Sådan vænner du din hest til at blive vasket

Her i sommerperioden og i denne vilde varme vi har lige nu, kan det være en rigtig god idé at give sin hest et dejligt bad. Men hvordan er det lige man bærer sig ad, hvis ens hest ikke er særlig glad for at blive vasket? Det hjælper Karin Rosenberg Engelbrecht dig med her. Karin står bag Letridning.dk, hvor hun tilbyder undervisning, træning of foredrag. I denne artikel kan du læse hendes guide til at vænne hesten til at blive vasket.

Læs også: Tips og overvejelser: Det bedste hestebad

Annonce

Når jeg skal træne en hest til at blive vaske første gang, har jeg ofte en til at hjælpe mig med at holde hesten, så jeg ikke både skal koncentrere mig om at holde hesten, styre vandslangen og give godbidder på samme tid. For det bliver alt for meget. 

Hvis du ikke har mulighed for at have en til at holde hesten, så vil jeg anbefale dig at sætte hesten et sikkert sted.

Step 1: Vand på afstand

Jeg starter med at gå så langt væk fra hesten som muligt (gerne 3-5 meter), inden jeg tænder vandslangen meget lidt. Jeg holder meget øje med, hvordan hesten reagerer på vandet, der kommer ud af slangen. Husk at sørge for, at vandet ikke løber hen mod hesten, hvis det på nogen måde er muligt. 

Når hesten er rolig og tryg ved det, slukker jeg vandet og går over og roser hesten. Den får eventuelt også en godbid.

Herefter går jeg et skridt tættere på hesten. Når den står roligt, fjerner jeg vandslangen, slukker for vandet, roser hesten og går igen hen til hesten og giver den en godbid.

Jeg går så endnu et skridt tættere på og gentager med at tænde for vandet. Når hesten er rolig, fjerner jeg vandslangen, slukker for vandet, roser hesten og går hen og giver den en godbid.

Step 2: Stå ved hesten med vandet tændt

Når jeg kan stå ved siden af hesten med vandslagen tændt, prøver jeg forsigtig at lade vandet ramme hoven med en blid vandstråle. Hvis hesten løfter benet er det vigtigt, at du så vidt det overhovedet er muligt, bliver ved med at lade vandet røre benet – også hvis hesten flytter sig.

Lige så snart hesten står stille, fjerner du vandet, slukker for det, roser hesten og giver den en godbid.

Bagefter gør du det samme igen.

Foto: Privat

Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

2 ting, som er vigtige at have fokus på

Når hesten løfter benet eller flytter sig, så skal du holde vandstrålen på hesten. Så snart hesten står stille eller sætter hoven ned, så fjerner du vandet, roser hesten og giver den en godbid.

Jeg bruger gerne en af de ”vandpistoler” med et håndtag på, som lukker for vandet så snart, man slipper håndtaget. På den måde bliver du endnu mere præcis i belønningen af hestens rolige adfærd. Derudover er det også vigtigt, at du får placeret vandslangen sådan, at hesten ikke kan træde på den, for så kan der ikke komme vand ud af den.

Når hesten kan stå stille mens vandet rammer hoven, kan du bevæge dig langsom op ad benet. Men husk hele tiden at holde vandet på hesten, når den løfter benet eller flytter sig væk fra vandet. Og så snart hesten sætter benet eller står stille, så fjerner du vandet med det samme.

Når hesten har vænnet sig til, at du eksempelvis kan skylle højre forben, så gentager du hele processen igen med venstre forben. Hestens hjerne er desværre ikke indrettet sådan, at den kan generalisere. Derfor skal hesten lære den samme ting fra både højre og venstre side. Når du kan skylle begge forben, så gentager du igen processen med henholdsvis højre og venstre bagben.

Det vil klart tage længst tid med det første ben, og herefter vil hesten langsom lære, at vandet forsvinder, når den står stille. Jo længere du når hen i tilvænningen af vandslangen, jo hurtigere vil hesten også vænne sig til vandet på benene, da den nu har lært at vandet forsvinder, når den sætter benet ned og står stille.

Jeg håber, at du får glæde af mine tips og tricks til at vænne din hest til at blive vasket og være tryg ved det. Så får I den bedst mulige oplevelse begge to. 

God fornøjelse!

Læs også: Ridning på strand: Det skal du vide

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce