Redaktionen tester: Solbeskyttelse til både hest og rytter

Sommersolen danser over os og vi nyder den med vores firbenede venner. Redaktionen har testet forskellig solbeskyttelse af, som egner sig til både hest og rytter. Særligt lyserøde hestemuler og bleg hud kan meget nemt blive solskoldet – og den risiko er særligt stor om sommeren. Solen står højest himlen og udsender kraftige UVA- og UVB-stråler, som er skadelig for huden. Vil du dele solbeskyttelse med din hest?

Hvorfor skal vi bruge solbeskyttelse?

Det er skønt, når solen skinner. Den skaber lys, glæde og giver dejlig sommerglød til huden. Solen er dog knapt så skøn, hvis huden bliver skoldet. Huden bliver brændt og kan gøre ondt. Solen udsender strålinger, som er specielt farlige for sart hud og sarte hestemuler – specielt når UV-indekset er højt.

Ved brug af solbeskyttelse blokeres solens stråler, så den ikke skader og forbrænder huden i samme grad, som hvis ikke man bruger solbeskyttelse. I langt de fleste tilfælde beskytter solcreme både for UVA- og UVB-stråler. Vær dog opmærksom på, at en solcreme – uanset solfaktor, aldrig kan blokere 100 % for solen. Men det er ikke her at solcremen skal glemmes. En hud, der ikke bliver beskyttet mod solens stråler i højere risiko for kræft, end en hud der er beskyttet – det er ingen hemmelighed.

Hvordan påvirkes huden af solen stråler?
UVA-stråler er solens længste stråler og rammer huden helt ned i de nederste hudlag. Det er også UVA-strålerne der kan gå ind og fremprovokerer celleforandringer i huden, som er med til at ælde huden og give hudkræft. UVA-strålerne er altid til stedet- også om vinteren. En god huskeregel: UVA-stråler aldrer huden.

UVB-stråler er knapt så slemme som UVA-strålerne. Dog er det UVB-strålerne der gør huden rød og forbrænder den. UVB-strålerne er kun farlige, når solen er fremme. En god huskeregel: UVB-stråler brænder huden.

Læs også: Spot hestens solskoldning og giv førstehjælp til den skoldede mule

Hvorfor har solbeskyttelse ofte en tyk konsistens?

For at kunne beskytte mod solens stråler har en solcreme brug for at få tilsat et filter. Der kan enten være tale om et fysisk eller kemisk filter. Typen af solfiltret afhænger blandt andet af, hvor meget solcremen skal beskytte mod solen og hvem den skal beskytte. En solbeskyttelse vil ofte være meget fyldig i konsistensen, da et solfilter fylder meget i cremen. Derfor kan det ofte også være en fordel at have sin daglige ansigtcremer og bodylotion uden solfilter i, da det tager meget plads fra andre gode egenskaber i en creme.

Konsistenser på testede solbeskyttelser. Foto: Arkiv

Fysisk solfilter

Du vil nok kunne nikke genkende til en følelse af fedtet hud med en hvid hinde, hvor alt skidt snavs fra rideturen klistrer sig fast. Den hvide farve på huden er en indikation af, at der er et fysisk filter i solcremen. Det fysiske filter lægger sig i overfladen af huden og vil ligge sig som en beskyttende hinde. Teknologien bliver hele tiden bedre, og i dag er det langt fra al solbeskyttelse med fysisk filter, der giver den hvide farve når den smøres på huden.

Kemisk solfilter

For de fleste mennesker er det nok det kemiske solfilter, som tiltrækker allerflest. Det ligger ikke en hvid hinde på huden og huden føles knapt så fedtet. Det kemiske solfilter trænger ned i det øverste hudlag, hvor det absorberer UV-strålingen, hvorimod det fysiske solfilter reflekterer UV-strålingen.

Svanemærket er din sikkerhed!

Nogle former for kemiske solfiltre mistænkes for at være hormonforstyrrende. Når et produkt er svanemærket betyder det, at produktet lever op til en række krav der stilles, for at produktet ikke er klassificeres som allergifremkaldende eller mistænkes for at være hormonforstyrrende. Svanemærket er en indikation af, at alle ingredienser i bl.a. en solbeskyttelse lever op til de standarder der er gældende i EU, som ikke værende hormonforstyrrende eller allergifremkaldende.

Hvad er forskellen på en SPF 15, 30 og 50?

Der findes flere forskellige niveauer for, hvor meget solbeskyttelsen blokerer for solen stråler. Det kan dermed også være rigtig svært at finde ud af, hvilken SPF man skal vælge, når man er ude og købe solcreme. Vi vil her prøve at skabe et overblik over forskellen på de forskellige SPF’er.

For at opnå den optimale beskyttelse kræver det blandt andet, at der bliver brugt den rette mængde solcreme. En solbeskyttelse kan nemlig nedsætte sin virkning, hvis ikke der påføres den rigtige mængde. Den rigtige mængde svarer til det, din egen håndfuld kan rumme. Herhjemme i Danmark anbefales det til os mennesker at bruge en SPF 15. Tager vi til udlandet, skal SPF’en være på 30 eller derover.

Hestemuler kan være mere sensitive og har i de fleste tilfælde ikke mulighed for at blive smurt flere gange i løbet af døgnets varmeste timer. Derfor kan det være en idé at vælge en højere SPF til hesten, så solen blokeres så meget som muligt.

En væsentlig ting at være opmærksom på, for at være sikker på at solbeskyttelsen kan gøre sit arbejde, er at smøre sig ind ofte nok. En tur i vandet ved stranden eller en svedig ridetur kan være nok til at det bliver nødvendigt at smøre sig ind i sin solbeskyttelse igen. Også selvom du har brugt en vandfast variant, for den mister dele af sin virkning efter en tur i vandet, eller når den er blevet udsat sved.

Så meget blokerer solbeskyttelse for solens stråler. Foto: Arkiv

Vær opmærksom på solbeskyttelsens holdbarhed

En solbeskyttelse kan ikke holde sig forevigt. Det anbefales at udskifte sine åbne solcremer hvert år for at opnå optimal beskyttelse mod solens UV-stråler. På bagsiden af emballagen finder du en lille krukke med et tal i. Denne lille krukke indikerer, hvor mange måneder din solbeskyttelse kan holde sig efter åbning. Et godt råd: Skriv på din solcreme, hvornår du har taget den i brug. Så kan du hele tiden holde øje med holdbarheden.

Holdbarheden for solbeskyttelse kan variere. Foto: Arkiv

Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

Vi har testet 5 forskellige solcremer

Tina fra redaktionen og hendes hest Niemann har testet solbeskyttelse af i både SPF 30 og SPF 50. Det er vigtigt for Tina, at Niemann ikke bliver solskoldet på sin lyserøde mule. Derfor stilles der store krav til, hvad en solcreme til ham skal kunne, samt hvilken konsistent den har. Til hendes selv foretrækker hun en solcreme, der suger hurtigt ind i huden og som ikke fedter.

“NÅR DET KOMMER TIL MIG SELV, VIL JEG HELST IKKE BRUGE OVER SPF 30, DA JEG OGSÅ GERNE VIL HAVE BARE LIDT FARVE PÅ ARMENE. MEN MIN HEST, HAN SKAL BARE HAVE FAKTOR MEGA MEGET. DEN LYSERØDE MULE MÅ SIMPELTHEN IKKE BLIVE SOLSKOLDET”

– Tina, Chefredaktør hos Malgré Tout

Malgré Tout tester solbeskyttelse

Alle solcremer der er benyttet i denne test, beskytter alle sammen mod UVA- og UVB-stråler, er vandfaste, indeholder ikke parfume og er danskproduceret. De forskellige solbeskyttelser kan få op til 5 hestesko ud fra hvor godt produktet fungerer til hest og rytter.

Ecooking Sollotion SPF 50

Ecookings sollotion er meget flydende og vanddig i konsistensen, endda lidt for flydende efter Tinas smag. Den er nem at smøre ind, bliver hurtigt absorberet i huden og fedter minimalt. Udover det indeholder den fugtgivende og plejende ingredienser i form af blandt andet aloe vera og naturlig squalane. Produktet indeholder tre bredspektret kemiske solfiltre, som trænger ind i det øverste hudlag.

Ecooking Sollotion SPF 50. Foto: Ecooking

Ecooking Sollotion SPF 50 er Allergy Certified, dermatologisk testet, uden parfume og vegansk. Normalt går Tina ikke op i om produkter er veganske. Dog er det en rar tanke, når det kommer til Niemann, at han ikke bliver smurt ind i alle mulige animalske produkter.

Samlet vurdering af Ecooking Sollotion SPF 50. Foto: Arkiv

Produktet kan købes hos Ecooking, vejl. udsalgspris kr. 259,-

Apotekets Sollotion SPF 50+

Apotekets sollotion har en konsistens, der er lidt tynd, men absolut ikke for flydende. Dejlig nem at smøre ind, absorberes hurtigt, dog fedter den en lille smule. Til rytteren forbinder Tina den med en klassisk solcreme, men kunne dog godt have tænkt sig at den var lidt mere tyktflydende til Niemanns mule.

Apotekets Sollotion SPF 50+. Foto: Webapoteket

Apotekets sollotion er certificeret med Svanemærket, samt Astma- og Allergimærket. Den er dermatologisk tester og uden parfume.

Samlet vurdering af Apotekets Sollotion SPF 50+. Foto: Arkiv

Produktet kan købes hos Apoteket, vejl. udsalgspris kr. 199,-

Cien Sun Spray for Kids SPF 50+

LIDLs Cien Sun Spray for Kids SPF 50+ er lidt til den tynde side i konsistensen, hvilket ofte vil afspejle en sun spray. Nem at smøre ind, absorberes hurtigt og så fedter den meget lidt. Den er perfekt til rytteren med sprayfunktionen, men til hesten er denne funktion ligegyldig, da den alligevel skal smøres på hestemulen med hånden, for at Niemann synes det er rart.

Cien Sun Spray for Kids SPF 50+. Foto: LIDL

Cien Sun Spray for Kids SPF 50+ er dermatologisk testet og uden parfume.

Samlet vurdering af Cien Sun Spray for Kids SPF 50+. Foto: Arkiv

Produktet kan købes i LIDLs forretninger.

Læs også: 5 ting du kan lave med din hest i sommervarmen

Matas Natur Sollotion SPF 30

Matas Natur Sollotion SPF 30 har en rigtig god konsistens. Den er nem at få smurt ind i huden, absorberes ret hurtigt og fedter minimalt. Den indeholder et fotostabilt solfilter, som gør at solcremens styrke til at beskytte mod solens stråler ikke mindskes. Umiddelbart føles der ikke den store effekt af, at solcremen indeholder havreekstrakt og økologisk jojobaolie.

Matas Natur Sollotion SPF 30. Foto: Matas

Matas Natur Sollotion SPF 30 er Svanemærket, Asta- og Allergimærket og RSPO-certificeret. RSPO-certificeringen betyder, at planteolien i produktet er udvundet på bæredygtig vis.

Samlet vurdering af Matas Natur Sollotion SPF 30. Foto: Arkiv

Produktet kan købes hos Matas, vejl. udsalgspris kr. 110,-

Derma Babysollotion SPF 30

Derma Babysollotion SPF 30 har en meget tyk konsistens og danner en hvid hinde på huden. Grundet den tykke konsistens er den meget svær at smøre ind i huden. Til rytteren fedter den for meget, men er perfekt til lyserøde hestemuler. Solcremen er meget vandfast og indeholder et fysisk nanofrit solfilter, som danner den hvide hinde på huden.

Derma Babysollotion SPF 30. Foto: Derma Pharm

Dermas babysollotion er certificeret med Svanemærket, Asta- og Allergimærket, allergicertificeret og bærer Ecocert Cosmos Organic-mærket. Den er dog ikke dermatologisk testet.

Samlet vurdering af Derma Babysollotion SPF 30. Foto: Arkiv

Produktet kan købes hos Derma Pharm, vejl. udsalgspris kr. 110,-

Tak til Ecooking, Matas Holbæk – Ahlgade 64, Derma Pharm og Apoteket for at stille testprodukter til rådighed.

Kilder

matas.dk, ecolable.dk og Danish Skin Care

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce