Der har på det sidste været en del forvirring om den nyere dyresundhedslov, der muligvis vil gøre forløbet omkring udelukkelse fra konsum en del mere bøvlet. Debatten har især handlet om den korte tidsfrist, annullering af det frivillige valg om udelukkelse, og at man skal oplyse, hvis hesten flytter opstaldningssted. Vi giver dig et kort overblik over, hvad du skal være opmærksom på i forhold til lovgivningen.
Læs også: Hvad betyder det egentlig, at din hest er udelukket af konsum?
Formålet med den “nye” lov
Dyresundhedsloven er faktisk ikke så ny endda. Den blev udformet tilbage i 2016, og der er nu kommet flere tiltag. Nogle af begrundelserne for at revidere i loven er, at myndighederne ønsker at forbedre smitteopsporing i forhold til sygdomme hos heste.
Hvad kommer det til at betyde for hesteejerne?
I følge Rebild Hestepraksis’ facebookopslag vil de nye regler betyde, at hesteejere ikke længere frivilligt kan vælge, om hesten skal udelukkes af konsum. Det vil fremover kun være dyrlægen, der kan tage den beslutning. Det kan dyrlægen allerede gøre, hvis han/hun vurderer, at hesten ikke kan benyttes til fødevareproduktion.
Samtidig fortæller SEGES på deres facebookside, at heste, der skifter opstaldningssted permanent i mere end 30 dage, skal registreres.
En meget stram deadline blev rykket frem
Den helt store diskussion har især gået på, at deadline for at få sin hest undtaget fra konsum på frivillig basis skal ske inden den 21. april. Det er dog blevet forlænget, da det ville kræve mange tiltag i den nuværende lovgivning. Det kan man ikke imødekomme med så kort varsel. Derfor hedder deadline indtil videre i løbet af sommeren 2021. Det skriver SEGES.
Læs også: God ponyvelfærd – ikke så lige til som mange måske tror
Dyrlægepraksisser anbefaler, at man udelukker sin hest fra konsum
Både Rebild Hestepraksis og Hillerød Hestedyrlæger anbefaler, at man udelukker sin hest fra konsum, fordi det mindsker besværet for både ejer og dyrlæger, når hesten skal behandles. For ejerne gælder det nemlig, at der er en lang række krav, man skal overholde, hvis ikke hesten er udelukket fra konsum. Det handler blandt andet om medicinhåndtering og indsendelse af foderplan. For dyrlægen betyder det, at en hest er langt nemmere at behandle, når den er undtaget fra konsum. Det er den, fordi dyrlægen ikke skal indtænke alle reglerne for medicinering og fødevarer i selve behandlingen af den syge hest.