Sæsonens smertefulde hudlidelse

Annoncørbetalt artikel
Bacxitium

Måske kender du også til efteråret og vinterens mudrede og fugtige folde, som kan give dig som hesteejer og din hest udfordringer i de koldere måneder. Særligt muk er noget af det, som mange ejere kan frygte, at hesten bliver ramt af i løbet af sæsonen.  

Hvad er muk?

Muk hos heste, også kaldet Equine Pastern Dermatitis, skyldes en bakteriel infektion i hestens hud. Det en smertefuld hudlidelse, som er kendetegnet ved sår og skorper, som oftest opstår på hestens nederste del af benene. Symptomerne for muk kan være røde og ømme områder, som kan væske og give klumpede, fortykkede og hævede områder. Lidelsen rammer oftest heste med lys hud. Særligt efteråret og vinterens fugtige og mudrede miljø er de perfekte vilkår for, at hesten kan blive ramt af muk, men man ser ofte tilfælde året rundt.

Årsagen til muk

Muk hos heste skyldes en bakterie, der lever i det miljø, hesten kan befinde sig i. Bakterien hedder dermatofilosis congolensis. Våd og skadet hud kan give det ideelle miljø for bakterien at vokse i. Når først hudinfektionen har udviklet sig, kan huden begynde at klø sådan, at nogle heste klør deres ben så meget, at de kan ende med at ødelægge hudens beskyttende hudlag yderligere. Lynhurtigt kan hesten ende i en ond cirkel, hvor bakterierne trænger sig mere ind i huden, desto mere hesten klør sit ben. Heste med mere hovskæg er typisk mere udsat for muk, da benene kan forblive fugtige i længere tid inden hårene og huden bliver tør igen.

Forebyggelse

Som med så meget andet, så er det altid bedre at forbygge end at helbrede. Der findes flere forskellige håndteringsteknikker i forebyggelsen mod muk. Først og fremmest gælder det om at fjerne den bakterielle infektion, der er opstået på hestens hud. Det gælder om at fjerne bakterierne dagligt, så hestens eget immunforsvar kan hele de mange mikro-sår, der typisk er på hestenes ben. Dette kan gøres med en desinficerende spray. Herefter gælder det om at undgå våde og mudrede forhold for hesten ved særligt at holde indgange til folde og læskur fri for mudder og holde hesten væk fra meget mudrede områder.
Heste med lange hår på benene, får nemt mudderet til at sidde fast og derved skabe de perfekte varme og fugtige forhold. Hvis de fugtige forhold er svære at komme til livs, så kan klipning af benene hjælpe med at holde benene tørre og rene og give større sandsynlighed for, at eventuelle sår kan blive opdaget i tide.

Hvad er godt at have i staldapoteket mod muk?

Opstår problemet med muk på hestens ben, kan det være meget udfordrende at få bugt med. Sådan en situation har hesteejer Stine Klöcker stået i med sin 8-årige fuldblodshoppe Sybille, som har været slemt angrebet af muk på først det ene bagben og derefter på det andet. Stine kæmpede frustreret med at få bugt med muk på hestens ben efter at have prøvet at behandle det med honning og omslag efter råd fra dyrlægen, hvilket fjernede skorperne, men ikke infektionen. Så fik hoppen en penicillinkur på 14 dage og rådet om at pakke det ind. Da skete en lille bedring, men det forsvandt stadig ikke.

Muk på hoppen Sybilles ben før behandlingen med Bacxitium

Sygdomsforløbet var en kamp med store betændte sår, som begyndte fra midten af juni og indtil september, hvor ejeren Stine blev bekendt med produktet Bacxitium. Da gik hun i gang med at behandle hoppen Sybille med Bacxitium-spray og muk-plaster. Hurtigt kunne Stine se, at Sybille blev mere glad og hævelsen forsvandt og ganske stille og roligt begyndte sårene at hele, og fin ny hud og pels dukkede op. Efter cirka en måned var hoppen Sybille helt fit for fight igen.


Jeg er næsten ved at kunne sige, at mit staldapotek fremover KUN behøver at indeholde Bacxitium. alt andet er overflødigt.

Efter et frygteligt forløb med muk på begge bagben på min Engelske Fuldblod Sybille, er jeg taknemlig for at have Bacxitium.

Stine Klöcker, hesteejer
Helingsprocessen i løbet af en måned ved behandling med Bacxitium

Dette år har hun ikke været ramt af muk af nogen art. jeg har brugt Bacxitium forebyggende og har sprayet begge bagben ca. hver anden dag samtidig har jeg brugt det mod halekløe.
Så tak, bare tak. vi kommer ALDRIG til at bruge andet.

Stine Klöcker, hesteejer

Hvad er Bacxitium, og hvorfor virker det?

Bacxitium er en sammentrækning af ordene bakterie og det latinske ord Xitium som betyder ødelæggelse, så kort og godt bakterie-ødelæggelse.

Bacxitium® er en ny og innovativ sår- og hudpleje serie til alle dyr og til alle sår og hudtyper. Til hest er den effektiv mod for eksempel muk, sur stråle samt hudinfektioner og sår. Bacxitium bekæmper skadelige bakterier, vira og svampeinfektioner ved at anvende et 100% naturligt aktivstof, som også bliver produceret i hestens eget immunforsvar. Bacxitium understøtter den naturlige helingsproces ved at bekæmper bakterierne, hvorefter hestens eget immunforsvar ofte er stærkt nok til at hele huden og sårene. Bacxitium er skånsomt for miljøet, dit dyr og din hud. Herunder kan du se, hvordan Bacxitium påføres, hvis hesten skal behandles for muk.

Læs også: Slut med muk: Sådan blev min hest kureret

Hvor kan jeg købe Bacxitium?

Bacxitium® kan købes ente direkte på www.bacxitium.com eller i butikkerne blandt andet hos Land & Fritid, Brogaarden, Rytterhjørnet i Hillerød.

Kilder

Mud Fever

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce