Træning af og ridning på heste eller ponyer, der er nervøse eller stressede, er svært – faktisk ofte umuligt. Deres indlæring fungerer ikke og fokus er et andet sted end hos dig. I yderste konsekvens kan farlige situationer opstå. Ifølge Camilla Jacobs kan hjælpen være lige ved hånden.
Camilla Jacobs står bag firmaet HorseMama, som tilbyder undervisning, foredrag og workshops i harmonisk horsemanship. Camilla er uddannet Horse in Harmony Trainer hos Ute Lehmann og er desuden forfatter til børnebogen Braveheart flytter ind, som handler om horsemanship og om, hvordan man kan bruge det til at omgås hesten på en rar, harmonisk og sikker måde.
Jeg møder rigtigt mange af de ovennævnte heste og ponyer. Dem, der bliver bange for ”alt”. Dem, der ikke kan stå alene på staldgangen. Dem, der konstant er i alarmberedskab.
Når jeg møder dem, så møder jeg ofte også hesteejere, som har svært ved at håndtere deres 4-benede venner – og som er i tvivl om, hvordan de skal komme videre. Her anbefaler jeg ofte Tellington TTouch®, da det er en metode, som er ret nem at gå til. Man kan faktisk nå rigtig langt ved selv-studie.
Metoden blev udviklet af Linda Tellington-Jones tilbage i 1983 – baseret på hendes arbejde med Feldenkrais og så en stor portion intuition. Metoden er udbredt verden over og er gennem tiden blevet understøttet af videnskabelige resultater.
Afbalancerer nervesystemet og kropsvævet
Metoden består både af teknikker til behandling af nervesystemet og kropsvævet og af forskellige træningsøvelser. Formålet er at aktivere cellerne i kroppen, at forbedre cellernes kommunikation og at vække den såkaldte cellulære intelligens (cellernes evne til at agere uden at spørge hjernen først).
Tellington TTouch® fører bl.a. til øget afspændthed, ligevægt, mobilitet, tillid, velbehag og kropsbevidsthed. Samtidig giver det en forbedret kropsholdning, adfærd og præstation. Ifølge Tellington TTouch® fremskynder metoden også heling efter skader og sygdom og opretholder mentalt og følelsesmæssigt velvære.
Man kan bruge TTouch på heste – og på andre dyr og på mennesker. Hvad angår heste kan TTouch eksempelvis anvendes til:
- Den nervøse/stressede hest
- Heste, der ikke vil berøres/strigles
- Ungheste
- Heste med konstant høj muskel tonus
- Som afspænding/generel afslapning
Læs også: “Er du helt væk?” Om at forstå og misforstå
Simpel fremgangsmåde
Basis-fremgangsmåden er virkelig simpel – den er baseret på cirkulære bevægelser med fingre (eller hænder, men her ser vi på brug af fingrene) over hele kroppen.
Forestil dig en urskive et sted på hestens krop – ca. 3 cm. i diameter. Placér dine let buede pege-, lange- og ringfinger på dit ”ur” og din tommefinger støtter du ved siden af ”uret” ca. 5-6 cm fra de andre fingre. Skub så huden rundt med de 3 buede fingre i en cirkel – med uret – fra kl. 6 og en hel runde + en kvart, så du ender på kl. 9. Det er vigtigt, at det er huden du skubber rundt, så du ikke bare kører fingrene hen over pelsen.
Hav gerne din anden hånd liggende på hestens krop ud for den anden hånd imens. Det skaber balance og øger effekten.
Gentag bevægelsen – enten hvor du flytter til et andet tilfældigt sted på kroppen – eller lav den i parallelle linjer på kroppen. Begge dele virker.
Oprethold en stabil rytme og et konstant tryk omkring cirklen og en kvart og sørg for, at cirklerne er helt runde. Og husk at trække være dybt og roligt.
Du kan se Linda Tellington Jones demonstrere metoden her:
Hvor hårdt skal man trykke?
Hvor hårdt man trykker er sådan lidt en fornemmelses-sag. Man taler om at trykket i bevægelsen skal ligge på en skala fra 1 til 10, men det er altså et meget vidt begreb efter min mening. Det er baseret på, at metoden bruges til både smådyr, store dyr og mennesker. Så det er nødvendigt med et tryk ”for enhver smag”.
Flere typer tryk
Skal man følge Tellingtons anbefalinger, så er tryk 1 det tryk, du kan lave, hvis du laver bevægelsen på den tynde hud under dit øje og det føles behageligt. Hvis du laver bevægelsen med samme tryk på din arm, vil der næsten ikke ses nogen fordybning i huden.
For at mærke et nummer 3-tryk, så flyt fingrene fra huden under øjet og til kindbenet. Her skal du trykke hårdt nok til at din langefinger kan mærkes tydeligt på kindbenet.
Et 2-tryk ligger så herimellem og sådan bliver trykket gradvist hårdere. Et 6-tryk er sjovt nok det dobbelt af 3 (og er normalt det hårdeste tryk, som anvendes på hunde og katte). Når vi kommer op på 9, som ind imellem anvendes på heste, er det værd at bemærke, at dette ikke er 3 gange så hårdt, som et 3-tryk. I stedet for at trykke tre gange dybere end et 3-tryk, vippes de første led i fingrene, så neglene peger direkte ind i musklen og man anvender samme tryk, som et 3-tryk.
Min anbefaling er, at du prøver dig frem med trykkene på dig selv før du går i gang med hesten. Heste kan reagere mere på det dybere pres, men det er ikke altid tilfældet. Hvis der er smerter eller betændelse i kroppen, skal du muligvis starte berøringen med et 2- eller 3-tryk.
Brug din mavefornemmelse
Når du prøver dig frem med trykket, så observér hestens reaktioner og brug din mavefornemmelse for, hvad den kan lide. Dette gør sig også gældende i forhold til din ”cirkel og en kvart”. Ifølge Linda Tellington-Jones, er bevægelser med uret de mest effektive til både styrkelse og rehabilitering af kroppen samt til forbedring af selvtillid og præstation.
Cirkler mod uret er dog nogle gange gode til at frigøre spændinger. Afhængig af om du er venstrehåndet eller højrehåndet, kan det være du føler en præference for den ene eller den anden vej – så for at få bedste udbytte er det en god ide at øve begge retninger.
Med hensyn til hastighed, så anbefaler jeg, at du gør det meget langsomt på meget nervøse heste og lidt hurtigere på dem, der måske blot trænger til lidt afspænding. Når du så går i gang med at ’TTouche’ din hest, så brug din mavefornemmelse og gør det, der føles rigtigt både mht. retning og hastighed.
Læs også: Kend hestens signaler i stress situationer
Øjeblikkelig effekt
Jeg oplever at brugen af Tellington TTouch® ofte har en øjeblikkelig effekt, men det er ikke altid at den indledende effekt er nok til at løse problemet helt. Nogle heste og ponyer har brug for at vænne sig til at få Tellington TTouch®. Andre er så nervøse og stressede, at det tager lang tid at få beroliget nervesystemet helt.
Faktum er dog, at Tellington TTouch® virker. Jeg bruger selv Tellington TTouch® i langt de fleste tilfælde, hvor jeg bliver bedt om at hjælpe i forbindelse med uhensigtsmæssig adfærd.
Der findes et hav af variationer af Tellington TTouch®. Linda- Tellington-Jones har udgivet nogle gode bøger med beskrivelser – både i billeder og tekst – så man selv kan lære teknikkerne. Nogle teknikker kan man også finde beskrevet i YouTube videoer fra TTouch-teamet. Du kan også læse mere om Tellington TTouch® på https://ttouch.com
KILDER