Annonce

Så lang tid bruger du på hesten i løbet af dit liv

Det er bestemt ikke nogen hemmelighed, at det kræver tid at være hesteejer. Men hvor meget tid bruger vi egentlig i stalden? Det har vi regnet på. Det er selvfølgelig ikke alle, der bruger en time på at muge, en time på at strigle og en time på at ride. Derfor har vi delt regnestykket op i tre kategorier; den ekstremt tidskrævende, den moderat tidskrævende og den hurtige hesteejer. Og gæt engang: Du kan både blive rigere, få mere søvn og endda finde billigere alternativer til at få motion, hvis ikke du havde hest. Men selvfølgelig er din pengeslugende, firbenede bedste ven alle timerne i stalden værd! Det er vi slet ikke i tvivl om.

Alert: Alt i denne artikel bygger på redaktionens egne skøn og beregninger

Artiklen her baserer sig på en hesteejer, som har hest hele hele livet (i 50 år) og er i stalden hver dag. Så kan du jo selv trække tid til eller fra, hvis du vil sammenligne det med dit eget liv. Her kommer regnestykkerne – og vi har selvfølgelig fundet lidt sjovt at sammenligne det med.

1. Den ekstremt tidsforbrugende hesteejer

Denne hesteejer elsker at bruge tid i stalden og det bliver nemt en overspringshandling fra livets øvrige gøremål. Der er aldrig noget, der hedder “et hurtigt smut ud til hesten”, for når der både skal muges, blandes foder og rides, og det hele tilmed sal gøres ordentligt, så bliver besøget hos hesten hurtigt et halv- eller heldagsprojekt. Kender du det?

Tidsforbrug i stalden: 3,5 timer

Lad os regne med, at du som ekstremt tidsforbrugende hesteejer gennemsnitligt bruger så meget tid i stalden om dagen:

 • Mugning, klargøring af foder mm.: 1 time
 • Strigling og opsadling: 1 time
 • Ridning: 1 time
 • Øvrige gøremål og hyggesnak: 30 minutter
Annonce

Det giver 3,5 timer i stalden om dagen, 107 timer om måneden, 1284 timer om året eller 64.200 timer i hele dit liv, hvor du lugter af hest.

Det svarer til: En årsløn på over 200.000 kr.

Hvis du havde arbejdet det samme antal timer med en timeløn på 200 kr., kunne du have tjent 256.800 kr mere om året før skat. Rart at vide, ikke?

Læs også: Hestefolk, der kommer for sent, lever længere

2. Den moderat tidsforbrugende hesteejer

Og nu kommer vi til den mere moderate hesteejer. Tilhører du denne type, så bruger du helt sikkert mindre tid i stalden, end du kunne tænke sig, men du er nødsaget til at skære ned fordi der – desværre – også er andet i livet, som fylder. Nogle dage bruger du måske 4 timer i stalden og andre dage kun en halv. Ofte går der nemlig lige 30 minutter mere, end du egentlig havde regnet med, men til gengæld er der også dage, hvor du må skippe rideturen og så er staldbesøget forholdvis hurtigt klaret.

Tidsforbrug i stalden: 2,5 timer

Gennemsnitligt kunne en dag i en sådan hesteejers tilværelse se sådan ud:

 • Mugning, klargøring af foder mm.: 30 minutter
 • Strigling og opsadling: 45 minutter
 • Ridning: 1 time
 • Øvrige gøremål og hyggesnak: 15 min
Annonce

Hører du til denne type, så bruger du omtrent 2,5 timer om dagen, 76 timer om måneden, 915 timer om året eller 45.750 timer i løbet af dit liv på at være ude hos hesten.

Det svarer til: Over 30% af den søvn, du har brug for

Et menneske har brug for omkring 8 timers søvn om natten. Så hvis du får for lidt søvn, kan du jo tænke lidt over det faktum, at 2,5 timer i stalden dagligt svarer til 31,25 % af den søvn, du burde få om natten. Men så er spøgsmålet, om du mon ville sove bedre om natten, hvis ikke du havde hest? Det tror vi næppe.

Læs også: Hvad har livet med hest egentlig lært os?

3. Den hurtige hesteejer

Til sidst er der den hurtige hesteejer, som af princip ikke bruger mere end 2 timer i stalden, men til gengæld måske heller ikke bruger ret meget tid på at bekymre sig om, hvorvidt udstyret snart burde pudses, eller om hesten er blevet striglet helt igennem andre steder end dér, hvor udstyret skal ligge. Os, der hører til denne type er af den holdning, at iden skal bruges på at ride og ikke på alt muligt andet pjat. Ikke sandt?

Tidsforbrug i stalden: 1,5 timer

En hurtig hesteejer brug noget lignende så meget tid på de forskellige opgaver i stalden:

 • Mugning, klargøring af foder mm.: 10 minutter
 • Strigling og opsadling: 15 minutter
 • Ridning: 1 time
 • Øvrige gøremål og hyggesnak: 5 minutter
Annonce

Det svarer til: Et fitnessabonnement – bare meget dyrere

Vi har Googlet os frem til, at folk, der går i fitness, bruger omkring 1 time på at træne. Med omklædning og transporttid frem og tilbage passer det altså fint med 1,5 time, og du ville således kunne få mindst lige så meget motion, hvis du gik i fitness, bare til en helt anden pris. Lad os antage, at en hest koster gennemsnitligt 5000 kr. om måneden inkl. forsikring, dyrelægeregninger og smedebesøg. Et fintnessabonnement, der ofte koster omkring 300 kr. om måneden, svarer til kun 6 % af prisen på en hest. Men så går de fitnessfolk til gengæld også glip af en masse kærlighed og hestelugt i håret!

Læs også: Derfor er hesten en tidsrøver

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce