Tvangstanker i stalden: Når OCD’en styrer turen til hesten

Hvordan er det at leve med OCD, når man er ung rytter? Hvordan er det at begå sig i stalden, når trangen til overdrevet orden og symmetri fylder alt? Det ved Julie fra Djursland. Hun lider af tvangstanker og tvangshandlinger og fortalte som 16-årig tilbage i 2019 i et videointerview til Danmarks Radio om, hvordan det er at være i stalden og omgås sin hest med OCD’en hængende tungt over hovedet. Se hele interviewet i Sundhedsmagasinet.

Annonce

Hvis nu for eksempel, at jeg ikke børster den (hesten, red.) med den her børste, så kunne det gøre, at vi kører i grøften eller kører galt

Julie til Sundhedsmagasinet, sendt i april 2019 på DR1
Tvangshandlinger og OCD i stalden
Klik på billedet for at se indslaget.

Alt i stalden har en rækkefølge

Julie fortæller til DR tilbage i 2019, at hun gør alt i en bestemt rækkefølge. Låsen på skabet i stalden skal hænge helt lige og hesten skal strigles på en helt bestemt måde.

“Det er meget sjældent, at det er tilfældigt, hvilke børster, jeg tager. Hvis nu for eksempel, at jeg ikke børster den (hesten, red.) med den her børste, så kunne det gøre, at vi kører i grøften eller kører galt“, fortæller hun blandt andet i udsendelsen.

Og hvad sker der, hvis ikke hun føler, hun har styr på tingene? “Så bliver jeg rigtig nervøs, inden jeg skal ride”, fortæller Julie. Hun forklarer også, at dengang hesten var skadet, kunne hun finde frem til rigtig mange ting, som hun mente, hun havde gjort forkert, og som altså kunne være årsagen.

Læs også: Sportspsykologisk konsulent: 11 råd til at styrke dit barn i forbindelse med sport

Annonce

Håber det kan hjælpe andre

Julie har altid været klar over, at hendes OCD og de tvangstanker og -handlinger, der følger med, ikke er rationelle. Men det gør dem ikke nemmere at slippe af med. Derfor valgte hun at stille op til interviewet med Danmarks Radio. “Jeg gør det mest fordi, jeg håber det kan hjælpe andre. Og jeg ved hvor ubehageligt det er. Jeg har selv været rigtig glad for den hjælp, jeg har fået”, fortæller hun tilbage i 2019.

3 vigtige om OCD

  1. OCD er forkortelsen for Obsessive Compulsive Disorder
  2. Det er en psykisk lidelse med gentagende, tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangshandlingerne udføres for at holde tvangstankerne i skak. Tankerne kan for eksempel gå ud på, at hvis man ikke udfører nogle bestemte handlinger – hvilket ofte handler om at skabe symmetri og orden i det, man foretager sig – kan der ske forfærdelige ting i ens eget eller i andres liv.
  3. Lidelsen findes i mange grader; lige fra den helt milde grad, som de fleste mennesker kender til i en eller anden forstand, til en grad der er så slem, at den begrænser ens hverdag.

Kilde: OCD-foreningen

Læs også: Redaktionens tanker: Hvornår begynder du egentlig at ride din hest?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce