Maremmana: Den rolige og intelligente

I den nordlige del af Italien findes det traditionsrige og skønne Toscana. Med over 120 naturreservater, verdenskendt madkultur og en rig kulturarv, er der mange ting at opleve som besøgende. Udover at være regionen, der er hjemsted for hovedbyen Firenze, så er det også her, at der findes en helt speciel race af heste. Heste med en historie, der er lige så vigtig som området.

Rigtig udendørshest

Og for at forstå hvad der gør denne hest helt speciel, er det vigtigt først at se, hvor de kommer fra. Toscana har nemlig et terræn der for det meste består af bakker, der udgør to tredjedele af regionen. Ca. en fjerdedel af Toscana er bjerge, og så er der pludselig ikke så meget plads tilbage at ride rundt på – kun under en tiendedel af landskabet består af sletter.

Læs også: Konik: Lille hest på polsk

I Chianti-området i midten af Toscana, findes der frugtplantager så langt øjet rækker, og dér vokser druerne der bruges til fin rødvin af samme navn. I det sydligste af regionen findes Maremma-området. Der driver de kødkvæg, som den berømte og eksklusive florentiner-bøf er lavet af.

Hestebøffer

Det er her, at Maremmana-racen har sin begyndelse. Racen, der også kaldes Marremano, menes at være efterkommere af en bestand fra det nordlige Afrika, der blev avlet med spanske heste, berber-heste og arabere. Resultatet blev en særdeles hårdfør hest, der kunne klare det svære terræn og det omskiftelige vejr, der bringer flere og flere udfordringer, jo længere man rejser fra den solrige, vestlige kystlinje.

Den blev brugt til at transportere de dyrebare lokale handelsvarer op og ned ad bakker. Den kunne også rides, og blev i høj grad brugt til kvægdrift, bl.a. til at hyrde bøflerne, der går under samme navn som hesteracen. Men på trods af dens mange talenter, så var dette ikke en hest, der vandt skønhedskonkurrencer.

Foto: canva

Hvordan ser den ud?

Vi ved desværre ikke præcist hvordan den så ud før i tiden. Men vi ved dog at racen, I løbet af det 19. århundrede, blev krydset med italienske fuldblodsheste og den britiske norfolk roadster, hvilket afrundede dens (formodentligt) lidt skarpe og rustikke fremtoning.

Hesten har fra naturens side en fremtrædende og muskuløs manke og svajende skuldre. Halsen er slank, bred forneden, og hovedet lidt tungt. Ryggen er kort. Og vigtigst af alt, så har racen stærke ben med gode led og solide hove. Farven er brun, kastanje eller sort, med eller uden hvide aftegn, der findes dog også nogle få Maremmanaer der er grå eller skimmel-farvede individer. Hestens skridt kan beskrives som raske og energiske, og den har en højde på mellem 152 og 160 cm.

Læs også: Forbered din hest til forårsgræsset

Lunt varmblods temperament

Maremmana’en er værdsat for dens rolige væsen og intelligens. Dette betyder selvfølgelig at den er hurtigt lærer nye ting, og at den er forholdsvis let at træne. Den er kendt for at være loyal og glad for mennesker, og alt dette tilsammen udgør egenskaberne for en dygtig ridehest. Hvad enten det handler om konkurrenceridning, fritidsridning eller hårdt arbejde, så har hesten fra Maremma temperament til alle udfordringer.

Regn, slud, sol og sne

Selvom Maremmana-racen hovedsageligt er en ridehest, så er den er stadigvæk forbundet med gamle ridetraditioner fra dens hjemegn. I USA har de cowboys. Spanien har vaqueros. I Argentina har de gauchos. I Toscana kaldes de ridende kvægdrivere for butteri, og på den første søndag i August afholdes den årlige festival, der fejrer ridekunstens traditioner i branchen. Her rides rundt i Italiens svar på rodeo’en, i en opvisning af både praktiske teknikker med kvæg, og med fremvisninger af den skønne hest.

Det er ikke svært at se, hvorfor de er stolte af den italienske terræn-hest. Det en rigtig hårdfør og afrundet race, der kan klare sig i al slags vejr og under alle forhold. Og så kan det godt være at Maremmana-racen måske kun er halv-god i skønhedskonkurrencer – det er trods alt de indre værdier, der tæller. Og her får denne race ti ud af ti. Maremmana’en er en ægte italiener, som vi håber på at se meget mere til.


Kilder: https://www.italyheritage.com/regions/toscana/https://www.horsebreedspictures.com/maremmano-horse.asp, https://www.artbycrane.com/horse_breeds/light_horse_breeds/maremma.html

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce