7 Ordsprog og talemåder til ryttere og hesteejere

Her er en håndfuld talemåder, der kan få smilet frem eller give stof til eftertanke. Der skal nok være mindst en du som rytter og hesteejer kan relatere til. Tag det til dig du kan bruge og smil af resten.

Der findes en masse både nye og gamle ordsprog som flittigt bruges i sproget til daglig. ” Du skal ikke skue hunden på hårene”, “Fej for egen dør”, “ikke kaste med sten når man selv bor i et glashus” osv. osv…. Vi kender dem alle og vi bruger dem flittigt. Men der er også en håndfuld eller mere der ikke bruges helt så flittigt, som faktisk giver anledning til brugbare tanker og efterrationalisering samt handling som kan overføres til dit liv med hestene og din træning.

LÆS OGSÅ: Søvnmangel hos heste – et overset problem

1. Gamle vaner giver ikke nye resultater

Rutiner er godt, men det er ikke gavnligt hvis man sidder fast i gamle mønstre.

Det er iblandt nødvendigt at tænke ud af boksen og gøre noget andet end det man plejer, når det man plejer ikke hjælper på et problem eller udfordring man har. Det kan virke næsten angstprovokerende at komme ud af sin comfort zone, især hvis det handler om rutiner man har gjort i mange år.

Prøv et andet bid på din hest, eller rid helt uden. Rid uden stigebøjler ind i mellem, eller stig op på hesten eller spænd gjorden fra den anden side end du plejer.

At tænke ud af boksen er også at udfordre sig selv i sin ridning. Det kan for eksempel være at ride en tur væk fra ridebanen og ridehuset. Foto: Canva Pro.

2. Undren er begyndelsen til visdom ( Sokrates)

Det, der er svaret for andre er ikke nødvendigvis svaret for dig. Men ved at du undren dig over noget, starter du en proces efter information og svar, som forhåbentlig fører dig til den løsning du har brug for.

Vi kender alle til, at når et problem opstår om noget vi ikke kender så meget til, søger vi viden og indsigt. vi “Googler” og søger gerne også evidens for svaret vi finder. Men er der en tendens til, at vi lægger for meget vægt på det analytiske og alt det der kan sættes et tal på? Det er dejligt at finde svar og gerne med en procentsats i en succesrate. Det bare ikke altid muligt at fremsætte lige præcist ens egen situation for Google og få en brugbar handleplan. For visdom er også at tænke i etiske, moralske og praktiske helheder. Så brug dit netværk, spørg dine “hverdags-helte”, dem du synes gør det godt og har tillid til.

Om talemåder og ordsprog... og hvad de kan bruges til

Talemåder og ordsprog bruges til at sætte ord på en oplevelse man ikke synes det direkte konkrete sprog dækker eller en viden man gerne vil give videre. Det kan også være en opfordring til dybere tanker over et emne eller en handling.

Der kan siges meget med få ord på en effektfuld og malerisk måde og som et dækkende udtryk for en oplevelse.

Mange af de ordsprog og talemåder vi bruger stammer både fra gamle græske og romerske filosoffer, men også fra islandske sagaer, danske poeter, kulturens eller videnskabens elite samt mange andre.

3. Man skal ikke gå over åen efter vand

Nej, der er virkelig ingen grund til at gøre tingene sværere end de behøver at være.

Nogle gange kigger vi så langt efter svaret, at vi slet ikke ser det muligvis er lige foran os. Det med at “Man ikke kan se skoven for bare træer” passer ret godt ind i dette ordsprog. Somme tider er det de små eller simple ændringer i hverdagen der kan gøre forskellen. Som hesteejere har vi tonsvis af bekymringer og udfordringer og sommetider ligger svaret på et problem lige for. Et eksempel kommer fra egne rækker her på redaktionen:

En ældre pony viser mistrivsel og store tanker om alderdom, sygdom, led og muskelsmerter, manglende vitamin og mineral, mavesår og gastroskopi og meget meget mere går fra tanker til handling og meget sættes i værk. Og det skal det også! -når man mærker noget er forkert, er det bedre at ringe en gang for meget end en for lidt til dyrlægen. Her kan et ordsprog mere skubbes ind: “Mange bække små gør en stor å”, for selvfølgelig skal der ofte flere tiltag til for at løse et problem. I nævnte tilfælde handlede det så om, at ponyen ikke fik nok søvn i forbindelse med nye rytmer og rutiner fra vinterstald til døgnfold. Den var slet og ret dødtræt hele tiden.

4. Én fugl i hånden er bedre end 10 på taget

En lille mængde af noget man allerede har, er ofte mere værd end det man måske ikke har eller kan få.

Vi ryttere er ofte udstyrsnarkomaner uden sammenligning. Grimer, sadelunderlag og bandager i alskens farver og varianter fylder landets sadelrum til randen. Vi kigger sultent på vores medrytteres nye indkøb og mangler lige pludselig selv det samme. Men tænk hvor kan man lige finde glemt guld på bunden af ens eget staldskab når man endelig lige for det tømt.

Og så er der lige drømmen om ” Den sorte hingst”. Vi retter alle ryggen lidt stolt når andre siger noget pænt og rosende om din hest eller pony. Man kan tydeligt se stjernerne i andres øjne når de ser en ekstraordinær smuk og udtryksfuld hest. Og hvem gad ikke godt være den rytter der sad på ryggen af den? Men kigger vi ærligt indad, så er det ikke drømmen for alle at være ejer og rytter af den smukke iltre og krævende hormonbombe af en hest hver dag.

Smuk som en drøm, men også noget af en håndfuld. Lad ikke kun dine øjne bestemme hvilken hest der er den rigtige for dig. Foto: Canva Pro

Elsk den hest eller pony du har og lad andre se de stjerner DU har i øjnene når du sidder på den og lad så andre kaste deres lasso efter de 10 vilde heste der ikke vil fanges.

5 citater fra Peter Plys om kærlighed - kærligheden til din bedste ven

“Nogle mennesker bekymrer sig for meget. Jeg tror, det er det, man kalder kærlighed.”

Peter Plys
  • “Gode venner kan lave alting sammen – men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen.” ..Peter Plys
  • “Hvordan staver man til kærlighed?” spurgte Grisling. “Man staver det ikke … Man føler det,” svarede Peter Plys.
  • “Hvilken dag er det i dag,” spurgte Peter Plys. “Det er i dag,” svarede Grisling. “Min yndlingsdag,” sagde Peter Plys.
  • “Hvis der nogensinde kommer en dag, hvor vi ikke kan være sammen, så gem mig i dit hjerte. Jeg bliver der for evigt.” ..Peter Plys

6. Tomme tønder buldrer mest

 Den, der råber højest, ved ofte mindst, og de mest frembrusende er ofte dem, der har mindst substans i deres ytringer eller projekter.

Det kan nogle gange betale sig at at kigge lidt videre i rækkerne efter kloge ord end fra dem der råber højest. Lad dig ej heller gå på af negative tilråb eller pludselig kritik fra mennesker omkring dig, som ikke kan give dig ordentlig og saglig kritik. Hvis du har modet til det, kan du evt. i sådanne situationer spørge vedkommende: ” Når du siger sådan til mig, hvad er det så egentlig helt præcist du vil sige med det”? Det vil få vedkommende til at skulle uddybe med egne ord hvad det er de kritiserer og du viser modet til at tage mod kritik og evnen til at kunne sortere om det er noget du kan bruge konstruktivt, eller om du blot lytter til en der ” Hyler med de ulve vedkommende er iblandt”.

7. Fald syv gange, rejs dig otte

En gang rytter – altid rytter. Ja, den taler vist for sig selv.


LÆS OGSÅ: Hvorfor falder vi af hesten?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce