Tips til vellykket bomtræning: Forberedelse er altafgørende

Bomtræning kan udføres på mange forskellige måder. Der findes et utal af variationsmuligheder, og nok lige så mange holdninger til, hvordan man gør det optimalt og hvad man i det hele taget kan bruge det til. For at du kan få mest muligt ud af din bomtræning er der dog noget helt basalt, som skal være på plads: God forberedelse.

Derfor er bomtræning godt

Måden, som en hest bevæger sig på er afgørende for både slid og opbygning af kroppen. Det siger næsten sig selv, at en hest, der bærer sig selv uhensigtsmæssigt, vil have et øget slid på kroppen, som kan give både smerter og øget risiko for skader. En hest som derimod formår at bruge sig selv optimalt, vil styrkes gennem arbejde og blive bedre rustet mod skader. En god måde at optimere hestens bevægemønster er gennem bomtræning.

Læs også: Jordarbejde: 8 øvelser, du nemt og billigt kan lave med din hest

Fantastiske bomme

Ifølge osteopat Pauline Preston er der en række gode fysiske og mentale effekter ved veludførte bomøvelser. Det er dog ikke helt ligegyldigt hvordan bomarbejdet udføres.

Den største del af vellykket bomtræning er forarbejdet: Selve opsætningen af bommene.

“Hvis tingene ikke er gennemtænkt og tanken har været at “rette til undervejs” risikerer man, at hesten mister modet og troen på, at den kan løse opgaven,” fortæller Pauline Preston i sin bog “Bomtræning”.

Paulines bedste tips til en succesfuld bomtræning er:

  • Brug god tid på at opsætte bommene
  • Gør på forhånd klar til at udvidelse af øvelsen
  • Start med en let opgave – eventuelt som opvarmning

Annonce

Opsætningen af bommene er nøglen til succes

Hvis afstanden på bommene er forkert i forhold til din hest, har den ikke mulighed for at udføre øvelsen korrekt. Hvis afstanden er for lang, vil hesten for hver bom sætte benet længere og længere tilbage mod bommen bagved. Hvis afstanden er for kort, vil hesten sætte benet tættere og tættere på bommen foran.

Pauline Preston har i sin bog om bomtræning angivet nogle vejledende afstande for en stor pony/lille hest af normal bygning. Målene er angivet ud fra fødder i en størrelse 38/39.

SKRIDT: 2,5 – 4 fødder
TRAV: 3 – 4,5 fødder
GALOP: Cirka dobbelt længde af den afstand, der passer til trav

Kend din hests skridtlængde

Det er helt umuligt at lave et fast regelsæt for bomafstande. Nogle heste er småt gående, mens andre tager store skridt. Der er dog tid at hente, hvis du kender din hests skridtlængde. Du kan derfor med fordel lave et skema som det nedenfor, hvor du noterer din hests skridtlængde i forskellige gangarter.

Læs også: 3 bomøvelser, der hæver din dressur til et nyt niveau

Husk afstanden i siderne

Hvis du skal lave bomøvelser, hvor bommene skal ligge med lige stor afstand, så husk at måle af både i midten og i siderne. Ellers kan det give meget store variationer i afstanden.

Undgå, at hesten springer bommene

Nogle heste tror, at de skal springe over bommene. Ifølge Pauline Preston har heste, som gør dette, en tendens til at springe op til tre bomme. Hendes råd er i dette tilfælde at bruge minimum 4 bomme. Det er ifølge Pauline nok til, at hesten går bommene istedet for at springe dem.

Kilder

Bomtræning – tips, tricks og masser af øvelser, af Pauline Preston.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce