Opbygning af muskler og kondition – det skal du være opmærksom på

Muskler og kondition er to vigtige elementer, som gør sig gældende, uanset hvilken hest man har. Men særligt når man planlægger stævnedeltagelse, kåringer eller andre præstationer, er der en række overvejelser, man skal gøre sig. For hvad kræver den gode præstation egentlig? Den kræver selvfølgelig træning – det vil sige korrekt træning og tilstrækkelig træning. Men træning alene kan ikke gøre hesten klar til de krævende fysiske anstrengelser, der følger med. I hvert fald ikke hvis man samtidig skal undgå skader. Her ser vi nærmere på nogle af ting, man skal være særligt opmærksom på.

De tre fællesnævnere


Fællesnævnerne er ofte manglende muskelstyrke, dårlig udholdenhed og nedsat evne til at restituere efter hårdt arbejde. For at undgå længere skadespauser er det derfor også vigtigt at fokusere på andre faktorer som f.eks. hestens fodring. For at opbygge muskler og kondition, kræver det først og fremmest, at hesten får tilført den nødvendige energi. Hvis hesten mangler kalorier, er der ikke overskud til at sætte muskler. En hest, som har svært ved at trives, og som hele tiden er for tynd, vil derfor ikke kunne udvikle sin muskulatur tilstrækkeligt.

Annonce

Læs også: Øvelser til at styrke din hests mavemuskler

“OPBYGNING AF MUSKLER OG STYRKE KRÆVER OGSÅ NØDVENDIGE BYGGESTEN, DER TILFØRES VIA FODERET”

Foderet er en vigtig brik i opbygning af muskulatur

1. Proteiner og visse aminosyrer

Proteiner og visse aminosyrer, som hesten ikke selv kan producere (lysin og metionin), er en forudsætning for, at muskulaturen kan udvikles. Hesten er som bekendt en planteæder. Den kan derfor ikke spise en stor bøf til aftensmad for at dække sit proteinbehov. Det stiller derfor krav til proteinindholdet i de forskellige fodermidler, som vi tilbyder vores heste. Korn som f.eks. byg og havre indeholder meget lidt protein. De er derfor ikke velegnet til at forsyne hesten med tilstrækkelige mængder. Grovfoder som hø eller wrap indeholder en vis mængde proteiner, men heller ikke i tilstrækkeligt omfang til at dække hestens behov. Lucerne indeholder noget højere mængder protein end både korn og almindeligt grovfoder. Det kan derfor give et vigtigt tilskud af nødvendige næringsstoffer i muskelopbygningen.

Men de fleste heste har brug for et tilskudsfoder med et relativt højt proteinindhold og højt indhold af de essentielle aminosyrer (lysin og metionin), når de trænes hårdt eller skal vokse og udvikle den nødvendige muskelstyrke. En 500 kg hest ved moderat træning har således brug for 1000-1200g råprotein pr. dag og 35-45 g lysin pr dag (KER normer). Build Up, Fase Balancer eller Suregrow kan sammen med den øvrige fodring forsyne hesten med proteiner. Valget af produkt afhænger af hestens type, alder og træningsniveau.

Muskler og kondition irish cob
Hvis hesten har svært ved at skille sig af med affaldsstoffer, vil hesten tære på sin muskelmasse. Foto: Arkiv.

2. E-vitamin

Vitaminer som E-vitamin er også en vigtig brik i opbygningen af hestens muskulatur. E-vitamin fungerer som en antioxidant og er med til at nedbryde og fjerne de affaldsstoffer, som ophobes i hestens muskler under træningen. Disse affaldsstoffer har en nedbrydende effekt på muskelfibrene. Hvis der dannes mange affaldsstoffer, eller hvis hesten har svært ved at skille sig af med dem, vil hesten tære på sin muskelmasse, når den trænes. Resultatet vil derfor være negativt. Hesten mister muskulatur og styrke i stedet for at opbygge, og risikoen for skader øges markant. Hesten har, især om vinteren, brug for at få tilført E-vitaminer, da grovfoderets og kornets naturlige indhold er meget lavt.

En 500 kg hest ved moderat træning har brug for 1000-1500 IE E-vitamin pr dag. Behovet stiger yderligere, hvis der bruges store mængder olie i hestens foder. E-vitamin er tilsat de fleste tilskudsblandinger (Build Up, Fase Balancer, Suregrow eller Icelandic Power). Hvis der bruges en korrekt dosering af foderblandingen, vil de fleste heste være forsynede med tilstrækkelige mængder.

Annonce

3. Stivelse

Stivelse i for høje doser vil virke modsat og gøre det svært for hesten at opbygge den nødvendige muskulatur. Heste, som får store mængder korn, vil forbrænde kalorier primært via det anaerobe stofskifte. Det medfører ophobning af store mængder mælkesyre i musklerne og har derved en negativ indflydelse på muskelopbygningen. Ved at holde mængden af stivelse i det daglige foder under 2 g stivelse pr kg hest pr dag, undgås overbelastning af det anaerobe stofskifte. Det kræver, at hesten får en afbalanceret fodring, hvor en stor del af energien kommer fra fibre og delvist olie.

4. Elektrolytter

Elektrolytter (natrium, kalium og chlorid) indgår også som væsentlige faktorer, når det handler om muskelopbygningen. Elektrolytter sikrer hesten en korrekt væskebalance og derved en optimal fjernelse af affaldsstoffer fra musklerne og regulering af hestens kropstemperatur. Hvis hesten mangler elektrolytter, resulterer det i en hurtigere tilsyring af musklerne og nedsat udholdenhed. Det resulterer i dårligere muskelfunktion, nedsat muskelopbygning og øget risiko for skader. Langt de fleste heste dækkes ind med elektrolytter, hvis de tilbydes 1 til 1½ spiseske salt i deres daglige foder. Men hvis hesten sveder meget (f.eks. ved transport, hård træning eller høje temperaturer) kan det være en fordel at bruge elektrolytblandinger i det daglige foder.

Læs også: Kend din atlet

Kilde:

Horsebook

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce