Har din hest en sund rulleadfærd?

Hvis din hest ikke allerede har fået det af, så er tiden forhåbentlig snart inde. Tiden, hvor dækkenet kan tages af. Påsken giver os forhåbentlig solskin og nogle lune dage. Forud venter et par dejlige fridage med rideture i det skønne vejr, og for hesten venter der – måske – en længe ventet rulletur uden dækken på, hvor den for første gang kan mærke jorden og græsset direkte mod sin pels. Hvilket bedre ‘påskeæg’ kan man dog give sin hest?

Annonce

Lad os i den forbindelse gøre os lidt tanker om, hvorfor vores heste mon ruller sig. For hvornår gør de det af velbehag, og hvornår gør de på grund af smerter? Vi skal prøve at finde ud af, hvorfor heste elsker at boltre sig i støv og mudder, og hvordan du kan være opmærksom på, om din egen hest har en sund rulleadfærd.

Læs også: Døgnfold: Hvornår er det optimalt, at hesten går ude 24/7?

Som udgangspunkt et godt tegn

Det er som udgangspunkt et godt tegn, når en hest ruller sig. Det betyder nemlig, at den – med største sandsynlighed – ikke har ondt i ryggen. En hest med stærke smerter et sted i rygsøjlen vil nemlig finde det yderst ubehageligt at skulle lægge sig ned, rulle sig og rejse sig igen, fordi det belaster rygsøjlen. En sådan hest vil som regel også være problematisk at ride, men det kan også ske, at man slet ikke opdager det. Derfor kan hestens (mangel på) rulleadfærd være et godt pejlemærke i forhold til at finde ud af, om den har en sund eller syg ryg – groft sagt.

En del af komfortadfærden

Når hesten ruller sig på folden eller i sin boks, er det ofte for at klø sig på ryggen, således at den kan komme af med døde hudceller og fældende pels. Fordi hesten gør det i forsøget på at øge følelsen af velvære, hører rulleadfærden ind under det, man i fagsprog kalder komfortadfærd. Derfor er det helt bevidst, når en hest ruller sig i den største mudderpøl, den kan finde. Når mudderet tørrer vil det nemlig falde af i flager og dermed rive løs pels og døde hudceller med sig. Det er ganske enkelt hestens naturlige måde at pleje sig selv på – også selv om dens rytter lige har striglet og vasket den.

Sandet er det bedste

En hest vil helst rulle sig et behageligt sted – et blødt sted. Det kan for eksempel være i vand, sand, sne eller mudder. Det bedste er dog sandet – og hvis der ikke er sand, så prøver hesten at rulle sig et sted, hvor jorden er mest muligt blottet.
At rulle sig er et stærkt instinkt hos hesten, og det skal derfor nævnes, at der kan opstå farlige situationer, når hesten forsøger at følge det. I forsøget på at finde et sandlignende sted på folden kan den måske finde på at rulle sig lige op ad hegnet, hvor græsset ofte er slidt væk. Er den uheldig, så kan den få benene ind i hegnet og komme til skade. Tilsvarende kan en hest, som står meget i boks, få stor trang til at rulle sig, selvom pladsen er trang. Her kan den risikere at sidde fast, enten i tremmerne, i et ophæng eller ved at sidde i spænd. Derfor kan det være fornuftigt at lave et for hestene naturligt rullested midt på folden. Man kan også lade den indestående hest gøre det et sted, hvor der er bedre plads – for eksempel på ridebanen.

Sådan spotter du en sund rulleadfærd

Du kan ganske nemt spotte, om hesten ruller sig med et sundt mål for øje. Når hesten skal til at rulle sig, fordi den vil gnubbe sig på ryggen, vil den først sænke hovedet for at undersøge underlaget. Når den har lagt sig ned, vil den ofte også gnide halsen mod jorden for at kunne klø sig dér. Så rejser den sig op, ryster sig måske, og går afslappet og ubesværet over til de andre heste. Måske bliver den blot roligt stående og begynder at græsse. Alt dette er sunde tegn, som man som ejer kun skal være glad for at se.

Annonce

Læs også: Så mange kilometer går din hest på folden hver eneste dag.

Sådan spotter du en farlig rulleadfærd

At hesten ruller sig kan desværre også skyldes, at den slet ikke føler velbehag, men derimod har stærke smerter. De fleste ved, at når en hest har kolik, så er det værste, den kan gøre, at rulle sig – simpelthen fordi den kan risikere at få tarmslyng. Dog er der et par tegn, som viser sig inden den når dertil, og det kan være med til at redde den, hvis du opdager dem. Hvis den har ondt i maven, så vil den måske først kigge mod sin bug og skrabe i jorden, før den lægger sig ned. Måske sveder den også, særligt i lysken og i nakken. Vær dog opmærksom på, at en hest også kan skrabe i jorden for at undersøge underlaget, som nævnt ovenfor. Generelt vil hestens rulleadfærd tage sig mere voldsomt ud, når det skyldes kolik, og den snarere kaster sig rundt end den ruller sig – så ofte er man faktisk slet ikke i tvivl.

Sværere er det, når man skal spotte mindre – men alligevel betydelige – smerter i hestens ryg. En hest, der blot har lidt ondt i ryggen, kan måske godt finde på at lægge sig ned og gnubbe sig lidt på den ene side, men vil sjældent rulle hele vejen rundt. Det kan imidlertid også skyldes, at den er overvægtig, eller at den har et særligt højt mankeben. Sidstnævnte bør du umiddelbart ikke være bekymret for, selvom det forhindrer hesten i at klø sig ordentligt. Måske kan du i stedet hjælpe den ved at gnubbe den grundigt på ryggen hver dag. Hvis problemet til gengæld skyldes, at hesten er overvægtig, bør du naturligvis få den ned i vægt. Overvægten vil påvirke dens følelse af velvære på flere punkter – også når det kommer til dens mulighed for at pleje sig selv.

Facts om hestes rulleadfærd

  • En hest kan også finde på at rulle sig for at markere sin duft – ligesom når hunde tisser.
  • Et føl ruller sig først rigtigt, når det er omkring et år gammelt. Det kan dog godt lægge sig ned og forsøge at gnubbe sig lidt på ryggen, men uden at det bliver til et rigtigt rul, omend nogle føl dog har held med det, før de bliver et år.
  • Zebraer kan ikke rulle sig, men er nødt til at rejse sig op og lægge sig på den anden side for at komme hele vejen rundt.

Skal din hest også have sig en rulletur uden dækken på som påskeæg? Så kan du jo prøve at observere den og tænke lidt over det, du har læst her. Har din hest en sund rulleadfærd?

Læs også: Derfor skal du lukke din hest på fold.

Kilder

Fødevarestyrelsen: Retningslinjer for god dyrevelfærdspraksis.

Dyrenes Beskyttelse: Sådan passer du heste.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce