som er beregnet til helt at holde mudderet væk. Når hesten har gamacherne på, undgår den altså at få våde og beskidte ben – man kan blot tage gamacherne af, og så er hestens ben rene. Dog kommer man ikke udenom at købe to sæt til både for- og bagben, så man kan vaske de brugte par og have nogle tørre at lægge på. Selvom det er effektivt, er det også en dyr løsning, og man skal være opmærksom på, at hesten ofte ikke bør have dem på i mere end 12 timer ad gangen.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Mudder og tabte sko

Lav et ekstra led

Er du så heldig at have din hest på en fold, der er forholdsvis fri for mudder, og alligevel ender den med at få mudder til op over koderne, når den skal lukkes ind? Hesten har måske tørre og rene ben, imens den står ude på folden, men når den skal lukkes ind, kan den ikke undgå at gå igennem en stor mudderpøl foran leddet. Løsningen kan for nogen være at lave et ekstra led eller to et andet sted i hegnet. Så kan man skifte imellem leddene, når man lukker ud og ind og på den måde give mudderet mulighed for at tørre lidt op. Hvis det skal kunne betale sig at lave et ekstra led, skal folden have en vis størrelse, ligesom det kræver at en del af hegnet ikke grænser op til en anden fold.

Læs også: Derfor er det bare sjovere at have hest om sommeren

Forstærk foldens underlag

En sidste mulighed – som også er den mest omfattende – er at forbedre foldens underlag. Det kan gøres stedvis eller på hele folden alt efter, hvor mudderet der er. En mulighed er at få lagt en form for plastikriste ud med et lag grus henover. På den måde kommer hestene til at gå oven på mudderet og vil ikke synke ned. Som alternativ kan man lægge fliser, grus eller asfalt de steder, hvor mudderet ikke er til at undgå – for eksempel ved leddet eller foran vandtruget. Ulempen ved fliser eller asfalt er, at underlaget hurtigt kan blive glat, og hvis man vælger at lægge grus ud uden plastikriste under, vil hestene let kunne synke ned. Derfor er løsningen med plastikristene den mest sikre, selvom den også er dyrest.

Annonce

Læs også: 5 måder at undgå dybt mudder på folden

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce