Til ikke-hestekyndige mennesker: Det skal I vide, når I skal passere heste på tur

Mange danske ryttere elsker at ride tur ud i deres dejlige land – især her om sommeren. Det kan både være ture i byen, på veje, på landet eller i skoven. Men nærmest uanset hvor I rider hen, er der chance for at møde nogle på vejen. Denne artikel er til alle dem, man møder. Cyklister, bilister og folk på gåtur med hunden. I denne artikel tager vi nemlig fat i, hvad du skal vide, når du skal passere heste på tur – både som cyklist, bilist, gående eller som rytter.

Læs også: Kender du reglerne for ridning i trafikken? Få dem genopfrisket her

Annonce

Heste i trafikken og på tur

Når man møder heste på tur rundt i Danmark, er der chance for at møde mange forskellige slags heste. Nogle er rolige og vant til trafik, mens andre er mere nervøse og er i gang med at lære at blive gode i trafikken. Dette skal man huske på, når man skal forbi en hest. Som bilist eller cyklist kan man ikke vide, hvilken slags hest man skal forbi, så man bør huske sig selv på, at det ikke er alle heste, der er lige trygge og rolige i deres omgivelser.

Rådet for sikker trafik

Rådet for Sikker Trafik har også taget fat i dette emne og har skrevet nogle gode råd til, når man skal passere heste på tur.

Når du skal forbi en hest i trafikken, så sæt farten ned og hold god afstand

Rådet for Sikker Trafik

Rådet for Sikker Trafik skriver følgende:

Vis altid hensyn til heste i trafikken. Heste er store dyr, som let kan blive bange og svære at styre for rytteren, hvis de bliver overrasket af fx en bil eller høje lyde.  

Hvis rytteren giver tegn til dig om at sænke farten eller stoppe op, så respekter det. Det kan være, fordi hesten er bange for noget.

Når du er i bil
  • Sæt farten ned og kør langsomt forbi i god afstand 
  • Kan du ikke komme forbi, så bliv bagved i god afstand til hesten, indtil du kan passere 
  • Hvis du kører med en last, der rasler eller flagrer, skal du være ekstra forsigtig, da det kan skræmme hesten 
  • Holder du stille for at lade hesten passere, så vent med at starte og speede op, til den er et stykke væk 
  • Blænd lyset ned, når du møder en hest i mørket 
Når du er på cykel
  • Vær sikker på, at hest og rytter ved, du nærmer dig
  • Tal roligt til rytteren fra god afstand og fortæl, at du kommer kørende  
  • Kør langsomt forbi i god afstand

Vær desuden ekstra opmærksom på, at cyklen næsten er lydløs. Derfor opdager hest og rytter ofte først, at der kommer en cykel, når den er meget tæt på. Det kan overraske og skræmme hesten.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Læs også: Trailere i trafikken er skyld i flere dødsulykker end højresvingende lastbiler

Rytternes bedste råd

For at blive endnu klogere på, hvad man skal vide, når man skal passere heste, har vi spurgt vores læsere om deres allerbedste råd, og dem kan du læse her:

  1. Bilister skal holde god afstand og sætte farten ned, men heller ikke så langt ned, at de bliver bag hesten. Cyklister skal lige råbe ‘hej hej’ eller ‘her kommer vi’ og holde god afstand, når de passere. Fælles for både både cyklist og bilist er, at de skal holde fokus på rytteren. Kommer der problemer, vil rytteren signalere eller prøve at kommunikere et problem. Heste er lige så utilregnelige som børn, og selvom de er cool overfor cykler og biler, kan de pludselig reagere på noget i grøften og dreje af.
  2. Råb gerne ‘hej’, inden I cykler forbi. Der er også nogle, der råber ‘vi kommer 5’, og så ved jeg som rytter, hvor mange der faktisk cykler forbi. Man kan også råbe ‘sidste mand’, når den sidste cykler forbi.
  3. Når man som gående ser en hest i skoven, så lad være med at stille jer ind i krattet. I skal bare blive gående på stien, også selv om I har hund med. Hestene bliver nemt bange, nå der pludselig står nogle og gemmer sig i krattet eller bag træerne.
  4. Anråb rytteren, så ekvipagen er forberedt – især cyklister, der ofte kommer med stor fart.
  5. Alle skal holde afstand svarende til ca. en hestelængde. Biler – sænk farten og kør et godt stykke udenom. Motorcykler, busser og lastbiler – slip speederen og glid forbi. Cykler, rulleski, rulleskøjter – gør opmærksom på jer selv, højt og tydeligt. Folk med hunde (eller uden hunde) – lad være med at gemme jer. Hvis I eller hunden er bange, så stå stille, så hesten stadig kan se jer. Hvis hesten bliver bange for jer, så stop op, indtil der er ro på.
  6. Billister skal ikke dytte eller holde hornet i bund.
  7. Hvis hesten begynder at blive urolig, når I nærmer jer, så sænk farten eller stop helt op, så hesten kan passere bilisten og ikke omvendt.
  8. Søg kontakt til rytteren, så der er mulighed for at kommunikere.
  9. Advar/giv lyd, når du kommer bagfra på cykel eller i løb. Både for hest og rytters skyld, men så sandelig også for ens egen skyld. 500kg tung hest er ikke sjov at komme i sammenstød med. Passer i god afstand, også i bil, og hav respekt for så stort et dyr. Selvom det betegnes som trafiksikker, er hesten et flugtdyr, der til hver en tid kan blive bange og tage flugten. Mange af os ryttere elsker naturen ligeså meget som den gående, cyklende og så videre.
  10. Hvis du bevæger dig ind på en ridesti som gående, så vær opmærksom. Tag dine høretelefoner af. På ridestier kan heste komme i høj fart, måske bagfra. Jeg har engang fået den sygeste skideballe af en gående på en ridesti. Jeg skridtede forbi ham, og han blev forskrækket. Men det er svært at høre noget, når man har musik i ørerne.
  11. Hold øje med rytterens signaler. En bil, der snegler sig bag en hest og ikke tør overhale, kan tit blive farlig. Vinker vi dig forbi, så kom lidt op i fart og kør forbi.

Læs også: Få styr på reglerne for ridning i naturen

Rytterne vil gerne have, at du ved:

  • At en ekvipage bliver betragtet som et “køretøj” i trafikken, og derfor gælder følgende regler. Mange bliver overraskede over denne regel. Både kyndige og ukyndige. Det fordrer sig eksempelvis ved, at man ikke bare frit kan benytte cykelstier, når man er til hest.
  • At det faktisk ikke er lovligt at overhale en hest på vejen, hvis der er fuldtoptrukkede linjer. Så skal bilen vente med at passere, til der er plads, medmindre at rytteren kan trække ind til siden og lade bilen passere.
  • At hesten er et flugtdyr. Jeg plejer at sammenligne med et rådyr, for det kan de fleste forstå. Og nej, den bliver ikke trafiksikker ved at stå hjemme på marken.
  • Når du passerer en hest, og du er i bil, på cykel, måske på motorcykel eller på knallert, så er min meget dygtige trafik-sikre hest måske oplagt at køre tæt på, og den kan være så god til trafik, at den virkelig ikke er bange for dig. Men til gengæld hopper den en hel meter ud på kørebanen, hvis en fasan flyver op i græskanten, eller hvis en hund gør bag en hæk.
  • At selv om vi som ryttere prøver alt det, vi kan at have styr på vores heste, så kan de blive skræmt af noget bag buske, i haver og andet. Så hold afstand, kør langsomt og vær opmærksom.
  • At hesten er et flugtdyr, og den kan flytte sig meget hurtig. Blafrende presseninger og lignende udgør stor fare for flugt. Hesten kan lige så vel springe ud foran bil, som den kan springe anden vej, alt efter indtryk og forstyrrelser.

Ryttere til andre ryttere

Nogle af vores læsere kommer også lige med et par ekstra opfordringer til andre ryttere, der bevæger sig ud i offentligheden, og siger følgende:

  • Rytteren skal også selv lige huske at være nærværende og lade mobiltelefonen ligge i lommen, så de kan høre, når der bliver råbt.
  • Jeg vil opfordre kuske og ryttere til at strække armen ud til siden (venstre), så motorkøretøjer forfra og bagfra (og cyklister, hvis man hører dem) ved, at de skal sænke farten. Armen hæves og sænkes skiftevis, så man signalerer ‘dæmp farten’. Vi gør det altid, og det virker. Signalerer vi ikke noget, kører folk forbi. Og så er det god stil fra rytter/vogn, hvis man prøver at få øjenkontakt med modkørende/gående og kan sende et smil.
  • Rytteren kan gøre meget selv. Hilse på folk og biler. Hjælp trafikanterne til at passe på os ved at guide dem. Jeg rækker hånden ud til dem, så de ved, hvornår de kan passere os. Jo bedre vi er, jo bedre passer folk også på os. Vi har også et ansvar, når vi forlader gården.

Læs også: “Vi har så få steder at ride i naturen – så vi skal passe på dem”

Kilder

Rådet for Sikker Trafik: Heste i trafikken

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce