En gammel skrøne fortæller, at heste i risiko for at få mavesår ikke må få halm. Derfor mener nogen, at halm slet ikke egner sig som hestefoder. Men er det nu helt rigtigt? Vi har kigget på et svensk forskningsstudie, der grundlæggende konkluderer, at halm er godt i mindre mængder. For nogle heste, vel at mærke.
Det beror på misforståelse
Mange studier har hidtil konkluderet, at halm var no-go til heste med mavesår. Men ifølge det svenske fagmagasin Veterinär Magazinet, er dette en skrøne, der beror på en misforståelse. Mange veterinære fagpersoner har nemlig tolket forkert på de eksisterende forskningsresultater. Og netop dette understøttes nu af et forskningsprojekt, der blev afsluttet i vinter 2019 i Sverige. Her har forskere undersøgt om heste, der får halm som en supplerende en del af deres grovfoder – altså sammen med den nødvendige mængde hø eller wrap – har større risiko for at udvikle mavesår.
Halm forårsager ikke mavesår
Den svenske undersøgelse viser, at en foderstand indeholdende halm af god hygiejnisk kvalitet ikke forårsager flere mavesår, end hvis halm ikke er inkluderet i hestens foderplan. Dette betyder, at fodring med halm som supplement til andet grovfoder stadig kan anbefales som fore eksempel grovfoder til heste, der let bliver overvægtige.
Læs også: DIY: 7 ting halmsnor kan bruges til i stalden
Gavn af tørstof og tyggetid
I undersøgelsen viser det sig også, at hesten har god gavn af tørstoffet og tyggetiden i halmen. Blodprøver udtaget under studiet viser også, at hesten har en mere jævn udskillelse af fordøjelsesekreter ved tildelingen af halm. Desuden påvises det, at halmen nedsætter den “glubske” ædeadfærd, som visse heste praktiserer, når de tildeles reducerede mængder af stråfoder, fordi de er overvægtige.
Samlet set konkluderes det, at heste med fordel kan få halm som en del af deres grovfoderration, også selvom de måtte have mavesår. Det er dog vigtigt at bruge halm af en god, støvfri og hygiejnisk kvalitet. Derudover bør man ikke give en hest med tendens til kolik for meget af det. Det er nemlig sværere for hesten at nedbryde end andre typer stråfoder.
Kilder
Veterinär Magazinet: Halmfoder ger inte hästar magsår (2019)
Artiklen er oprindelig bragt i marts 2020.