I maj måned offentliggjorde organisationen Nyt Hesteliv et opslag på deres Facebookside, hvor de beskrev deres bekymring om, at der er for mange shetlandsponyer, og for få hjem til dem. Derfor ender mange shetlandsponyer med at blive forsømte og havner hos Nyt Hesteliv. Vi har taget en snak med formand, Janne Junker, om hvorfor det lige netop er shetlandsponyer, de modtager allerflest af.
Læs også: Kunne du finde på at adoptere eller være plejefamilie for en hest?
Nyt Hesteliv er en organisation, hvis formål primært er “at arbejde for bedre hestevelfærd, samt at modtage eller opkøbe heste og ponyer i nød og hjælpe dem videre til et godt hesteliv.” Organisationen har et internat, som ligger på Fyn, hvor de tager vanrøgtede heste ind.
Hvis du vil læse mere om organisationen og deres arbejde, kan du læse mere gennem nedenstående knap.
For mange shetlandsponyer
I Facebookopslaget, skriver Nyt Hesteliv: “Vi har rigtig mange ponyer, især shetlandsponyer. Det har vi fordi, det nok er en af de racer som topper statistikken i dyreværnssager.” De forklarer dette med, at der er mange, som skaffer sig en shetlandspony med en misforstået tilgang til dem, og hvad de kræver. Derfor skriver Nyt Hesteliv, at shetlandsponyerne “tit bliver et ‘fejlkøb’ og er i vejen, og folk fortryder og så er det svært at ‘komme af med den igen’.”
Mange falder nok for shetlandsponyerne, da de er virkelig søde og nuttede, og Nyt Hesteliv skriver ligeledes: “Vi elsker alle vores små shetlændere højt. De har et fantastisk temperament. De er omgængelige, lærenemme, modige og viljestærke.”
Men de afrunder med et stort opråb til Hestedanmark:
Janne fortæller, at shetlandsponyer absolut er dem, de har allerflest af på internatet. Lige nu har de ca. 40.
Misforståede ponyer
Janne fortæller, at opfattelsen hos Nyt Hesteliv ofte er, at folk bare skal af med de her ponyer, og at mange af dem derfor lider en trist skæbne.
De små ponyer er næsten ikke til at stå for, og mange anskaffer sig en, da de umiddelbart tror, at de er nemme og billige at holde. Men dette er ifølge Janne en misforståelse.
Af denne grund ser Janne en tendens til, at ejerne “Ikke vil ofre særlig mange penge på dem.”
En af grundende til, at der er for mange shetlandsponyer i forhold til antallet af gode hjem er, at der tit er hingste, som ikke bliver kastreret, og som får lov at gå med en hoppe. Dette ender (naturligvis) igennem tiden i mange søde føl – men for mange søde føl.
Tendens til forfangenhed
En af de største udfordringer ved at have shetlandsponyer er, at mange tror, at de bare kan have en flok shetlændere gående på en stor græsmark, hvor de bare kan gå og hygge sig. Det kan se meget idyllisk ud, og virke som en hyggelig og fredelig idé. Men ifølge Janne, er virkeligheden ikke altid så idyllisk. Janne forklarer, at shetlandsponyer er meget nøjsomme som race og derfor er disponeret for at blive forfangen. Fra naturens side kan de ikke klare lige så meget græs, som nogle af de store heste for eksempel kan. Derfor skal man være meget opmærksom på at begrænse den mængde græs, shetlandsponyer får.
Derfor er mange af de shetlandsponyer internatet modtager ofte forfangne. Faktisk fortæller Janne, at det er 60-70% af de ponyer de tager imod, som er forfangene. De formår heldigvis at redde størstedelen af dem. Men engang imellem er tilfældene desværre for alvorlige til, at ponyen kan reddes.
Hos Nyt Hesteliv får shetlandsponyerne derfor græs i meget begrænsede mængder, også får de masser af bevægelse i løbet af dagen. Dette er noget, Janne især anbefaler at have fokus på, hvis man har en shetlandspony; sørg for at den får nok bevægelse på en dag for eksempel ved at lave en vandrefold.
Læs også: God ponyvelfærd – ikke så lige til som mange måske tror
Shetlandsponyer skal holdes på lige fod med store heste
Ud over dette oplever de på Nyt Hesteliv, at der er en noget anden tilgang til det at have en shetlandspony i forhold til en stor hest. Janne fortæller, at mange ikke har lyst til at ofre særlig mange penge på de små ponyer, og at de har en idé om, at det er billigt både at købe og holde en shetlænder. For det meste, kan man finde en shetlandspony ret billigt, og tit ses det, at de kan afhentes gratis. Dette understreger Jannes pointe om, at folk bare skal af med ponyerne nogle gange. I forhold til at holde en pony, kræver de lige så meget som en stor hest.
Men en shetlænder skal (ligesom enhver anden hest) selvfølgelig også passes jævnligt med dyrlæge, smed, tandeftersyn og så videre. Det eneste punkt, hvor en lille pony er billigere er i mængden af foder. De bør naturligvis ikke have lige så meget foder som en stor hest, men ellers er alt omtrent det samme.
Nyt Hesteliv oplever for eksempel ofte at få forfangne shetlandsponyer ind, som ikke er blevet passet med smed, hvilket resulterer i, at ponyerne kan få snabelhove, som ses på billedet her.
Hvis du overvejer at anskaffe dig en shetlandspony, så husk . . .
… at den skal holdes på lige fod med andre heste – og at den derfor ikke er så meget billigere. Husk også, at sætte dig godt ind i, hvad ponyen kræver af foder, græs og bevægelse, så du kan opfylde dens behov og tilbyde den de bedst mulige forhold.
Ud over dette, anbefaler Nyt Hesteliv, at man er opmærksom på at finde en pony, som passer ind i ens liv. Janne forklarer; “Mange skaffer dem som en børnepony, men det er de nødvendigvis ikke. Det er ofte en meget selvstændig lille hest”. Nogle af dem fungerer helt fint som børneponyer, da racen ofte er meget rolig og venlig. Men det er ikke alle, der egner sig til at være rideponyer. Derfor understreger Janne også vigtigheden i, at overveje andre former for samvær med ponyen end kun ridning: “Man kan jo lave en masse sjove ting med ponyer så som kørsel, agility og gåture. Lav noget sjovt med dem, som de vil elske.”
Desuden anbefaler Nyt Hesteliv ikke, at man anskaffer sig en shetlandspony som en selskabshest til en stor hest, da de simpelthent ikke har de samme behov, som skal dækkes. De skal ikke have den samme mængde mad eller græs, hvilket kan gøre det ret besværligt samtidig med, at de for eksempel kan have udfordringer i at gnubbe hinanden på grund af højdeforskellen. Derfor siger Janne, at de er fortalere for, at man i stedet har heste som minder mere om hinanden i størrelsen gående sammen, og understreger det gennem udtrykket: “Lige børn leger bedst”.
Læs også: For mange selskabsponyer lever en trist tilværelse