Tips og overvejelser: Det bedste hestebad

De lunere tider er endelig over os. Temperaturstigningen gør blandt andet, at hestene sveder mere, og både foldene og ridebanen støver mere, hvilket resulterer i en mere beskidt hest. Med andre ord giver foråret og sommeren anledning til at forære din hest et længe ventet og (måske) tiltrængt bad. Om I kaster jer ud i den helt store rengøring, eller om der blot er tale omen hurtig skyller, så får du her en række vaskeråd til at give din hest det bedste bad.

Annonce

Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

Naturlige forhold?

Fra naturens side er heste ikke vant til at blive vasket med vand og sæbe. Der er dog blevet observeret vilde heste, som lægger sig i vand, når de har det meget varmt. De går for eksempel ned i søer eller åer for at køle ned og for at pleje pelsen.

Selvom heste ikke er vant til at blive vasket, skal man dog huske på, at de heller ikke, fra naturens side, er skabt til at have udstyr på. Når vi hesteejere giver hestene sadel eller dækken på, kan der sætte sig meget sved og skidt under udstyret, og det alene kan være en god grund til at vaske sin hest. Derfor er der mange ryttere, som skyller eller vasker deres heste efter træning, der hvor udstyret har ligget. Det er en ganske fornuftig idé for at undgå svamp og andre hudirritationer.

Tjekliste når hesten skal vaskes 

Om det er en lille vask eller en grundig omgang med vandslangen, du skal give din hest, så er der en række forhold, der er gode at tjekke op på. 

Hvornår?

Det bedste tidspunkt at give sin hest et bad, er en dag med godt vejr og relativt tidligt på dagen, så hesten har god tid til at blive helt tør, inden det bliver koldt om natten.  

Vær obs på ikke at bruge en masse produkter til badet for ofte. Foto: Arkiv

Hvor tit? 

Hvor ofte en hest skal vaskes er et af de klassiske spørgsmål, som desværre ikke kan besvares særlig konkret. Et bad kan være godt for hesten, men man skal ikke gøre det for tit. Problemet er, at det er svært at vide, hvad ‘for tit’ betyder. Du skal huske på, at hvis du giver din hest rigtig mange bade, kan dens hud blive irriteret og tør. Derfor bør man ikke give alt for mange af de grundige bade. Mindre vaske kan man dog godt give hesten jævnligt. 

Hvad skal du bruge? 

Du kan med fordel strigle din hest, inden du bader den, og bruge en svamp, når vandet findes frem. Hvis du er i tvivl om, hvilke vaskeprodukter, du skal bruge, skal du tænke over, hvorfor du giver din hest et bad. Man behøver nemlig ikke nødvendigvis at finde shampooen frem hver gang. Hvis man bruger shampoo for ofte, kan det give irritationer i hestens pels og hud, da dens naturlige olie- og fedtproduktion kan blive nedbrudt. Hvis du finder det nødvendigt at bruge en form for sæbe, er det en god idé at finde en, der passer til din hests pels- og hudtype. 

Læs også: Derfor er det bare sjovere at have hest om sommeren

Hvad med sikkerheden? 

Når du bader din hest, er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på sikkerheden. Det gælder både for dig selv og din hest. Træn din hest i at komme i bad, så den får en god oplevelse hver gang. Sørg for, at I står på et skridsikkert underlag. Pas på med, hvor du sætter alt det grej, du skal bruge; sæt din spand og diverse produkter med god afstand, så hesten ikke kan træde i det, og hav styr på vandslangen, så den ikke kommer ind under hesten. Og sørg så for at have god tid, så I kan tage det i et roligt tempo og gøre det rart og afslappende for hesten.  

Badetræning

Hvis din hest ikke er vant til at blive våd, så start i det små. Du kan med fordel begynde med at bruge en våd svamp og derefter gå over til at bruge rindende vand. Når du bruger en vandslange, kan du begynde ved benene og langsomt arbejde dig opad i et tempo, som din hest er tryg ved. Husk masser af ros og lækre godbidder. 

Hestens ben

Hvis du vasker din hest jævnligt, er det en godt at være opmærksom på dens ben. Som mange hesteejere ved, kan for meget vand og fugt på benene være skadeligt, da det for eksempel kan lede til muk. Derfor er det vigtigt at få tørret hestens ben godt og grundigt, så der ikke sidder for meget fugt for længe ad gangen.  

Læs også: (Annoncørbetalt) Tips til mukpleje: Det bør du gøre og det bør du undgå

Husk at tør hestens ben rigtig godt, så den ikke går rundt med for meget fugt i pelsen. Foto: Arkiv

Hestens hoved 

De fleste heste er ikke glade for at få vand i hovedet eller ved ørerne. Så hvis du har brug for at vaske her, bør du gøre det forsigtigt. Du kan for eksempel nøjes med en lille svamp med lidt vand på og vaske forsigtigt, så hesten ikke oplever det som ubehageligt. Du bør desuden passe på ikke at få noget som helst sæbe i hestens øjne eller ører.

Efter badet 

Når badet er afsluttet er der mange hesteejere, der skraber vandet af deres hest. Dette kan man gøre for, at hesten tørrer hurtigere og ikke er fuldstændig våd, når den kommer på fold igen. Desuden er der mange der gør det for, at vandet ikke skal blive opvarmet af solen, og dermed varme hesten mere op. Dette fænomen mener Dr. David Marlin dog ikke kan ske. Hans konklusion er, at man ikke behøver at skrabe vandet af sin hest, da vandet kan være med til at afkøle hesten i længere tid. Effekten kan sammenlignes med, når vi mennesker har været i en swimmingpool og derefter lægger os op på håndklædet i solen. Det samme gælder for vilde heste, som køler sig af i vandet. De bliver ikke skrabet eller tørret efterfølgende, og de klarer sig fint.  

Hvorvidt du vil skrabe eller tørre din hest efter et bad, er selvfølgelig helt op til dig. Men de fleste ryttere vil nok stadig mene, at det er en fordel at tørre hesten lidt, så den ikke er drivvåd ude på folden. 

Efter badet er der en god chance for, at din hest tager sig en god rulletur, lige så snart den kommer ud på folden. Som ejer af en smuk og helt ren hest, kan det godt føles en smule øv at se sin hest kaste sig i støv og mudder. Men der er altså en grund til det. At rulle sig er nemlig en stor del af hestens adfærd, og det er dens naturlige måde at pleje sig selv og sin pels på. 

Undgå at hesten bliver beskidt

Hvis du gerne vil undgå, at din hest bliver fuldstændig beskidt, når den ruller sig imens den endnu er våd, kan du overveje at lukke den ud på et rent stykke fold, hvor den kan rulle sig. Husk, at fjerne klatter og andet, som du gerne vil undgå, havner i den flotte og rene pels. 

Læs også: Væskebehov: Så mange liter væske indeholder din hest

Kilder

David Marlin: To Scrape or Not to Scrape when Cooling Horses  

Horse Illustrated: 5 Tips for Bathing your Horse.  

Helpful Horse Hints: Complete Guide to Giving your Horse a Bath. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce