Styr på skoene? – Uundværligt værktøj

Del 4

Tidligere har det handlet om sømsko, om alternative sko og om specialsko. Men én ting er, om din hest går med de rigtige sko. En anden ting er, hvordan du får én af dem af,  hvis den sidder løst eller er blevet trådt skæv – eller måske helt af. Selvom smeden uden tvivl er den bedste til arbejdet, så er det rart at vide, hvordan man også selv kan hjælpe sin hest på vej. Du vil uden tvivl takke dig selv for at have investeret i det rette værktøj og sat dig ind i, hvordan det bruges, når det en dag brænder på og smeden ikke er til at få at på. I denne sidste del af artikelserien “Styr på skoene” skal det derfor handle om de fire stykker værktøj, som er absolut mest uundværlige at have ved hånden i en stald.

Foto: Jem & Fix

Kløfthammer

Hammeren er nok det mest basale stykke værktøj og kan bruges til meget andet end at slå søm i. Præcis derfor skal det være en såkaldt “kløfthammer”, hvor bagenden er formet som en skarp klo med en kløft i. Denne del af hammeren kan sættes rundt om et sømhoved, så sømmet kan trækkes ud – hvis sømhovederne på skoen vel at mærke ikke er slidt helt i bund. Derudover kan den bruges til at vride en løs sko af ved at stikke kloen ind under enden på skoen og trække den opad mod hoven.

Annonce
Foto: Hööks

Underhugger

Imidlertid kan du ikke trække et søm ud eller vride en sko af uden en underhugger – det bliver i hvert fald svært. Som du sikkert har lagt mærke til, så klipper smeden spidsen af sømmene og bukker dem ned om hoven, når han har slået dem igennem hoven. Og vi på redaktionen skulle hilse at sige, at det kan være rigtig svært at få dem bøjet tilbage igen! Fordi underhuggeren er tynd og skarp, kan den med hjælp fra et par slag med hammeren kiles op under sømenderne, så du kan vride dem op og derefter trække dem ud fra den anden side. Det er altså bare smart, og intet andet værktøj udføre det stykke arbejde. Underhuggeren er virkelig god at blive venner med!

Foto: Hööks

Hovtang

Og så er der hovtangen. Den er mest af alt beregnet til at klippe søm over med, og det kan da også være smart at nippe sømenderne af, når man har vredet dem op med underhuggeren. Så er sømmet nemlig meget lettere at trække ud. Hvis sømhovederne er helt nedslidte, så kan du som nævnt ikke bruge hammeren til at få dem op, men her kan du bruge hovtangen. Dens spidse ender kan nemlig stikkes ned under sømhovedet og trække det op, ind til du kan få fat i det og trække det ud med hammeren.

Annonce
Foto: Happy Horse Rideudstyr

Hovfil

Når skoen er kommet af – eller hvis hesten selv har smidt den af – så kan hoven have brug for at blive filet. Fil dog endelig ikke for voldsomt, da du kan risikere at ændre på benstillingen. Den skal blot bruges til at slibe skarpe kanter af, så hoven ikke flækker eller hesten kommer til skade. Desuden kan den også bruges til at slibe enderne af sømmene, så de lettere kan trækkes ud eller skoen vrides af.

Pas på, når skoen skal af

Som ikke uddannet smed kræver det utroligt mange kræfter at få en hestesko af. Selv hvis hesten har trådt skoen løs eller skæv, så kan den sidde som – tja – sømmet fast til hoven. Og det er jo lige præcis, hvad den er. Når man står dér og bakser med værktøjet og forsøger at trække sømmene ud eller hive det sidste af skoen af, så kan man rigtig let komme til at vride hesten i kodeleddet. Det kan i værste fald betyde, at den skæve sko erstattes af en rigtig ærgerlig skade. Sørg derfor for at holde godt fat om koden, når du kæmper med skoen. Hvis det er helt umuligt at få hov og sko adskilt, så kan du vælge at sætte hoven i blød i 10-20 minutter. Hvis heller ikke det hjælper, så er der kun én mulighed: hent hjælp – selvfølgelig allerhelst hos en smed.

Annonce

I samme serie
Styr på skoene? – Sømsko
Styr på skoene? – Alternative sko
Styr på skoene? – Specialsko

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce