Spring med Andreas Schou: Lær hesten at springe over en vandgrav

Andreas Schou er en af dansk springsports allerstørste kapaciteter. Han har vundet Danmarksmesterskabet adskillige gange og har sejre i international Grand Prix. Sammen med sin bror driver han salgs- og uddannelsesstalden Absolute Horses i sønderjyske Sommersted. Nu kan du lære fra ham, når han forklarer og demonstrerer, hvordan man kan lære sin hest at springe over en vandgrav. Vandgraven er for mange et af de sværeste spring. Både fordi det er meget anderledes visuelt, og også fordi at hesten skal lære ikke at røre vandet. Og den bedste måde at lære hesten det er at starte med en nemmere udgave.

Det er bare utroligt vigtigt, at man kommer godt fra start

Andreas Schou

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Andreas Schou produceret af Rid Bedre TV i 2017. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Læs også: Thalia Pitzner & Claus Hundebøl om vandgrave: Gå forsigtigt frem og hav is i maven

Start i det små

“Mange har jo problemer med vandgraven, og her er det bare vigtigt, at man prøver at bygge en stille og rolig selvtillid på hesten. Lad være med at starte med at springe noget stort. Start med at springe en vandgrav, som er indbydende, og noget hesten har set før. For eksempel som det her kryds, hvor vandgraven ligger bagved (se ovenstående billede). Og så tag det stille og roligt. Hesten har sprunget det kryds der før, og den kender den her placering, også har jeg lagt sådan en vandmåtte ud. Det kan være, at den skal springes mange gange, eller det kan være, at det kun er få gange – det afhænger af hesten.”

“Det er da også en svær ting med sådan en vandgrav – både optisk, opbygningsmæssigt og tilridningsmæssigt. Og der er det bare utroligt vigtigt, at man kommer rigtigt fra start. Så start i det små – lad hesten hoppe hen over nogle små vandgrave, igen og igen, indtil du kan mærke, at der er tiltro – også i din egen tilridning. Byg et kryds over nogle vandgrave, og ryk dem måske længere og længere væk – gør sådan så det bliver mere og mere autentisk i forhold til de store vandgrave. Så finder du også selv ud af, hvornår du så skal begynde at ride til på hesten, hvor meget den står i mod, og hvad den gør, hvis den står i mod.”

Andreas Schou
Andreas Schou har flere Danmarksmesterskaber med i bagagen, og til OL i 2021 var han den eneste danske springrytter der deltog. Foto: Rid Bedre TV.

Se flere træningsvideoer med Andreas Schou

Guide hesten mod vandgraven

Når man skal til at træne den store vandgrav med vand i, handler det om at hjælpe hesten så godt som muligt. Det kan man gøre ved at sætte et lille spring over vandgraven, så hesten også her har et almindeligt spring at gå efter. Det kan også være en god idé at støtte med bomme eller cavalettis i siderne, så hesten bliver ledt hen mod vandgraven.

“Hvis du har en hest, hvor du har en fornemmelse af, at den kan finde på at stoppe eller løbe ved siden af, så stil nogle cavalettis op på siden, rid hen og vis det til din hest, klap den lidt, så du kan mærke, at den ikke føler sig usikker ved situationen. Du kan også have nogle personer stående, som også kan være med til at guide hesten ind. Sørg for, at når du rider til, at du selv tror på det – det er virkelig, virkelig vigtigt, at du selv tror på det. Hav din hest fremme, mærk det, sid og vent på, at du har distancen, og rid på – uden at override hesten. Mange vil prøve at ride i et stort, stort tempo, men det kan indbyde hestene til at tro, at det er farligt, og de kan begynde at ville løbe forbi. Det der er virkelig vigtigt er, at man sidder og har hesten fremme foran, så den kan mærke, at den er ‘rammet ind’, og at den føler sig mere og mere sikker ved situationen på vej derhen.”

Det er virkelig, virkelig vigtigt, at du selv tror på det

Andreas Schou

Den store vandgrav

“Når du så skal til at træne den store vandgrav, så må du jo sørge for, at opbygningen er rigtig. At den er indbydende, at springet over ikke er for højt, men at det er der – hvilket er en utrolig stor hjælp for mange heste. Mange stiller bare et opspring, og siger ‘Nu er det den store vandgrav vi træner, også springer vi det’, men det er en meget stor hjælp, hvis man kan stille et spring henover med en bom, ikke for højt, men bare så der er en lille smule mere for hesten at trække på. Så har de lidt mere fokus på bommen og opspringet, istedet for at have fokus på det store åbne vand. Sørg for at ride i en god rytme, hav hesten fremme foran, lad være med at ride for tidligt, lad være med at holde styr på skulderene, og sørg for at have noget ude i siderne, så det ikke er indbydende for hesten at løbe forbi. Og når du så kan mærke, at der er plads til at kunne ride, og at der er en god distance, så må man ride – men husk at hold fast i tøjlerne. Hesten skal mærke din vejledning, så den har 100% selvtillid til at sætte af ved en vandgrav.”

Selv med de rutinerede springheste, foretrækker Andreas at beholde bommen over vandgraven for at sikre, at hesten løfter benene nok. Foto: Rid Bedre TV.

Vent med at ride til

Hvis hesten ikke trækker frem på vandgraven, kan man hjælpe ved at drive. Men vigtigst af alt er rytmen hen i mod springet.

“Men når du gør det, er det bare vigtigt, at du venter med at ride indtil du mærker, at den har et søg, finder en god rytme, finder din afstand – også rider du. Men først når du selv føler, at der er plads til at komme til at ride, så du ikke bare prøver at trykke hen i en distance, der ikke er der.”

“Mange begynder at ride frem allerede 8 eller 10 galopspring før, også sejler hesten stille og roligt ud igennem skulderen, også er løbet en lille smule kørt. Det er så hammerende vigtigt, at man får hesten rammet ind, man får en god rytme i galoppen, at man har hesten mellem hånd og schenkel, er rettet helt lige mod vandet. Og når du så føler, at der er en god distance, om det så er 4, 6 eller 3 galopspring før, er noget du skal mærke med din hest, måske ved hjælpe af den lille vandgrav du har trænet før. Men når du mærker, at den er der, og du kan komme til at ride, så er det også vigtigt, at du begynder at ride, så hesten får sat ordentligt af og ikke bliver usikker i sit afsæt og springer til og springer udover.”

Se flere træningsvideoer om springning

Absolute Horses har de seneste år afholdt DM i ridebanespringning, som er en af Hestedanmarks allerstørste begivenheder. Foto: Rid Bedre TV.

Behold bommene over vandgraven – også hos den rutinerede hest

Uanset om hesten er ung eller rutineret, så bruger Andreas bommene over vandgraven, så hesten bliver ved med at springe over vandgraven, og rytteren har noget at ride til på.

“Hvis vi snakker om den rutinerede hest; der er det vigtigt, at man med bommen over springet og tilridningen der gør, at hesten bliver ved med at springe til på det, så den ikke begynder at sætte en fod i vandet. Og med hesten, der skal lære det, er det også vigtigt – så hesten ikke bliver usikker. Hvis en hest er lidt bange og usikker, og man ikke får redet til i de sidste 3-4 galopspring, men sidder passivt og bare tænker ‘Det klarer den selv’ eller ‘Den trækker bare igennem nu’, og hesten så ikke gør det, men kun springer opad og ned i vandet, så risikerer du at få en mere usikker hest. Så der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at man får redet til i de sidste par galopspring.”

Læs også: 5 springkombinationer der kan forbedre din og din hests teknik

Alle artikler i serien

1. Dressurens betydning for et godt spring

2. En god øvelse til at lande i rigtig galop

3. Hvordan undgår man, at hesten refuserer

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce