Studie: Klokke kan gøre forskellen, hvis hesten føles uens at ride

Der findes virkelig mange heste derude, som er asymmetriske i muskulaturen i ryg og hals. Tit og ofte er årsagen, at heste, ligesom mennesker, fra naturens side er udstyret med en stærk og en svag side. Et forskningsprojekt mener at have knækket koden til skævheder hen over hestens overlinje. Løsningen skulle være at sætte en klokke omkring hoven på hestens svage ben. Dermed vil hesten ifølge forskerne automatisk aktivere den dårlige side, hvilket vil komme asymmetrien til livs.

At gøre hesten opmærksom på det dårlige ben

Det handler om at øge hestens bevidsthed omkring det dårlige ben. Hvis du placerer noget let rundt om koden på den, vil den være opmærksom på benet og aktivere det mere end den gjorde før.

Sådan siger forskerne i projektet til magasinet thehorse.com. Ved at sætte en ganske normal gummiklokke på hoven under træning, har forskerne fundet ud af, at det vil påvirke hestens bevægelsesmønster og i sidste ende også muskulaturen. Musklerne på det pågældende ben vil blive opbygget ved, at de skeletale muskler omdanner metabolisk energi til kraft, der trækker i knoglerne ved hjælp af bindevævet. Hvis vi øger denne neutrale stimuli ved hjælp af en ganske almindelig klokke, kan vi løse muskulære ubalancer eller modvirke gamle skader.

Annonce

Proprioception

Proprioception, også kaldt balancesansen, er den sans, der informerer hjernen om de enkelte kropsdeles position. Signaler fra sanselegemer i sener, led, muskler og hud sendes til hjernen og gør os bevidste om vores kroppe, hvor de er, og hvad de gør, på ethvert givent tidspunkt. Ved at placere en behagelig, let genstand omkring hestens kode, “husker” den, at benet er der, og bruger det således mere. Ved hjælp af akustisk myografi (AMG), der måler, hvordan muskel- og ligamentfibre bevæger sig, kan forskere måle, hvor mange muskelfibre og hvor meget muskelkraft centralnervesystemet har brug for, når en muskel sammentrækkes i det svagere ben.

Klokken opbygger muskler i den svage side

I deres undersøgelse fulgte forskerne otte dressurheste, der var sunde men havde et lidt svagere venstre bagben i forhold til det højre, set gennem AMG-målinger. De instruerede hestenes sædvanlige ryttere om at placere en 80 grams neoprenklokke i størrelse cob på deres hests svagere bagben, og bad dem om at montere den under normal træning i 60 minutter hver tredje dag i seks uger. Ved afslutningen af de seks uger afslørede AMG-målingerne, at asymmetrien var forsvundet, og at hesten var mere ens gående på begge bagben og ens i sin muskulatur under sadlen.

Læs også: Forskning: Lad din hest undersøge ridehuset for løse tøjler

Annonce

Artiklen er oprindelig bragt september 2019 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce