H.K.H. Kronprinsesse Mary – en folkelig hestekvinde

I dag fylder H.K.H. Kronprinsesse Mary 49 år. Det er ikke nogen hemmelighed, at en af hendes helt store interesser er heste. Ja, faktisk viste hun i 2020, at hun er villig til at stille op i en ridekonkurrence på lige fod med resten af det danske hestefolk. Samtidigt er hun i kraft af sin kongelige rolle ofte omgivet af heste i mange forskellige sammenhænge. Derfor har vi samlet fem fine facts om kronprinsessens aktiviteter i hesteverdenen.

Læs også: Digby og Nathalie: Det vil vi især huske den royale ekvipage for

Annonce

#1: Var allerede rytter inden hun blev dansk

Vi ved alle, hvor vanedannende hestelivet er. Når først man har haft en firbenet ven, er det ikke let at lægge lugten af hest på hylden igen. Mange ryttere har så at sige ”hest i blodet”, fordi en forælder på en eller anden måde har videreført interessen for heste. Det gælder også kongefamilien.

Allerede inden kronprinsessen mødte Kronprins Frederik, var hun en habil rytter og havde redet i mange år. Med andre ord kommer prinsessernes passion for heste slet ikke som nogen overraskelse. Sammen nyder kronprinsessen og hendes døtre deres fælles interesse, når de tilbringer deres somre på Gråsten Slot. 

På Instagram-opslaget ved siden af kan du se, hvordan det ser ud, når Kronprinsesse Mary træner på Christiansborgs ridebane. Billederne er taget i januar måned.

Læs også: Malgré Tout var navnet på Christian 10’s hvide hest

#2: Hubertusjagtens nye ærespræmie

Hubertusjagtens historie kan spores helt tilbage til år 600 f.Kr. Den første reelle Hubertusjagt fandt sted i begyndelsen af 1900-tallet, men først i 1940 indledte Kong Christian d. 10. traditionen med den royale præmieoverrækkelse til Hubertusjagten i 1940. Traditionen er siden gået i arv til Dronning Ingrid og den nu afdøde Prins Henrik, der siden 1988 overrakte vandrepokalen: Prins Henriks Ærespris. I år 2019 blev derfor begyndelsen på den næste epoke af vandrepokaler, da Kronprinsesse Mary for første gang overrakte præmien, der nu hedder Kronprinsesse Marys Ærespris.

Kronprinsesse Mary fik hjælp af sin ene datter, prinsesse Josephine, til at overrække præmierne ved den sidst afholdte Hubertugjagt, der fandt sted i 2019.

#3: Gråsten Ringridning

Vidste du, at Gråsten Ringridning har en fast tradition, hvor et ringrideroptog lægger vejen forbi Gråsten Slot med blomster til kronprinsessen? I 2018 var cirka 300 ryttere og 100 børn på cykler forbi for at overrække blomster før begivenheden blev afholdt for 111. gang. Traditionen har eksisteret siden Kong Frederik den 9. og Dronning Ingrid modtog slottet i bryllupsgave i 1935. Så man må i dén grad sige, at kongehuset er ridesporten tro!

Kronprinsesse Mary og familien tager imod rytterne ved Gråsten Slot i 2018.

#4: Har fået opkaldt en hest efter sig

I marts 2005 kontaktede den tasmanske stutteriejer, George Truby, Kronprinsesse Mary og spurgte, om han kunne få tilladelse til at opkalde en af sine lovende galopheste efter hende. I april samme år gik tilladelsen igennem, og dermed fik hesten navnet Prinsesse Mary.

I 2008 måtte Truby sælge hesten, som efter sigende er blevet gjort til avlshoppe og derfor ikke længere deltager i løb. Men tænk at få en hest opkaldt efter sig i sit hjemland. Det vidner lidt om, hvor stolte den tasmanske befolkning er over kronprinsessen. Og med god grund, for det er vi bestemt også herhjemme.

Annonce

Læs også: Prinsesse Nathalie bliver ny landstræner

#5: Konkurrerer på lige fod med resten af hestefolket

Alt i alt er der ingen tvivl, at vores kære kronprinsesse er meget folkelig. Det blev endnu engang understreget, da hun i efteråret d. 12. september og 4. oktober 2020 deltog under et landsstævne i dressur hos Frederiksværk Rideklub i Nordsjælland.

Til stævnet var hun blandt andre omringet af sin træner Karin Nissen og sin datter, H.K.H. Prinsesse Isabella. I september deltog hun i en MB0 på den 11-årige hingst Edelman. Her blev det til en fjerdeplads med en score på 72,051 %. Ridtet kan du se i videoen herunder. Derudover dansede hun sig igennem en MA1 med vallakken Wasabi OLD på 15 år. De scorede 61,944 % og endte på en femtendeplads, som også var sidstepladsen.

H.K.H. Kronprinsesse Mary rider en MB0 på hingsten Edelman i efteråret 2020. Ekvipagen fik en fjerdeplads med en score på lidt over 72 %.

I oktober startede kronprinsessen endnu engang på Edelman. Denne gang var det en MB2, som de red til 70,658 %, og dermed løb de med førstepladsen. Med andre ord tegner der sig et billede af en kronprinsesse, som oplever meget af det samme, som det øvrige, danske hestefolk: indimellem vinder man, og indimellem taber man. Det vigtigste er, at man tager det hele med et smil og fokuserer på, hvad man kan, fremfor på det, man ikke kan.

Læs også: Aflysning: Jeg vil hellere undvære juleaften end hubertusjagten

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce