Kom tæt på toprytteren Nils Christian Larsen

Annoncørbetalt artikel

Malgré Tout har været så heldige at komme på besøg på gården Kronholt i Herning, som ejes af landsholds- og islandshesterytter Nils Christian Larsen. Som billederne viser, er gården imponerende, og man føler nærmest mere, at man står i et Rolls Royce showroom end i en stald. Vi vil gerne komme tættere på, hvem Nils Christian egentlig er, høre om hans passion, gården Kronholt, og hvad der er hemmeligheden bag hans succesrige heste.

Fortæl lidt om dig selv?

Mit navn er Nils Christian Larsen, jeg er født og opvokset i Norge og flyttede til Danmark i 2016. Oprindeligt er jeg uddannet gourmetkok, men min passion for og kærlighed til de islandske heste er blevet min fuldtidsbeskæftigelse.

Jeg er professionel berider, uddannet på RIK3-niveau, som er det højeste inden for islandske heste. I firgang ligger jeg nummer ét på verdensranglisten med min hest Flaumur fra Solvangi. I år satte vi verdensrekord sammen i firgang med karakteren 8,37.

I Norge er jeg blevet kåret som årets rytter i alt 5 gange og har derudover også modtaget priser som:

 • Sportreiters Des Jahres i Tyskland
 • Profilerider Of the Year i Norge
 • Style Icon of the year 2020 by Isibless international 

Verden-, Europa- og Nordiskmester-trofæerne står i rytterloungen sammen med et utal af norgesmester titler.

Nils Christian Larsen med en islandsk hest
Nils Christian Larsen inde i stalden. Foto: Kunddahl Graphic & Photography

Til daglig driver jeg gården Kronholt med alt, hvad det indebærer at have et premium avls- og træningscenter. Gården har sin egen webshop kronholt.dk, hvor jeg sælger min egen tøjkollektion, rideudstyr og tilbehør i udvalgte mærker, som jeg selv bruger og kan stå inde for. Mit seneste tiltag er møbeldesign.

Læs også: (Annoncørbetalt) “Hjertet skal være med, når vi er sammen med vores heste”

Hvorfor faldt du for islandske heste?

Mit mål er at avle heste, der kan måle sig med Charlotte Frys hest Glamourdale som har ekstrem x-faktor og gangarter. 

Nils Christian Larsen

Jeg har altid været kritisk og haft øje for det bedste. Den islandske hest har det perfekte mix af god vilje, x-faktor og drive. Fra mit perspektiv som avler, handler det om at avle heste, der skiller sig ud. Derfor fokuserer jeg på: 

 • Sind
 • Vilje
 • Bygning
 • Gangarter
 • X-faktor
 • Farve
Nils Christian Larsen med sine avlshopper og føl
Nils Christian Larsen besøger avlshopperne og deres føl fra i år. Foto: Kunddahl Graphic & Photography

Hvad er Kronholt? 

Kronholt er min gård i Herning. Her har jeg træningsstald og salg af top konkurrenceheste på internationalt niveau. På gården har jeg:

 • 14 nyindrettede high-end bokse, flere med tilhørende paddock
 • Store løsdriftsområder
 • Ridehus med krystallysekroner
 • Skridtbånd
 • Udendørsridebane
 • Ovalbane, som er specialdesignet til islandske heste 
 • 2 eksklusive riders lounge

På gården er der 10 førsteklasseshopper, som er hjertet i Kronholts avlsprogram. Jeg udvælger de bedste blodlinjer fra hingste over hele verden for at nå mine mål. Lige nu er der på gården:

 • 13 konkurrence heste (1 hoppe + 12 hingste)
 • 10 avlshopper (7 diegivende og drægtige + 3 drægtige, der ikke er diegivende)
 • 7 føl
 • 11 salgs-/kommisionsheste

Kronholt er et center for eliten indenfor islandske heste i Europa. Jeg har fokus på at skabe et eksklusivt miljø, hvor både mennesker og heste er i centrum og yder optimalt samtidigt med, at der er en imødekommende og hyggelig atmosfære.

Læs også: Del 2: Kan man ride dressur på en islænder? Nils Christian Larsen afklarer myten

Nils Christian Larsen i sin stald, Kronholt
Kronholt har fokus på at skabe et førsteklassesmiljø og atmosfære, hvor både mennesker og heste er i centrum og kan yde optimalt. Foto: Kunddahl Graphic & Photography

Hvor meget fylder heste i din hverdag?

24/7/365 – Altså hver dag året rundt.

Heste er mit arbejde, min passion og min fritidsinteresse.

Nils Christian Larsen

Jeg er i sadlen på den første hest hver dag senest klokken 8.00. Jeg rider og underviser her hjemme på gården samt deltager i alt forefaldende staldarbejde, så jeg kan have det fulde overblik. Jeg går ikke i seng før jeg ved, at alle hestene har det godt og er klar til natten.

I weekenden underviser jeg også, oftest uden for Danmarks grænser. Jeg er fast i Belgien, Schweitz, Sverige, Tyskland og Østrig.

Læs også: Clydesdale: En alsidig og truet hesterace

Nils Christian Larsen fodrer en hest
Nils Christian Larsen har samarbejdet med Regulator Complete de sidste 6 år. Foto: Kunddahl Graphic & Photography

Hvad fodrer du med?

Ud over stråfoder, bruger jeg alle fire Regulator Completes produkter:

 • Peak Performance Balancer 
  til konkurrence- og avlshestene. Foderet indeholder udover vitamin- og mineraltilskud også et særligt Omega 3 tilskud samt led- og muskelsupport.
 • Every Day Happy Balancer 
  et mere end fuldt dækkende vitamin- og mineraltilskud med urter og superfoods, der passer til alle heste.
 • +Energy Fiber Mash 
  er velegnet til de tynde og konkurrenceheste, som trænger til ekstra energi og kalorier.
 • +Fiber Mash 
  bruger jeg til salgshestene, der kommer ind i kommission og dermed skifter staldmiljø og derfor er ekstra udsat for efterløb.

Læs også: Rekord stort antal ryttere i de nordiske mesterskaber for islandske heste

Hvilke krav stiller du til dit foder?

Tillid er nøgleordet når jeg vælger foderleverandører – jeg skal ikke bruge tid på at bekymre mig om noget, og jeg skal være helt sikker på, at jeg gør mit bedste.

Mine heste skal være dækket mere end fuldt ind med de produkter, jeg fodrer med. Foderplanen skal være enkel og tilpasset hestens behov, så det er let at fodre den. For at holde hestene sunde, får hver hest det bedste vitamin- og mineraltilskud og den fibermash, der passer bedst til hestens behov.

Jeg er meget kritisk med det stråfoder, jeg bruger – det er trods alt det, hesten mængdemæssigt spiser mest af på et døgn. Der skal være analyse på indholdet fra mine leverandører, da jeg skal være helt sikker på, at jeg får en korrekt sammensat foderplan for den enkelte hest.

Jeg har samarbejdet med Regulator Complete de sidste 6 år, og vi har udviklet det tætte bånd, en lille leverandør kan have med sine kunder. Ingeborg kender mine heste, og jeg taler oftest med hende, før jeg tænker på at ringe til dyrlægen. De nye produkter Regulator Complete lancerede for et år siden har gjort samarbejdet endnu mere interessant.

Nils Christian Larsen gør foder klar
Nils Christian Larsen ved, at hans heste er dækket mere end fuldt ind med de produkter han fodrer med. Foto: Kunddahl Graphic & Photography

I det daglige er det let for mig og mine hjælpere at fodre hestene. Specielt det med, at jeg kan booste mine heste med Regulator Completes vitamin- og mineraltilskud, gør det ekstra let og meget trygt for mig. Jeg køber aldrig andre specialtilskud, der skal gives ved siden af, da jeg ved, at mine heste får alt det, de har behov for – både i hverdagen samt før, under og efter konkurrencer.

Hvad koster det at fodre dine heste?

Mine egne konkurrenceheste trænes alle 5-6 gange om ugen, hvor de alle sammen får Peak Performance og +Energy Fiber Mash. Hestene vejer omkring 350 kg, og den daglige udgift er cirka 48,- kr. Jeg benytter Regulator Completes ekstra dosering for en hest i moderat arbejde, men når jeg booster, benytter jeg maksimal dosering (280 g Peak Performance/37,73 kr. og 400 g +Energy Fiber Mash /10,50 kr. i alt 48,23 kr. om dagen).

Jeg ved, at det betaler sig at investere i et godt fundament for føllet.

Nils Christian Larsen

Mine avlshopper følger også Regulator Completes foderplan og vejledning. I de sidste tre måneder af drægtigheden får hopperne Peak Performance, mens de i de første otte måneder får Every Day Happy

Sunde salgsheste på ca 400 kg koster 16,50 pr. dag. De er i moderat træning, og jeg fodrer dem med Every Day Happy i normal dosering (240 g Every Day Happy/ 5,94 kr. og 400g Energy Fiber Mash/10,50 for i alt 16,44 kr.).

Når jeg har særlige eksklusive salgsheste, der hurtigt skal være showroom-klar, booster jeg med Peak Performance, og hvis hesten er til den slanke side får den mere +Energy Fiber Mash.

Nils Christian Larsen står med en islandsk hest
Nils Christian Larsen bruger alle fire Regulator Complete produkter til hestene i stalden. Foto: Kunddahl Graphic & Photography

Tak fordi vi måtte komme!

Vi er glade for muligheden for at komme tættere på Nils Christian Larsen, og vi er blevet klogere på hans vision, drømme og små hemmeligheder. Vores besøg på Kronholt viser klart, at nogle af de fordomme, der har præget storhesteverdens syn på de islandske heste, bliver manet til jorden. På Kronholt skaber Nils Christian de ideelle rammer for at træne en hvilken som helst hesterace til det højeste internationale niveau. Hans konstante lyst til, at gøre det endnu bedre, er noget af det der skiller ham ud fra mængden. 

Læs også: Islændere og springning: Et sjovt afbræk fra den daglige træning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce