Lovgivning: Bøde for at sidde med din mobiltelefon på hesten?

Som bekendt har det altid været ulovligt at benytte sin mobil og andet såkaldt “håndholdt udstyr” under bilkørsel – og det er det stadig, uanset hvad det skal bruges til. Men vidste du, at reglen også gælder, når du sidder på din hest? Ironisk er det dog, at loven slet ikke tager højde for, hvad der egentlig er realistisk, når man sidder på ryggen af et dyr, der hverken er installeret med et instrumentbræt eller en såkaldt “fastgjort holder”. Spørgsmålet er, hvordan du så undgår en bøde, når du er ude på de offentlige veje og stier på ryggen af din bedste ven og mobiltelefonen pludselig ringer eller GPS’en skal tjekkes… Mon den bedste løsning er, slet ikke at tage mobiltelefonen med eller lade den ligge i lommen?

Færdselsloven gælder også for ryttere

Fra 10. september 2019 blev reglerne for brug af håndholdt udstyr i trafikken skærpet. Som rytter er det vigtigt at vide, at reglerne ikke kun gælder, når man sidder styrer et motorkøretøj, men også når man sidder på en hest.

Forbuddet mod håndholdt brug af mobiltelefoner mv. gælder for personbil (…) og andre små motoriserede køretøjer, samt ridende. 

Rådet for Sikker Trafik

“Rid hest, når du rider hest” – men hvordan? 

Du kender med al sandsynligheden vendingen “Kør bil, når du kører bil”. Det budskab har Rådet for Sikker Trafik i årevis forsøgt at udbrede til de danske trafikanter. Og egentlig gælder det samme, når man sidder på ryggen sin hest, da en hest anses for at være et køretøj. Spørgsmålet er bare, hvordan man skal “ride hest, når man rider hest”, når reglerne hovedsageligt er lavet til kørsel i motordrev en transportmidler og ikke til ridning på hesteryg.

Annonce

Telefonen skal sidde fast, hvis den skal betjenes 

Vi må hellere slå fast, at det i trafikken er helt lovligt at bruge sit håndholdte udstyr som for eksempel en mobiltelefon, så længe det sidder fast på køretøjet, og altså herunder også hesten. Rådet for Sikker Trafik skriver: 

For at det er lovligt at bruge teleudstyr som fx mobiltelefon, GPS, tablet mv. under kørslen (og ridning, red.) kræver det: 

  1. At du bruger udstyret håndfrit, dvs. uden fysisk berøring af dets egne knapper eller display. 
  2. At mobiltelefon/GPS/tablet mv. er anbragt i en holder, der er fastgjort i/på køretøjet. 

Dette betyder, at man aldrig må betjene en mobil genstand holdt i hånden – men man må gerne gøre det, så længe den sidder fast på køretøjet. Alt, hvad der sidder i bilens instrumentbræt eller er placeret i en form for fastmonteret holder, er altså helt lovligt at bruge, så længe man gør det på forsvarlig vis. Os bekendt er en hest bare hverken født med et instrumentbræt eller et andet oplagt sted at fastsætte en sådan holder… Kan du se pointen? 

Hvad må jeg så?

Du må altid gerne have din mobil liggende i lommen eller have den i et mave- eller armbælte, så længe du ikke tager den op for at betjene den. Du må dog ikke trykke på telefonskærmen gennem det gennemsigtige plastik, som mange arm- og mavebælter til telefoner har.

Den eneste rigtige løsning: Stig af 

Det siger sig selv, at lovgivningen er lidt mangelfuld, når det bedste alternativ, vi her på redaktionen har kunnet finde, er at sætte telefonen fast i nakkestykket på hestens trense. På den måde er den nemlig “fastmonteret til køretøjet”, akkurat som loven foreskriver det. Men der er vist ingen tvivl om, at denne løsning hverken er synderligt til nytte for rytteren (medmindre man har meget lange arme), rar for hesten, sikker for telefonen eller sikker for dig som rytter. 

Annonce
Mobil i hestens trense. Foto: Malgré Tout.
Lidt ironisk kan man sige, at dette må være den eneste mulighed for at betjene sin mobiltelefon til hest på lovlig vis. Det anbefaler vi selvfølgelig ikke, at man gør. Foto: Malgré Tout.

Men hvad gør man så, hvis telefonen pludselig ringer, eller man skal tjekke GPS’en for at se, hvor i skoven man befinder sig? Skal man følge loven, så er det eneste rigtige at stige af hesten. Det er alt andet lige det sikreste. Alternativt skal man til at opfinde sin egen holder, som på en eller anden måde kan sættes fast på hesten. Så må man ifølge lovgivningen gerne bruge skærmen, imens man sidder på hesten. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at Malgré Tout anbefaler den første mulighed.

Hvordan løser du udfordringen? 

Det er ikke let for en rytter at overholde reglerne i trafikken. Hvad tænker du om det? Har lovgivningen glemt os ryttere, eller er den lige, som den skal være? Bør reglerne måske i vikeligheden skærpes, fordi man trods alt bør lægge alle de opmærksomhedskrævende dimser helt væk, når man sidder på sin hest? Og vigtigst af alt: Hvordan løser du udfordringen? 

Håndholdt udstyr – hvad er det?

Håndhold udstyr dækker over meget andet end mobiltelefoner. Det gælder også smartwatches, radioer, ipods, GPS’er og hvad man ellers kan finde på at have med sig på rideturen af elektroniske dimser. Kort sagt dækker begrebet over alt, hvad der bruges til kommunikation via internet, GPS-signal og radiobølger – også selvom udstyret er koblet fra eller er helt slukket. Dog er det lovligt at køre og ride med headset i ørerne – hvilket vist kræver en helt ny diskussion.

Læs også: Er det go eller no-go at ride med musik i ørerne? 

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce