Studie: Heste opfører sig forskelligt i selskab med mænd og kvinder

Et studie har undersøgt om der er forskel på hvordan heste opfører sig, når de er i selskab med kvinder og med mænd. Resultatet viste, er der rent faktisk er en forskel. Heste, som jævnligt bliver håndteret eller redet af mænd, viser sig at være sværere at fange på folden. Men i ridningen er hestene umiddelbart lettere at håndtere, når de er mandlige hænder.

Adfærden ændres på baggrund af erfaringer

Ifølge forskerne fra studiet betyder det dog ikke, at mænd er bedre eller dårligere hestemennesker end kvinder. Kort og godt registrerer heste forskelle på kønnene og justerer deres adfærd efter det. Højst sandsynligt på baggrund af tidligere erfaringer med mænd og kvinder.

Kate Fenner fra Sydney School of Veterinary Science på the University of Sydney udtaler:

”Det er interessant at heste kan kende forskellen og at de linker det til tidligere oplevelser med mænd og kvinder. Dette understreger, at heste er produkter af deres tidligere træning og oplevelser. Denne information kan hjælpe os med at være proaktive i forhold til deres videre træning.”

Heste tilpasser deres adfærd efter tidligere erfaringer med kvinder og mænd. Foto: Arkiv

Læs også: 3 tegn på, at din hest kan genkende dig – og respekterer dig

Om studiet

Studiet, som er udført af en række forskere i hesteadfærd, er baseret på data fra næsten 1500 heste og de mennesker, som passer dem i 33 lande. Deltagerne i studiet har svaret på spørgsmål om dem selv og deres heste på tværs af en række emner i Equine Behavior Assessment and Research Questionnaire (E-BARQ).

Studiet viste blandt andet, at heste, som bruger mest tid i mandligt selskab, viser mere modvillig adfærd og et kropssprog, som viser, at de ikke ønsker at blive håndteret. Det kan ifølge Kate Fenner betyde, at mænd har en anden tilgang til deres heste end kvinder. Og at heste tager dette med i overvejelserne, når de er i selskab med mennesker.

Herudover kom det frem, at heste som rides af kvinder, trækker mere i tøjlerne og kaster mere med hovedet i ridningen.

Hesten reagerer forskelligt på mandlige og kvindelige ryttere. Foto: Arkiv

”Dette tyder på, at hestene føler sig lidt mere sikre på, hvad de mandlige ryttere ønsker. Måske fordi mænd er hurtigere til at korrigere uønsket adfærd,” siger Kate Fenner. Hun udtaler dog også, at disse heste generelt synes at mangle social tillid til mennesker, når tingene foregår fra jorden. Her er hestene mere tilbøjelige til at gå væk eller være svære at fange.

Læs også: Studie: Heste forstår ikke dine ord – de forstår dit toneleje

Annonce

Hestens adfærd er vores ansvar

Studiets resultater kan være en reminder til os om at heste har tidligere erfaringer, som vi bliver nødt til at have med i tankerne, når vi træner dem.

”Hvis du køber en hest fra en anden person, er det værd at have i baghovedet, at der er forskel på mandlige og kvindelige ryttere. Og at dette kan påvirke din nye hest,” siger Kate Fenner.

Studiet understreger også, at heste hverken er dovne eller modvillige. De reagerer blot på tidligere erfaringer, og prøver at undgå dårlige oplevelser.

”Alt hvad vi lærer om hvordan vores adfærd – som ryttere eller undervisere, som kvinder eller mænd – påvirker hesten, minder os om at hestens adfærd er vores ansvar. Det er et resultat af hvad vi har gjort, og hvad hesten forventer, at vi gør. Vi skal sørge for, at vores heste får succes. At deres oplevelser er så gode, at de gerne vil håndteres og trænes af os,” slutter Kate Fenner.

Kilde

The Horse: Study: Horses Act Differently With Male and Female Handlers

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce