Juleaften taler din hest

Julen er, som alt ande, fyldt med magi og gammel overtro, som vi moderne mennesker ikke altid forstår. Især dyrene i stalden skulle man være varsomme med julenat. Det var nemlig en udbredt overtro, at dyrene i natten mellen 24. og 25. december tog bladet for munden og sagde deres ærlige meningen om gårdens folk. Denne overtro skyldes, at det jo netop var dyrene i stalden, der overværede Jesus fødsel julenat. Så hvis du går i stalden julenat, er der en god chance for, at du vil høre et par sandheder fra din hest. Eller sådan lyder sagnet i hvert fald…

Når det var jul i gamle dage, så skulle der festes. Det hedenske ord ‘jul’ betyder slet og ret fester (i flertal). Men julen var også en tid, hvor man skulle være god ved hinanden og ved dyrene. Neg blev hængt ud i træerne til fuglene, staldene blev gjort rent og ekstra mad blev sat ud til dyrene.

Men juledag var også speciel for dyrene på en anden måde. For på denne ene årlige dag fik de muligheden for at tale. Og hvis de ikke var tilfredse med den behandling, de var udsat for, skulle de nok give udtryk for det. Det kan dog godt være, at det ikke er så lige til at forstå hvad de siger, for i følge overtroen skulle dyrene naturligvis tale hebraisk, Jesus’ eget sprog.

Og så er det i følge sagnet også vigtigt at gnide hestens tænder med salt og sod. Så kan de underjordiske ånder nemlig ikke gøre dyrene fortræd. Alle redskaber skal indendørs julenat for ellers hviler Jerusalems skomager sig på dem – og så vil intet gro på en mark, de har været i brug på.

Vi har ikke selv testet, om sagnet passer, men vi hører gerne fra dig, hvis din pony pludselig åbner munden og fortæller dig, at den bedst kan lide æbler fremfor gulerødder. Men hvis din hest kunne tale, hvad ville den så sige?..

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce