10 ting: Det tænker vores heste, når de er på fold

Heste kan finde på de mest mærkelige ting at gøre, når de går på fold. Selvom vi indimellem stopper op for at observere dem, så er der uendelig meget tid, hvor de går og hygger for sig selv. Og så sker skaden! Grimer falder af, dækkener går i stykker og sko bliver på mystisk vis spist af græs og mudder. Men hvad tænker hestene egentlig, når alt dette sker? Det har vi 10 bud på.
Vi har selvfølgelig i mente, at heste ikke tænker, som vi gør, og at de ikke kan gøre brug af logik som os mennesker. Derfor er disse 10 punkter nogle sjove bud på, hvad vi forestiller os, at hestene kunne tænke.

Annonce

1. ”Det græsstrå ser lækkert ud! Og det, og det, og det…”

Når hestene er på fold, går de fleste af dem med mulerne nede i græsset det meste af dagen. Faktisk synes deres eneste bekymring at gå på, hvilke strå de skal vælge. Hvis det ikke er græs, så er det hø, wrap, halm eller måske frøgræs. Ja, vi er faktisk ikke i tvivl om, at hestene går og nærstuderer hvert enkelt strå for at være sikre på at finde de allerbedste. Tænk engang at have så meget tid…

Læs også: Midt i en travl hverdag: Har du husket at hygge om din hest?

2. ”Jeg kan da godt lige lægge min grime her”

Undrer du dig over, hvorfor din hest aldrig har grime på, når du henter den ind fra folden? Ja, så er du ikke alene. Men der, hvor det først bliver rigtig mærkeligt er, når grimen ikke er åbnet, men ej heller i stykker. Måske din hest bare har besluttet sig for at lægge den, fordi… Ja, nu skulle den altså bare lige ligge dér.

Hest har ødelagt dækken på fold
Hestene på denne fold har tilsyneladende hygget sig med at bide et dækken i stykker. Det var en hård kamp, så nu slappes der af. Foto: Arkiv.

3. ”…Og mit dækken”

Erstat ”grime” med ”dækken” i ovenstående. Så ved du præcis, hvad din hest tænker, inden du kommer ud på folden og finder ud af, at det dyre og helt nye vinterdækken er blevet gravet halvt ned i mudderet. Hvordan hestene bærer sig ad med det, er der praktisk talt ingen, der ved.

4. ”Ups… Der røg min sko sørme også”

Det er ikke kun dyre grimer og dækkener, der får sig en tur i jorden ude på folden. Går din hest med sko, har du helt sikkert oplevet at komme ud og indse, at nu skal rideturen droppes. Hesten har nemlig sørget for at lave planerne om, og nu skal tiden i stedet bruges på at gå folden tyndt for at finde vidunderet. Din hest har nok ikke tænkt så meget andet end “ups”, da den var godt i gang med at lege, og skoen pludselig smuttede af.

Annonce

5. ”Gad vide, hvordan græsset smager på den anden side?”

Du kommer ud på folden og undrer dig over, hvor pokker din hest er henne. Er det dig, der trænger til briller? Du leder hele folden igennem og konstaterer, at din ven har forvildet sig over hegnet og pænt står omme på den anden side og græsser. Græsset er bare grønnere på den anden side, synes den. Og du undrer dig straks: Hvorfor kan den dog ikke springe så højt, når du sidder på ryggen af den?

6. ”Åh, nu kommer hun der igen”

Har du nogensinde følt, at din hest har kigget bebrejdende på dig, når du er kommet for at hente den? “Åh, nu kommer hun igen”, synes den at tænke. Men det er kun lige indtil, den finder ud af, at du har godbidder i lommen – så er det en anden sag!

Læs også: Er vores heste emotionelle skraldespande?

7. ”Der er bare bedst udsigt heroppe”

Du har travlt og skal skynde dig ud på folden og hente din hest. Til din store frustration står din hest i den anden ende –på toppen af en bakke. Din hest prøver ikke at være irriterende – den ved bare, hvor den bedste udsigt er. Luksusdyr! For dig er der ikke andet at gøre end at sætte gang i benene og komme derudaf. Hesten har i hvert fald ikke tænkt sig at flytte sig nogen steder, før du er kommet helt hen til den.

Annonce

8. ”Jeg tager lige en løbetur”

Næsten alle hesteejere må på mindst ét tidspunkt have oplevet, at hesten har besluttet sig for, at “Ej, jeg tager lige en ekstra løbetur” lige idet, du skulle klikke træktorvet fast i grimen. Jamen “hej hej, så”, tænker du og må tålmodigt vente til, den har fræset af, så du kan prøve igen. Må vi anbefale dig at vifte godt og grundigt med en gulerod?

Læs Også: Foldtid kan forlænge hestens levetid

9. ”Hvor skal jeg mon rulle mig?”

Alle heste ved, at det bedste sted at rulle sig om vinteren er lige der, hvor der er mest mudder – selvfølgelig! Om sommeren er det naturligvis i sandet, hvor der kan komme allermest støv ind mellem hårene. Hesten synes at have overvejet det meget grundigt: “Hmmm. Hvor skal jeg mon rulle mig, så det giver allermest striglearbejde?”

Heste ruller sig på fold
Heste elsker at rulle sig på folden, fordi det fra naturens side er med til at soignere dem. Det er bare ikke altid, deres ejere er helt enige i det. Foto: Arkiv.

Læs også: Har din hest en sund rulleadfærd?

10. ”Tag mig!”

Mon ikke du har prøvet at bortforklare din hests adfærd med ”Åh, den er ellers altid så sød, når den er på fold”? Problemet er, at alle dine staldkammerater udmærket ved, at så snart de skal hente deres egne heste på fold, så er der en vis prins – eller prinsesse – ejet af dig, som sætter godt gang i det hele for at møve sig op foran. Vi er ret sikre på at din hest altid tænker “Tag mig!”… Altså lige med undtagelse af, når du selv skal hente den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce