Sadler er en videnskab og nok noget, som kan frembringe stress-perler på mange rytteres pander. Sadlen skal passe til hesten, så den kan bevæge sig optimalt og uden ubehag. Det kan i sig selv være svært nok, da hesten hele tiden udvikler sig på flere parametre. Men hvad med dig selv – hvordan passer din sadel til dig og din krop? Sidder du godt eller har du ondt i kroppen, når du rider? Svaret kan måske findes i om din sadel er lavet til kvinder eller mænd.
De fleste hesteejere er bevidste om, at sadlen kan påvirke hesten i både positiv og negativ retning. En godt tilpasset sadel kan være det som gør forskellen, når det kommer til hestens muligheder for at præstere og trives i ridningen. Hesten udvikler sig hele tiden i forhold til fylde og form, og sadlen skal derfor optimalt set tjekkes og tilpasses minimum et par gange om året.
Læs også: Indret dit sadelrum effektivt.
Du er lige så vigtig som din hest
Når man spørger sadelmager Kit Olsen er det dog lige så vigtigt at se på rytterens velbefindende i sadlen.
”Det er vigtigt at sadlen passer til både hesten og rytteren og er tilpasset begges kroppe. Både hest og rytter kan have fysiske udfordringer, som gør, at der skal tages individuelle hensyn, når man vælger sadelmodel, men også når sadlen skal tilpasses,” siger Kit.
Det handler ifølge Kit rigtig meget om balance. Det er nemlig det, der muliggør optimal bevægelse og dermed også optimale øvelser.
”Hvis sadlen ikke passer og støtter begge parter, bliver det anspændt. Hvis sadlen ikke passer dig som rytter, er det ikke muligt at give korrekte signaler til hesten og samtidig sidde afslappet. Det kan på sigt give både dig og hesten smerter,” mener Kit.
Det er ifølge Kit rigtig vigtigt at finde årsagen for at kunne lave den bedste løsning for både hest og rytter. Men selv når man kender baggrunden for en given problemstilling har Kit flere gange oplevet, at det kan være en udfordring at lave den helt optimale sadel, som passer både hest og rytter.
De fleste sadler er lavet til mænd
Sagen er den, at langt de fleste sadler på markedet er lavet til mænd, og det kan give problemer for de kvindelige ryttere. Mænd og kvinder har forskellig anatomi, og har dermed også forskellige behov, når det kommer til sadler. Hvor kvinder sidder på både skam- og sædeben, sidder mænd primært på deres sædeben, og derfor på et mindre område. Rent praktisk betyder det, at kvinder har brug for mere plads i sadlen, og at deres balancepunkt er anderledes.
Det kan være med til at forklare hvorfor nogle sadler føles ubehagelige for kvinder, men også hvorfor de kan være med til at bidrage til ridemæssige udfordringer.
Sadler specielt til kvinder
For et års tid siden stødte Kit på Schleese, som laver sadler til kvinder. Schleese har netop specialiseret sig i udvikling af sadler, som gør det muligt for kvinder at sidde behageligt og balanceret i sadlen. Udviklingen af sadlerne er baseret på omfattende research omkring den kvindelige anatomi.
Udover udformningen specielt til kvinder er der et hav af tilpasningsmuligheder i sadlerne. Både når det kommer til hesten og rytteren, og det er en stor fordel ifølge Kit.
”Udgangspunktet er, at sadlen skal ligge lige på hesten. Hvis hesten er skæv, kan det i en periode være nødvendigt at lave tilpasninger for at sadlen kan ligge lige. Det samme gælder hvis rytteren er skæv,” forklarer Kit.
Med sadlerne fra Schleese er det muligt at tilpasse sadlen løbende på rigtig mange måder, så sadlen kan følge både hest og rytter. Målet er selvfølgelig at både hest og rytter skal være lige i kroppen, og at det er det, som der arbejdes henimod med målrettet træning og terapi. Sagen er bare den, at det kan være en længerevarende proces, og at nogle heste eller mennesker aldrig bliver helt lige. Derfor er det en fordel med en sadel, som kan tilpasses meget målrettet.
Læs også: Forskning: Derfor kan det være en god idé at bruge sadelpads.
Tilpasning kræver grundig uddannelse
Kit Olsen er lige nu stort set den eneste, der forhandler Schleese sadlerne i Danmark. For at man kan få lov til at være forhandler skal man igennem en uddannelse hos Schleese, som muliggør optimal tilpasning af sadlerne.
”Uddannelsen inkluderer både anatomi, biomekanik og det tekniske omkring sadlerne, og det er meget omfattende. Dog er jeg så glad for sadlerne, at det er det hele værd,” siger Kit.
“Schleese sadlerne er nye i Danmark, og jeg er meget stolt af at kunne repræsentere dette mærke. Sadlerne har en super indstillelig bom, og kan både indstilles i bredde og vinkel, hvilket gør at sadlen kan følge hesten gennem hele dens liv. Herudover gør systemet, at jeg kan indstille sadlen på stedet. Det er en kæmpe fordel i mit arbejde,” slutter Kit.