Stopper din nervøsitet eller angst dig i at gøre det, du gerne vil med din hest?

Hvordan har din rideglæde det? Får du redet nok eller spilder du din tid? I modsætning til for eksempel penge er den tid, som vi bruger, væk for evigt. Du kan ikke tjene, købe, låne eller bytte dig til mere tid i dit liv. Har du prioriteringerne på plads, eller er der plads til forbedringer? Hvis du for eksempel er nervøs eller usikker med hensyn til din ridning eller i omgang med hestene kan det meget nemt forhindre dig i at gøre det, du virkelig ønsker at gøre. Det kan resultere i, at du spilder din tid, fordi du ingenting får gjort. Nervøsitet og angst eller mangel på selvtillid kan vise sig på flere måder. Men heldigvis er der også måder at arbejde med det på.

Rideglæde påvirkes af nervøsitet og angst eller mangel på selvtillid

Det kan vise sig ved for eksempel en form for apati eller mangel på begejstring, der resulterer i undskyldninger for at undgå at ride. Eller i det hele taget lave andre ting som du drømmer om med din hest: “Jeg føler mig for træt”, “jeg har bare ikke lyst til at gøre det i dag”, ”det blæser/regner” og så videre.

Eller en flugt/kamp reaktion, at hjertet hamrer, uro i maven, sitren i kroppen og klaprende knæskaller. Det resulterer oftest i fuldstændig undgåelse af situationen. Ofte negative og selvkritiske tanker og dermed dårlige og dårligere selvværd.

Annonce

Beslut hvad du virkelig ønsker og find din rideglæde

Gør du noget, bare fordi du tror, du burde? Eller fordi du måske føler, at du bliver presset af andre? Er du ærlig over for dig selv omkring, hvad det virkelig er, du ønsker? Er du bange for at sige fra på grund af din stolthed? Måske fordi du er bange for at komme til at virke dum eller mislykket?

Vi er alle forskellige, vi er alle på vores egen rejse. Det, der kan gøre den ene rytter vildt begejstret af lykke, kan nærmest være en anden rytters værste mareridt. Jeg har selv tidligere haft svært ved at sige fra overfor fart for eksempel fri galop ud over markerne, i skoven eller andre steder. For dem, hvor det bare er det bedste i hele verden, kan det være svært at forstå, at der er andre, som virkelig ikke kan lide det.

Læs også: Lærer og rytter: Derfor bør man aldrig sammenligne sig selv med andre

Det irriterede mig, og jeg fandt ofte mig selv retfærdiggøre, hvorfor jeg ikke gav den fuld skrald i naturen, når/hvis der var mulighed for det. Nu smiler jeg og kan sagtens sige, at det ikke er noget for mig. Jeg foretrækker en tur, hvor jeg sagtens kan tage en rolig galop i ny og næ, men jeg vil lige så gerne ”bare” nøjes med at skridte og nyde roen og samværet med min hest.

Det kunne også være rytteren, som elsker at starte stævner og er fuldblods konkurrencemenneske. Mens det ikke siger en anden noget som helst. Vedkommende ejer ikke skyggen af konkurrencegen. Er det ene mere korrekt end det andet, og er der en bestemt måde, det er mest rigtig at være rytter på. Så er der måske også kun én slags hest, som passer til os alle sammen og som er den ”rigtigste”? Nej vel?

Spild ikke din tid på noget, som ikke gør dig glad

Bestem dig for, hvad det er, du virkelig ønsker at gøre med din hest. Der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Planlæg derefter, hvordan du kommer til at lave præcis det. For at styrke din rideglæde, øge selvtilliden, stoppe overspringshandlinger og bekymringer og med at spilde din tid, skal du gøre noget. Hvad som helst for at bevæge dig frem i retning mod dit mål og lade være at vente på, at tingene bliver bedre af sig selv.

Lav en plan og følg den. Tag små skridt i den rigtige retning. Så længe du gør noget aktivt hver dag, er du på vej. Alene det giver dig en større glæde både med dig selv og din hest, og du bruger din kostbare tid positivt.

“NÅR DU TAGER EN AKTIV BESLUTNING, FÅR DU FRIGIVET ENERGI OG TID TIL ANDRE GØREMÅL”

Lav en handleplan
En handleplan er som en slags GPS, der hjælper os med at holde retningen og hele tiden styre mod målet. Så vi undgår at køre i ring. Hvis du ikke vil at ride en dag, så tag en beslutning om det og sig til dig selv: “I dag skal jeg ikke ride” Stop den indre dialog og de evige diskussioner med dig selv – skal/skal ikke, burde og så videre. Det gør ikke andet end at dræne dig for energi og giver anledning til nedbrydende selvkritik.

På den måde undgår du, at du blot fedter rundt og laver den ene overspringshandling efter den anden, indtil tiden er gået og spildt. Når du har besluttet dig for hvilken rytter/hesteejer du skal være, så hav det godt med det. Lad andre mene og tænke hvad de vil og accepter også, at andre gør det på deres egen måde, og at det forhåbentligt er den rigtige for dem.

Når vi respekterer, støtter og opmuntrer hinanden i, at det er ok, vi er forskellige og der ikke kun er én rigtig måde at gøre tingene på. Så bliver vi alle meget gladere og kan nyde vores dejlige sport og de skønne heste, i stedet for det modsatte. Det giver rideglæde.

Der findes mange måder at nyde heste på

Det er jo slet ikke sikkert, at du skal være aktiv rytter. Måske er du den bedste hestepasser, groom, underviser, udvalgsmedlem i rideklubben, staldmedhjælper eller andet. Alle kan bidrage med noget, og alle er vigtige. Vi behøver heller ikke altid at være 100 % enige om alting, for at vi kan have det godt sammen. Forskellighed kan faktisk være en værdifuld ressource.

Vi har alle noget at bidrage med. Hvis du har et åbent sind, kan du modtage værdifuld indsigt og inspiration til din passion og dit liv. Vi skal ikke spilde vores tid med at prøve at leve op til andres forventninger. Nyd din tid og dit hesteliv og vær positiv overfor andre – lad os sammen ”Booste vores rideglæde”.

Jeg ønsker dig og din hest mange dejlige timer sammen, uanset på hvilken måde I tilbringer dem.

Når vi rider, skal vi være spændte, men ikke anspændte. Heste er levende dyr og vi kan – ligesom med børn – aldrig helt vide hvad de pludselig får af fjollede indskydelser. Så vær opmærksom og fokuseret, men ikke overfølsom og usikker, når du er sammen med din hest.

Om Rytterfokus.dk


Artiklen her er bragt i samarbejde med Pia Bjerre/Rytterfokus.dk, der tilbyder rådgivning, coaching, kurser, workshops og foredrag. Alt sammen med henblik på at få dig fremad og opnå lige præcis dét, du ønsker og brænder for inden for hestesporten. Den originale artikel findes på Rytterfokus.dk.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce