FEI-dyrlæge: Bunden er vigtig, men den kan bruges forkert

Hvad mon hesten ville gå på, hvis den selv kunne vælge? Det er vores – os hestemenneskers – opgave at finde ud af. Vi skal sørge for, at vores heste oplever et så behageligt ridt som muligt og opretholder et stærkt bentøj. Det gør vi ved at skabe en god overflade mellem hestens hov og den jord, den træder på. Her bundforholdene vigtige, men også andre faktorer har stor betydning.

Annonce

Læs også: Ballerne er hestens støddæmpere – pas på dem

Lars Roepstorff guider

Den verdenskendte FEI-dyrlæge og professor ved Swedish University of Agricultural Sciences, Lars Roepstorff, har forsket i stort set alt – lige fra tøjlekontakt til dressurøvelser og effekten af forskellige typer hesteskos betydning for hestens præstationsevne. Bedst kendt er han for sin ekspertise inden for bundforhold. På baggrund af sine studier har han sammen med FEI lavet en guide til, hvordan du sikrer din hest en god overflade at bevæge sig på. Nederst i artiklen finder du et link til guiden.

Footing – når hestens hov rører jorden

Lars Roepstorff er ridesportens førende ekspert inden for det, man på engelsk kalder for ‘footing’. På dansk kan begrebet bedst oversættes til ‘fodfæste’, altså den bevægelse, der sker, når hestens hov har kontakt til jorden. Dermed ved Lars Roepstorff alt om stødabsorbering, bundforhold og vigtigheden af at bruge de rette hestesko for at undgå, at vores hestes knogler og sener bliver overbelastet.

Når man arbejder med ‘footing’, måler man de funktionelle egenskaber, hesten udsættes for, når den sætter hoven i jorden. Dybest set måler vi, hvad hesten føler

FEI-dyrlæge Lars Roepstorff

Det handler om hestevelfærd

Den anerkendte professor tester blandt andet bundforhold og hestesko ved hjælp af en specialfremstillet maskine, der trykker en sko ned i underlaget med samme belastningsvægt som en hest ville gøre det i forskellige situationer. På den måde kan Lars og resten af FEI-teamet teste, hvilken belastning hesten oplever, når den udsættes for forskellige typer overflader. Hvordan føles det for eksempel for hesten, når den træder ned i en fiberbund kontra et hårdt underlag, eller når den går med forskellige typer sko eller helt uden? Det er sådanne forhold, Lars Roepstorff blandt andet tester.

Det absolutte hovedformål med at teste overflader er at sikre god hestevelfærd. Det skal minimere risikoen for skader mens forholdene for en god performance opretholdes

FEI-dyrlæge Lars Roepstorff

Se en oversigt over mange af Lars Roepstorffs studier her.

Læs også: Springrytter suspenderet: FEI mistænker elektriske sporer

Hestehove med springgamacher på bunden i en ridebane
Hestens hove og ben har brug for et godt underlag, når den skal arbejde. Men hvad er egentlig en god bund? Foto: Shutterstock.

Overfladen – fem vigtige faktorer

Når det kommer til overfladen på det underlag, hestens hov møder, ser Lars på fem forskellige faktorer:

  • Overfladens fasthed, altså hvordan overfladen indvirker på hoven idet, den rører jorden.
  • Overfladens støddæmpning som sikrer, at noget af den belastning, hesten oplever, ophæves.
  • Overfladens elasticitet som sikrer, at hesten hjælpes op ad jorden igen)
  • Overfladens greb som sikrer, at hesten kan stå fast, men ikke for fast)
  • Overfladens ensartethed som sikrer, at hesten oplever de øvrige fire faktorer uanset, hvor den træder.

Heste er forskellige, og man kan ikke sige, at kun én type underlag er god, understreger Lars. Derfor mener han, det er vigtigt med en objektiv måling, som alle ryttere kan forholde sig til. Dog er der én ting, der også er meget vigtigt at huske på:

For at undgå skader handler det ikke kun om bundforholdenes beskaffenhed, men også om, hvordan du bruger dem. Fra et biologisk synspunkt er det vigtigt at træne sin hest på forskellige typer underlag

FEI-dyrlæge Lars Roepstorff

Intet underlag er så at sige sundt for en hest at gå på, hvis den går på det dag ud og dag ind. Afveksling er nøglen til sunde hove og et sundt bevægelsesapparat. Når det er sagt, så kan vi ikke se os fri af, at langt den fleste heste rides mest på bane, og derfor er det vigtigt, at underlaget dér er af høj kvalitet.

Annonce

Fra subjektive holdninger til objektive data

Også den legendariske toprytter Ludger Beerbaum finder det vigtigt at holde fast i de gode bundforhold. Gennem sin tid som springrytter har han oplevet lidt af hvert, og han har ikke mindst oplevet den udvikling, der sket.

“Som rytter synes jeg, det er meget, meget vigtigt (at der er gode bundforhold, red.), fordi vi udsætter os selv og vores heste for mange forskellige miljøer og situationer. Det er vigtigt for sporten”, fortæller Ludger Beerbaum og fortsætter:

Læs også: Ekspert i ridebaner: Sådan holder du bunden i top

Opmærksomheden på overfladens betydning har virkelig forbedret sig inden for de sidste 10-15 år. Jeg tror, det er en af ridesportens nøglefaktorer både i dag og i fremtiden

Springrytter Ludger Beerbaum

For Tomas Torgersen, der er direktør for Göteborg Horse Show og har arbejdet med eventet i over 43 år, har diskussionen om overflader og ridebaneunderlag desværre i mange år været baseret på utroværdige synsninger og subjektive holdninger. Derfor er han glad for, at der er kommet objektive data på bordet:

Før i tiden var diskussionen vedrørende footing ærlig talt et spørgsmål om holdning. Nu er holdninger blevet erstattet med fakta, og det er en rigtig god hjælp for os alle

Tomas Torgersen, direktør for Göteborg Horse Show

Se hele FEI’s interview med de tre eksperter i videoen herunder.

.

Læs også: Forskning: Jernsko med gummi omkring er på vej frem

Kilder

FEI: All about the footing in equestrian arenas
World of Showjumping: Lars Roepstorff: “A good surface should give the horse the possibility to perform well an dat the same time minimize the risk of injuries”
Studier foretaget af dyrlæge Lars Roepstorff

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce