Polo er ikke for hvem som helst – men alle kan lære det

”It’s not for everyone”. Sådan siger man ofte om polo, der formentligt aldrig bliver en bred folkesport. Man kan ikke dyrke den én gang hver anden måned og fortsat forvente at være med i spillet. Sportsgrenen kræver nemlig noget af rytteren – og af hesten – og gemmer på en række helt særlige kvaliteter. Hos Copenhagen Polo Club har man sat sig for at lære danskerne sporten at kende.

5 facts om polo

–       Polo stammer fra Persien men er i dag størst i Argentina

–       Banen er 274 m lang og 146 m bred

–       Et spil består af 6-8 perioder (chukkas) som varer 7,5 minut hver

–       Både polobold- og stok er lavet af bambus

–       Den ideelle polohest er mellem 155 og 160 cm høj

Polo er på mange måder en eksklusiv sport. Men den er også mere end glamour, champagne og tilskuere i fint tøj, som står og hepper på sidelinjen fra tribunerne. Polo er også sammenhold på tværs af spillerne og ikke mindst mellem hest og rytter. Det stiller høje krav til den, som gerne vil være en del af den særlige hestesport. 

At dyrke polo kræver konstant træning, hvis man vil opleve en positiv udvikling i sin ridning såvel som i sit sving og ikke mindst i holdspillet. Derfor har man heller ikke nødvendigvis et ønske om at gøre polo til allemandseje, forklarer Christian Green, der er direktør og medejer af Copenhagen Polo Club, Danmarks eneste poloklub.

”Vi ønsker ikke at gøre polo til en sport for alle. Det er og bliver det aldrig. Men vi vil gerne åbne mere op og gøre det nemmere for alle at finde ud af, om polo måske er den helt rigtige nye hobby. Vi oplever en stigende interesse for sporten, men vi prøver samtidig at finde en ”dansk model”, som passer til vores kultur og måde at dyrke sport på.”

Christian Green, som er direktør i og medejer af Copenhagen Polo Club, er særdeles aktiv polospiller. Foto Copenhagen Polo Club
Poloens historie

Polo bliver ofte kaldt for hockey på hest. Det siges at være verdens ældste holddisciplin, som går over 2500 år tilbage til Persien. Oprindeligt blev polo brugt som en slags krigsmutation, som kunne træne kavaleriet til krig. I det 19. århundrede bragte angloindiske officerer spillet til resten af verden, og den dag i dag dyrkes polo i over 90 lande, om end sporten fortsat er størst i Argentina.

Disciplinen er dog stadig relativ ny i Danmark.

DEN VELTRÆNEDE HEST

En polohest skal være adræt og let at styre, og så skal de have et roligt sind. Man spiller med 2-4 spillere på hesteryg, som er på hver deres hold, men antallet af spillere og boldens størrelse bliver tilpasset til banens dimensioner og ikke mindst underlaget, som kan variere. Banen er dog som udgangspunkt et sted mellem 274 m lang og 146 m bred. Underlaget kan både være græs, sand, en ridebane eller et lag sne for den sags skyld, og det hele har indvirkningen på spillet.

Man scorer mål ved at ramme bolden med en knap halvanden meter lang kølle fra hesteryg. Køllen skal holdes i højre hånd, således at hesten kan styres med venstre hånd for en yderst let tøjle. Det stiller krav til hesten, som skal være meget styrbar og rolig af sind. Man rider efter vejretten, hvilket vil sige, at retningen altid følger den spiller, som rider direkte i boldens retning eller følger den i den mindste vinkel. Derfor stiller polo på mange måder høje krav til hest og rytter, og præcision er afgørende for begge parter.

I hver ende af banen er der mål, som er markeret med to stopler, men man spiller polo uden en målmand i hver ende. Man spiller i 4-6 perioder – eller chukkas, som det også hedder – af 7,5 minutters varighed med hesteskift efter hver periode. Her handler det simpelthen om at få bolden i mål, og når der scores, byttes der mål.

Hvorfor hedder det polo?

Ordet polo er engelsk og stammer fra det tibetansk ord bolo, som betyder bold.

DEN DANSKE MODEL

Med den stigende interesse for polo i Danmark er det vigtigt for Christian Green at fremhæve det fællesskab og sammenhold, som man forsøger at skabe igennem sporten i den danske poloklub.

”Poloklubberne er ofte kendetegnet ved at godt sammenhold. Man nyder altid at hygge og snakke om kampen over en gang argentinsk grill sammen med de andre spillere samt familie og venner i klubben. Det er den samme sociale kultur, man møder i klubberne rundt omkring i verden, og det er meget forfriskende. Uagtet at sporten ofte tiltrækker de såkaldt ressourcestærke, er penge og status ikke noget, man taler om. På polobanen er alle lige, og passionen for sporten er omdrejningspunktet,” forklarer han.

Polo er en sport, der stiller krav til ens evner på hesteryg, men der er ingen garanti for, at man finder det let at styre den adrætte polohest rundt på banen, selv om man har mange års erfaring som rytter.

”Selvom man for eksempel har redet dressur i 20 år, vil man stadig få en sjov og anderledes udfordring med den særlige polo-rideteknik, hvor kunsten blandt andet er at ramme en bold, mens man rider. Til manges store overraskelse kan det også sagtens gøres helt uden rideerfaring,” fortæller Christian.

En polohest skal nemlig være så godt som bombesikker, hvis den skal kunne begå sig i sporten, og en god hest udgør 80-90 procent af spillet. De skal være særdeles lydige og nervefaste. Uanset, hvad der foregår i det ofte intense og hektiske polospil, skal hesten nemlig forholde sig roligt og følge rytterens mindste signaler. På den måde giver det polohest en fascinerende ekstra dimension til en ellers klassisk boldsport med to mål, to hold og en bold, som vi kender fra andre typer boldsport. Derved bliver polo også en sport, der kan betegnes som en holdsport, boldsport og en kontaktsport på én og samme gang.

En polohest skal være hurtig og let på benene, og deres højde ligger som regel mellem 155 og 160 cm. Den argentinske polohest er grundstammen på langt de fleste polohold rundt omkring i verden. Den adrætte hest skal kunne stå stille det ene øjeblik for efterfølgende at vende rundt på en tallerken og sætte fuld fart på. Kontraster er der nok af i polo, og det gælder både for heste, ryttere og tilskuere.

En rigtig polohest er en lille en af slagsen og skal ideelt set både være modig, tillidsfuld og kunne vende på en tallerken.
Foto Copenhagen Polo Club
Copenhagen Polo Club

Det første danske poloinitiativ startede i 2013, da en flok ildsjæle besluttede sig for at hente nogle poloheste hjem fra England og finde et stykke græs, man kunne træne dem på. Efter en lidt omtumlet tilværelse med skiftende beliggenheder kom Copenhagen Polo Club i 2016 på nye hænder, og der blev skruet op for ambitionsniveauet. Interessen for sporten stiger, og flere og flere ønsker ifølge Copenhagen Polo Club at prøve kræfter med polo.

Copenhagen Polo Club er dermed Danmarks eneste poloklub, og den er placeret mellem Rungsted og Nivå på Lyngebækgård. På stedet tilbydes der alle former for aktiviteter omkring polo året rundt, så om vinteren foregår polo i ridehus eller på ridebane – kaldet arenapolo – og om sommeren primært på en af de to store græsbaner, som klubben har anlagt til formålet. Selvom sporten ikke er for hvem som helst, kan alle prøve den af og lære teknikkerne at kende.

Annonce

FRA ARGENTINA TIL DANMARK

Polo er suverænt størst i Argentina, og det er derfor også her, Copenhagen Polo Club finder sine trænere, grooms og kommende talenter. Siden 2. verdenskrig har Argentina nemlig været det førende landen indenfor polo, og mange argentinere er vokset op med polo, så de betragter det ofte mere som en livsstil end et decideret job. De rejser ofte rundt i verden for at arbejde i forskellige poloklubber, hvor de blandt andet er med til at starte disciplinen op i lande, som ellers ikke har det store kendskab til den. Derfor ligger der et spændende arbejde i eksempelvis Danmark i forhold til at sørge for, at flere mennesker får kendskab til sporten.

Som regel kan man låne sig til både hest og udstyr i en poloklub, og på den måde prøver sporten af. Det er også en mulighed i Copenhagen Polo Club, fortæller Christian.

”Nybegyndere vil ofte helt automatisk glemme, at de endnu ikke har lært at ride, når først bolden kommer i spil. Copenhagen Polo Club har hver uge introhold, hvor man kan finde ud af om man er det nye store polotalent. For de, der har mod på mere tilbyder Copenhagen Polo Club en såkaldt ”boot camp” – et personligt forløb på femdage, hvor man afslutter med at spille sin første rigtige kamp. Copenhagen Polo Club har gode og sikre klubheste, man kan starte på og alt nødvendigt udstyr kan lånes”.

Kilde: Spr.dk/polo og denstoredanske.lex.dk/polo

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce