Annonce
Military til OL
Oliver Townend rider Ballaghmor Class til terrændelen af OL. Foto: FEI / Christophe Taniére

Military: adrenalin, alsidighed og sammenhold

Lige nu er OL i fuld gang, og i de sidste par dage har det været military, der skulle konkurreres i. Her har vi haft danske Peter Flarup og hesten Fascination til at konkurrere, hvor de i dag sluttede af med en flot omgang ridebanespring. Men for dem der ikke rider military, kan det være lidt svært at forstå præcis, hvad disciplinen indebærer. Det vil vi se nærmere på nu.

Læs også: Militaryrytter Bianca Bagge: Find modet når du skal springe i terrænet

Military: Ridesportens triatlon

Når der konkurreres i militarydisciplinen er det ikke bare en enkelt disciplin – men nærmere tre forskellige deldiscipliner. Military består nemlig både af dressur, ridebanespring og terrænridning. Da der er disse tre forskellige dele af disciplinen, bliver den nogle gange kaldt for ridesportens triatlon.

Military OL
Laura Ollett til OL 2020. Foto: FEI / Christophe Taniére

Mange tænker straks på terrændelen med fuld fart og vilde forhindringer, når man tænker på military, men det er altså meget mere end det. Det er nemlig alle tre deldiscipliner man konkurrerer i. Derfor er det også den samlede præstation, der er afgørende for en ekvipages resultat. Så for at ride military, skal man altså både træne dressur, ridebanespring og terrænridning, og det er en derfor temmelig krævende disciplin.

Military har sine rødder i militæret og har også fået sit navn herfra. Det stammer nemlig fra en samlet test for kavaleriet, som krævede at både hest og rytter kunne beherske flere forskellige typer ridning.

Læs også: Militaryrytter: Ridebanespring og terrænspring kræver hver sin teknik

Pointsystemet

Disciplinen har også en helt unik måde at fordele point, da det her går ud på at få så lidt strafpoint som muligt i de forskellige deldiscipliner. Når man har konkurreret i alle deldisciplinerne, er det den ekvipage med færrest strafpoint, som vinder.

Pointsystemet
Dressur: dressurdelen bliver bedømt som ved alle andre dressurklasser, og en ekvipages strafpoint afhænger af deres samlede procent. Så hvis en ekvipage får 65%, mangler de altså 35% for at opnå 100% – hvilket betyder at ekvipagen får 35 strafpoint.

Ridebanespring: ridebanespringningen giver de samme strafpoint, som ved normalt. Så du får strafpoint, hvis du får en nedrivning, hesten refuserer og ved overskridelse af tid.

Terrænridning: ved terrænridning skal ekvipagen igennem forskelligt terræn samt udfordringer, og de skal helst komme i mål inden for en bestemt tidsramme. Du kan få strafpoint af forskellige ting under terrænridningen; hvis du laver en volte, river en forhindring ned, stopper eller ved at gå over idealtiden for et færdigt ridt. Hvis man falder af, udgår man fra terrænridningen.

Adrenalin, sammenhold og alsidighed

Vi lavede et opslag på vores Facebook, hvor vi spurgte vores læsere, hvad de elsker ved military. Her var det tydeligt, hvilke elementer rytterne virkelig er vilde med.

  • Suset i maven og farten.
  • Samarbejdet mellem hest og rytter – det gælder om at opbygge tillid til hinanden.
  • Alsidigheden i de forskellige deldiscipliner – man skal have styr på det hele, for at klare det godt.
  • Sammenholdet mellem rytterne – alle hjælper hinanden.
  • Glæden og adrenalinen efter et færdiggjort ridt i terrænet – når man ved, at man selv og hesten har givet alt, hvad man har i sig.

Mange ryttere elsker den adrenalin, som man får af at ride i terrænet, og hvis man ikke har prøvet decideret terrænridning, kan man måske genkende det andrenalinsus man kan få af en god galop på marken, i skoven eller på stranden? Eller den følelse man får, når man flyver over en forhindring på ridebanen? Så kan man måske godt forstå, at der er nogle, der falder for military.

Læs også: Dansk landshold til EM i military for første gang i 10 år

Annonce

Seneste artikler

Styrk hestens krop med træningselastikker

Læs mere →

Kan heste leve udenfor?

Læs mere →

Glem ikke din egen krop! – fysioterapi

Læs mere →

Hvad er: Mountain Trail

Læs mere →

Dyrlæge og overdommer: “Stævneformatet skal simplethen laves om!”

Læs mere →

DYRSKUE OG LANDBRUGSMESSE – Hvor land og by mødes

Læs mere →

Træneruddannelse i klassisk ridekunst nu tilgængelig i Danmark

Læs mere →

Rewilding – Er Statens dyr mindre værd?

Læs mere →

Åbent Hus for hele familien

Læs mere →
Om os
Malgré Tout er Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som lidenskab og livsstil.

Malgré Tout | en del af Højvig ApS
  • Taastruphøj 6, Holbæk
  • CVR: 42597155
  • +45 70 27 43 00
  • info@malgretout.dk