Ny avlsplan og tid til status

Dansk Varmblods avlskonsulent Karina Christiansen gjorde i sin årsberetning status over forbundet udvikling siden starten i 1979 – og hun fortalte om den nye avlsplan som er på vej.

Siden den første avlsplan blev udformet i 1987, har Dansk Varmblod haft avlsplaner, de beskriver retningslinjerne for, hvordan avlsmålet opnås. Avl er en langsigtet affære, for de heste, der avles i dag, er de heste, som skal klare sig i sporten om 10-15 år, og det naturligvis krav til avlerne, og til avlsledelsen, i forhold til at planlægge avlen fremadrettet.

– Når man laver avlsplaner, så skal man holde sig for øje, hvor bevæger sporten sig hen? Som i dag hvor springbanerne har ændret sig, og det stiller nye krav til den moderne sportshest. Der er kommet stigende fokus på velfærd, og der er velfærdsorganisationer bl.a. i Belgien, som arbejder på at forbyde heste i sporten. Så vi skal være på forkant, og se hvordan dommerne dømmer, og hvad der er fokus på i sporten, sagde avlskonsulent Karina Christiansen bl.a. i sin meget interessante indlæg på Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde.

I den avlsplan, som Dansk Varmblods avlsledelse er ved at ligge sidste hånd på, bliver der bl.a. fokus på holdbarhed. I Holland har man et OCD-indeks, og herhjemme er vi igang med at se på om det er muligt at få lavet noget tilsvarende, det vil sige mere fokus på afkommene, end fokus på hingsten eller hoppen, men det er et langsigtet mål.

Et ridehesteavlsforbund bør ikke kun fokusere på at lave eksteriør- og præstationsmæssige korrekte heste. Det er også vigtigt at selektere for holdbarhenden samt at avlsdyrene er uden arvelige defekter, derfor vil der i den nye avlsplan blive sat fokus på dette område.

Ridehestenes indre egnskaber, så som ridelighed og temperament har stor betydning for præstationen. Det skal undersøges, hvordan disse egenskaber kan tillægges større vægt i fremtidig selektion af avlsdyrene, forklarede Karina, som også fortalte, at avlsledelsen har set på optimering af springhestenes bedømmelser, hvor bedømmelsen af hingstene har vist sig at fungere godt, men dommerne gerne ville kunne se springhopperne flere gange, men det er ikke praktisk muligt.

Bedre rådgivning af avlerne
Dansk Varmblod har allerede, i forhold til udenlandske forbund, unikke tilbud til avlerne i form af gratis avlsrådgivning, gode avlerkurser og en informativ central hestedatabase. Men forbundet må også forhold til at, at der er stor udskiftning i avlerskaren. Mange er uerfarne og kommer uden avlerbaggrund, og derfor skal der laves nogle tiltag for at give bedre information til avlerne, og nogle nye redskaber til avlerne.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce