Når hoppen ikke vil kendes ved sit afkom: Sådan hjælper du føllet videre

Det er heldigvis sjældent. Men engang imellem hænder det, at en hoppe ikke vil kende ved sit nyfødte føl. I sådanne tilfælde kan det være svært for hesteejere præcis at vide, hvad man skal stille op. Vi giver dig her gode råd med på vejen, for at føllet kan opnå den bedst mulige start på livet.

Læs også: Det nyfødte føl – det skal du være opmærksom på

Kontakt dyrlægen med det samme

Det allervigtigste råd du skal tage med dig fra denne artikel er, at du naturligvis skal ringe til din dyrlæge, hvis du oplever en unormal adfærd mellem føllet og sin mor. Dyrlægen vil vejlede dig i, hvad du skal starte med at gøre.

Generelt er der en liste af ting, du skal være opmærksom på, som også resulterer i, at du skal tage fat i dyrlægen. Det er hvis føllet:

  • ikke vil drikke
  • virker svagt
  • får feber
  • får diarré
  • puster eller hoster
  • får kolik
  • bliver hævet eller øm omkring navlen
  • får hævede og ømme led

Annonce

Den vigtige råmælk

Råmælken er føllets livline. Føl er født uden antistoffer, og det er derfor nødvendigt, at de får råmælk for at blive modstandsdygtige over for udefrakommende sygdomme. Råmælken indeholder nemlig en masse af de antistoffer, som føllet har behov for. Du kan derfor som hesteejer forsøge at tømme hoppens yver for råmælk. Koncentrationen og mængden af den vigtige mælk falder desuden gradvist i de første 1-2 dage.

Hvis hoppen ikke har produceret råmælk, så er det en god idé at skaffe nedfrossen råmælk fra andre hoppeejere, stutterier eller hestehospitaler. Den bedste løsning for føllets opvækst vil være at finde en ammehoppe. Altså en hoppe der lige har mistet sit eget føl. Alternativt kan man også opfostre føllet med mælkeerstatning.

Læs: Trin for trin: Sådan sikrer du en god foling

Sådan kan du måske finde en ammehoppe

Det bedste for både dig og dit føl er helt klart at finde en ammehoppe. På den måde får føllet en så naturlig opvækst som muligt. For at sætte projekt ammehoppe i gang, kan du kontakte din dyrlæge eller et hestehospital. De får tit henvendelser fra folk, som har en ammehoppe. Det er også muligt at slå en eftersøgning op i diverse grupper på Facebook.

Vær obs på…

Der er stor forskel på hoppers villighed til at acceptere et fremmed føl. Hvis man stadig har hoppens egen efterbyrd fra fødslen, kan den lægges over det nye føl, så føllet får den rigtige lugt. Det er bedst at sætte hoppe og føl i en ny boks eller placere det nye føl i hoppens egen boks, mens hoppen er fjernet.

Mælkeerstatning hvis ikke der findes en ammehoppe

Det er klart, at kan man ikke finde en ammehoppe, så skal føllet have næring på anden vis. Her kommer mælkeerstatning ind i billedet. Igen er det vigtigt at kontakte dyrlægen, som kan henvise til de rigtige produkter.

Fremstilling af mælkeerstatningen

  • Følg brugsanvisningen for fremstilling af mælkeerstatningen.
  • Det er meget vigtigt med en streng hygiejne.
  • Brug altid rene redskaber og beholdere helst fremstillet af rustfrit stål.
  • Kog eller skold redskaberne før brug, og gør dem altid rene igen straks efter.
  • Brug en vægt til afvejning af mælkepulveret.
  • Opløs pulveret i 50-60° varmt vand og pisk grundigt til det er helt opløst.
  • Afkøl blandingen til 40° og foder straks derefter.

Annonce

Når føllet skal drikke

Start med en sutteflaske. Hullet i sutten skal være ret stort. Klip det forsigtigt med en saks til det giver en tyk mælkestråle, som fra et hoppeyver. Efter 4-5 dage kan du forsøge at give mælkeblandingen af en skål eller spand. Det letter arbejdet, hvis føllet kan drikke almindeligt.

Læs også: 5 facts om føl – vidste du det?

Hvor meget skal føllet have

Det er som udgangspunkt vigtigt, at føllet får den korrekte mængde erstatning, som er beskrevet på det pågældende produkt. Ved for store mængder er der eksempelvis risiko for, at føllet får diarré. Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at mængden af erstatning varierer i forhold til, hvilken race, højde og drøjde man har med at gøre. Derfor, tal altid med din dyrlæge, inden du går i gang med erstatning til dit føl.

Kilder

The Horse: Feeding Milk Replacer When a Foal Needs Extra Nutrition
Netdyredoktor: Det moderløse føl

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce