Træn dig mere selvsikker på hesteryg

Hvor selvsikker føler du dig på ryggen af din hest? Har du nogensinde tænkt over, at heste er byttedyr og har overlevet i millioner af år, fordi de er forprogrammeret til at spotte og have fokus på rovdyr? Hvilket faktisk også omfatter os. Det er simpelthen deres naturlige instinkt, de er drevet af deres behov for at overleve. De ønsker også en god leder. Og det kan betyde, at de for eksempel tester deres rytter eller ejer jævnligt for at sikre sig, at vedkommende nu også kan leve op til jobbet. Nogle heste er tilbøjelige til at teste hver dag, mens andre har nemmere ved at acceptere en leder og tester derfor kun lejlighedsvis. En måde at undersøge det på er i kraft af fokus.

Læs også: Vidste du, at dine målsætninger kan spænde ben for dine mål?

Annonce

Hesten stivner pludselig

Kender du det, at din hest pludselig får øje på et eller andet, når du går i gang med at lave noget med den – ride, longere eller skridte en tur? Pludselig stopper den, og stirrer meget intenst på noget, og tænker måske: ”Åh åh, hvad er det?” Rytteren falder i med begge ben næsten hver gang, og kigger bekymret i samme retning, og tænker: “Jeg ved det ikke, hvad er det?” I yderste tilfælde resulterer det i, at man hopper af i en slags panik. Det er sket for mig et par gange, kan jeg godt afsløre. Derefter bliver man irriteret over, at man igen blev nervøs og lod sig påvirke.

“For at være en god leder har vi brug for at være rolige og fokuserede på, hvad vi gør. En let distraheret eller alt for overforsigtig og usikker leder er ikke, hvad en hest ønsker”

En af måderne at overvinde dette på er ved at fokusere. Det gælder også selv, når din hest bliver distraheret. Her skal du forblive rolig og fokuseret på opgaven, som I er i gang med. Det betyder ikke, at du skal ignorere, når din hest er virkelig bekymret. Som enhver god leder er du naturligvis nødt til at hjælpe den, når det sker. Men tricket er at kunne kende forskel på, hvornår det er virkeligt, og hvornår du bliver testet.

Læs også: Asymmetri kan give udfordringer. Sådan tjekker du om din hest er skæv

Træn dit fokus

Hvis usikkerhed og manglende selvtillid er en udfordring for dig, vil fokus give dig noget andet at tænke på end at blive nervøs. Det sker, fordi du vil være optaget af at holde fokus på opgaven og derfor være tilstede i nuet. Dermed kan du også forhindre alle de ”hvad nu hvis-tanker”, som har det med at dukke op på de mest ubelejlige tidspunkter.

For at træne dit fokus kan du starte med små nemme og korte øvelser. Hvis du for eksempel rider i ridehuset, så fokusér på at ride fra bogstav til bogstav og lav  en halv parade, en parade eller en overgang. Tag et bogstav ad gangen, og lav mange små fokus øvelser rundt i hele ridehuset. Eller på 20 m volte, fokuser på at lave halvparade i hvert hjørne og hold fokus på det, indtil du er 100% fokuseret og optaget af det.

Ridehus selvsikker
Hvis du for eksempel rider i ridehuset, så fokusér på at ride fra bogstav til bogstav. Foto: Arkiv.

WIN – WIN – BLIV MERE SELVSIKKER

Det samme kan gælde, når du rider tur. Udse dig ting som du kan fokusere på. Endelig ikke ting du synes er skræmmende. Men for eksempel den næste hegnspæl, det næste træ eller hvad som helst du har på din tur og lav en overgang. Eller lav forskellige øvelser undervejs, schenkelvigning, versade, parade. Vælg forskellige ting at fokusere på og beslut dig for, hvad du vil gøre, når du kommer dertil. Lav hele tiden små nemme og enkle fokusøvelser med korte intervaller når du rider, indtil du føler dig mere tryg. Når du holder dig selv og hesten beskæftiget, vil turen blive så meget mere rolig og afslappet for jer begge to. Og dermed er du på vej til at blive mere selvsikker.

“Når du holder dig selv og hesten beskæftiget, vil turen blive så meget mere rolig og afslappet for jer begge to”

Leg med fokus indtil du er så god til det, at din hest gør, hvad du ønsker – uden du tilsyneladende gør noget. Din hest vil simpelthen kunne føle dit fokus og hensigt. Og når den er fokuseret på dig, vil den ikke have tid til at fokusere på alt muligt andet spændende, som den kan blive urolig over.

Annonce

Rid afslappet

Lyder det besværligt og er drømmen, at kunne ride tur med løse tøjler og ikke hele tiden ”træne” – så hav tålmodighed. Det kan nemt blive en realitet før end du tror, når du træner på denne måde. For hesten vil vide, at hvis den ikke slapper af, ja så skal den jo arbejde og fokusere. Så den skal nok forstå at udnytte det og slappe af, når den endelig får lov.

Husk! Det falder aldrig hesten ind, at det er dén, du er bange for. Så hvis du er alt for nervøs og usikker, vil den helt naturligt tro, at du har observeret en fare, som den ikke selv har været opmærksom på. Det gør, at den prøve at finde ud af, hvad det handler om, og om den skal tage benene på nakken med det samme.

Når vi rider, skal vi være spændte, men ikke anspændte. Heste er levende dyr og vi kan – ligesom med børn – aldrig helt vide hvad de pludselig får af fjollede indskydelser. Så vær opmærksom og fokuseret, men ikke overfølsom og usikker, når du er sammen med din hest.

Om Rytterfokus.dk


Artiklen her er bragt i samarbejde med Pia Bjerre/Rytterfokus.dk, der tilbyder rådgivning, coaching, kurser, workshops og foredrag. Alt sammen med henblik på at få dig fremad og opnå lige præcis dét, du ønsker og brænder for inden for hestesporten. Den originale artikel findes på Rytterfokus.dk.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce