Når hesten har særlige behov: Skift fokus til det, der fungerer

I sit arbejde som telepatør og alternativ behandler bliver Mathilde Denning ofte kaldt ud til situationer, hvor det er svært for ejer at forstå sin hest. Mathilde kan bruge forskellige teknikker til at opløse problemerne. Her kan du læse om hvordan Mathilde ved hjælp af telepati og træning hjalp Signe og hendes hest Hotshot med at sænke stressniveauet hos dem begge.

Når hesten har særlige behov

Signe kontaktede mig, fordi hun i de 1,5 år havde haft Hotshot havde haft flere udfordringer. Hun oplevede ham som værende meget stresset, særligt i stalden. Trods at være opstaldet hjemme med få heste og masser ro, så kunne Hotspot pludselig finde på at boksvandre, hovednikke, trave rundt i boksen. Han stejlede efterfulgt af et buk/spark i væggen og lave mange småstejl efter hinanden.

Også på staldgangen og under opsadling var han urolig, både med og uden andre heste tæt på. Signe brugte mange kræfter på at prøv at regne ud, hvad der triggede adfærden. Var det mon bestemte lyde han reagerede på? Var det vejret? Var det foderet? Manglede han et fodertilskud? Var det fordi han havde haft 2 fridage i træk?

Hun prøvede også diverse behandlere, trænere, øvelser og fodertilskud. Ændrede på indretningen i stalden, ændrede hestens rutiner med videre. Men følte ikke, hun kom helt i mål. Han responderede ikke som de fleste andre heste.

Signe og Hotspot har fundet en dog balance i deres samvær. Foto: Privat

De sensitive heste kan have behov for rutiner

I min indledende samtale med Hotshot blev det meget tydeligt for mig, at han var en sensitiv hest. Han var en også bestemt herre, og han vidste tydeligt, hvad han ville og ikke ville. Han var nok det, man kunne kalde ’kræsen’ på flere områder af livet og havde mange behov der skulle dækkes. Han blev også let påvirket af ydre omstændigheder.

Til gengæld mærkede jeg også nysgerrighed og leg i ham, når han ikke var stresset. Han fortalte, at det ikke handlede om noget der var galt inde i stalden, men at det var en følelse af at være ude af kontrol. Når han var i boksen, kunne han ikke bare komme væk eller gøre det, kroppen havde brug for, og det stressede ham. Det samme med at stå bundet. Generelt havde han stort behov for at være i kontrol, og føle at han forstod, hvad der skulle ske. Derfor foreslog han selv at skabe mange faste rutiner, han kunne læne sig op af.

Annonce

Han forklarede, at når Signe blev i tvivl om en metode, hun havde valgt, og pludselig ændrede den, stressede det ham endnu mere. Fordi det blev uforudsigeligt.

Han fortalte også, at han blev påvirket af sit menneske. At han kunne mærke, når hun var stresset og presset over hans opførsel – og det gjorde kun det hele værre. En stor del af Signes opgave blev derfor at acceptere ham som han var: Sensitiv og udadreagerende. Hun skulle ikke tænke i at fixe eller løse problemer – men at støtte ham. Det gav hende stor ro at vide, at han bare var som han var, og hun ikke ville kunne forhindre hans udfald.  

Læs også: Når træningen er gået helt i stå: Sådan kan telepati hjælpe jer videre

Stressniveauet blev sænket hos både Hotspot og Signe. Foto: Privat

At skifte fokus til de ting der fungerer

Jeg gav også Signe som lektie at lave mental stimulering med ham. Dels for at styrke hans selvværd, og dels for at dyrke den legende side i ham, så alt fokus ikke lå på det sensitive. Det var øvelser, han skulle klare på egen hånd uden hendes hjælp. Eksempelvis at fiske et æble op af en spand med vand i eller at lede efter gulerødder hun havde gemt i boksen. På den måde fik han mere tiltro til, at han kunne klare ting alene, og han fik også leget mere og sluppet det alvorlige og bekymrede.

Husk de gode dage

Jeg bad Signe prøve at dyrke de ting, der virkede og fokusere på alle de gode dage. Ikke kun på de dage, hvor det hele gik galt. Det er svært at være vidne til hans voldsomme stress-adfærd, men Signe kan bedre være i det nu. Hun har endda oplevet enkelte gange at være i stand til at hjælpe ham i situationerne. Konkret bad jeg Signe skrive en smiley ned, hver gang de havde gode dage og gode oplevelser. På den måde kunne de fylde mere i Signe og Hotspots samvær. Og det blev ikke trist og anstrengende at være i stalden grundet frygten for hans reaktion.

I dag oplever Signe en meget bedre samhørighed og forståelse for Hotspot. Hun har mere ro i de tilspidsede situationer, da hun nu har fået et fast holdepunkt for hvordan hun skal agere. Og så kender hun baggrunden for hvorfor han gør som han gør.

De har nogle forholdsvis faste rutiner i hverdagen (både vedrørende fodring og rækkefølge når han strigles). Det giver en god base for alle de uforudsete ting, som han i dag meget bedre kan overskue. Hans stress-episoder i stalden er faldet fra omkring 30 til 5 udfald, hvilket gør samværet mere nydelsesfuldt for begge parter.

Læs også: Nervesystemet bestemmer. Derfor kan hesten ikke irritere dig med vilje

Telepati kan være med til at kaste lys over udfordringer i livet med heste. Foto: Arkiv

Forståelse og klarhed er nøglen

Noget af det værste ved at være hesteejer er når vi ikke forstår, hvad der foregår. Hvorfor vores hest reagerer som den gør, og hvad vi skal gøre i situationen. Tit kan vi komme til at prøve 1000 forskellige ting af, som vi læser os til eller andre foreslår.

Her kan telepati kaste lys over sagen. Hesten kan udtrykke sine egne individuelle behov, og ejer kan få ro i maven med at vælge én måde at gøre tingene på. Dermed erstattes tvivl og usikkerhed af selvsikkerhed og klarhed.

Alle heste er unikke, nogle har særlige behov, og der er det en stor hjælp at kunne tilpasse sin omgang og træning efter disse behov.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce