12 timer+ er optimalt: Foldtiden påvirker risikoen for skader i blødvævet

Skader i blødvævet omkring sener og ligamenter i hestens ben er særdeles almindelige. To amerikanske forskere har undersøgt relationen mellem længden på foldtiden og disse typer skader. Forskernes fund viser, at mere end 12 timers daglig foldtid kan reducere risikoen for blødvævsskader markant.

Abigail Reilly, som står bag studiet, fremlagde sine resultater til the Equine Science Society’s 2021 Virtual Symposium. Her forklarede hun blandt andet hvordan hestens sener tilpasser sig ændringer i biomekanisk bevægelse. Og at denne proces i høj grad sker under tiden på folden, hvor hesten har mulighed for at bevæge sig.

Læs også: Foldtid kan forlænge hestens levetid

”Heste, som bevæger sig meget og heste på fold har det tilfælles, at fibrene i deres sener er mere elastiske og derfor er bedre stillet når det kommer til at tilpasse sig bevægelse,” forklarer Abigail Reilly.

Lang foldtid kan være med til at minimere risikoen for blødvævsskader. Foto: Arkiv

Læs også: Skader på fold: Hvad betyder sammensætningen af hopper og vallakker?

Bevægelse er vigtigt

Heste som går på fold i mange timer har generelt har en god grundform fordi de bevæger sig meget.

Hvis hesten har en lav arbejdsbyrde eller begrænset mulighed for bevægelse, eksempelvis hvis den står på boks i mange timer, har den højst sandsynligt en dårlig fysisk grundform. Når denne type hest bliver bedt om at performe, vil den ifølge Abigail Reilly have ringere forudsætninger for at komme gennem aktiviteten uden risiko for skader i blødvævet.

Reillys begrundelse er, at heste på fold modsat heste på boks altid er i bevægelse. Og at bevægelse kort og godt er med til at holde blødvævsstrukturerne smidige.

”Hvis heste er meget på fold, opretholder de et kronisk højere arbejdsniveau fordi de går, græsser og bare er heste,” forklarer hun.

Annonce

Læs også: Så mange kilometer går din hest på folden hver dag

Studie med 146 heste over seks år

Abigail Reilly har i sit studie testet en række heste i forhold til varierende foldtider i en periode på seks år mellem 2014 til 2020. Alle heste i studiet blev behandlet ens, blev motioneret ud fra deres individuelle niveau og på samme underlag. Hestene i studiet blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe var på fold under 12 timer, og den anden gruppe fik mere end 12 timer på fold.

Alle heste i studiet blev gennem de seks år monitoreret og undersøgt af to dyrlæger i forhold til skader. Blandt andet ved hjælp af ultralyd og MRI.

Studiet viste, at der var helt klare forskelle på resultaterne i de to grupper, når det kom til blødvævsskader.

  • Ud af 57 heste med mere end 12 timers foldtid, fik 14 heste (25%) blødvævsskader
  • Ud af 89 heste med mindre end 12 timers foldtid, fik 45 (51%) blødvævsskader

Konklusionen fra studiet blev dermed en anbefaling om at give heste så meget foldtid som muligt, hvis man vil prøve at minimere blødvævsskader.

KILDE

Turnout Time Can Reduce Horses’ Risk of Soft Tissue Injury

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce